Search
menu
Search

2023 staat in Spanje in het teken van kunstenaar Pablo Picasso

2023 staat in Spanje in het teken van kunstenaar Pablo Picasso
Beeld: Wikimedia

2023 staat in Spanje in het teken van kunstenaar Pablo Picasso

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 8 april 2023 is het vijftig jaar geleden dat de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso stierf. Met ‘Celebración Picasso 1973-2023’ wil men in Spanje zijn werk en zijn artistieke erfgoed vieren. Dat doet Spanje niet alleen want ook Frankrijk, waar de kunstenaar heeft gewoond, gewerkt en is gestorven, doet mee om het werk van een van de invloedrijkste kunstenaars van de 20e eeuw te verspreiden.

Pablo Picasso werd geboren in Málaga op 25 oktober 1881 en stierf in de Franse stad Mougins op 8 april 1973. Hij wordt gezien als een van de beroemdste schilders en kunstenaars in de geschiedenis van de westerse kunst. Zijn expressieve, vrije en veelvormige manier van expressie blijft de hedendaagse kunst en reflectie beïnvloeden. 

De Picasso-viering 1973-2023 heeft tot doel de carrière van een in wezen Europese kunstenaar te waarderen. Hij produceerde internationaal universele symbolen als het beroemde ‘Guernica’, een schilderij dat nog steeds (helaas) actueel is en te zien is in het Reina Sofia museum in Madrid.

Ter ere van zijn 50e sterfjaar zijn er meer dan 50 Picasso tentoonstellingen over de hele wereld te bezoeken, waaronder 16 in Spanje. Centraal daarin staan vier steden waar Picasso woonde: Málaga, zijn geboortestad; A Coruña, de stad waar hij begon te schilderen en waar zijn jong gestorven zus begraven ligt; Madrid, de stad waar hij studeerde; Barcelona, de stad waar hij als jongeman woonde. Ook het Guggenheim in Bilbao doet mee. 

In veel van de exposities zal worden ingegaan op de vraag hoe Picasso zich verhield tot andere grote Spaanse kunstenaars zoals Miró, Velázquez en El Greco. Ook in Zuid-Frankrijk, waar Picasso een groot deel van zijn leven woonde, zullen meerdere speciale Picasso-tentoonstellingen zijn. Op de website van het reis- en cultuurmagazine over Spanje en de Spaanstalige wereld ESPANJE! staat een greep uit de exposities in Spanje vermeld.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud