Wat je moet weten om een visum te krijgen als digitale nomade in Spanje

Wat je moet weten om een visum te krijgen als digitale nomade in Spanje
Beeld: Canva

Wat je moet weten om een visum te krijgen als digitale nomade in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ze zijn mee met hun tijd; de digitale nomaden. Nu telewerken steeds meer de norm is, hebben veel mensen in de gaten dat ze reizen en werken eenvoudig kunnen combineren. Via de wet voor Start-ups wil de Spaanse overheid die zogeheten digitale nomaden aantrekken en een duwtje in de rug geven.

Begin November al keurde de kamer een wet goed die beginnende bedrijven moet helpen. Die zogeheten ‘Ley de Startups’ (Startup-wet) kreeg toen de steun van de PP, Esquerra Republicana, de PNV, EH-Bildu, PDeCAT en Teruel Existe. Ze omvat 80 artikelen die het voor beginnende bedrijven (Start-ups) eenvoudiger moeten maken voet te vinden in de Spaanse bodem. 

Binnen die wet worden ook de internationale telewerkers, in de volksmond gekend als digitale nomaden, ingesloten. Het gaat om een groep mensen die geen fysiek kantoor nodig heeft en 100% over het internet werkt. De groep wordt in de wet opgesplitst in twee groepen. Aan de ene kant zijn er mensen die een arbeidsfunctie vervullen op afstand. Aan de andere kant zijn er mensen die een marktgerelateerde functie vervullen. 

Zij die een arbeidsfunctie vervullen zullen moeten kunnen aantonen dat de functie er al was voordat het visum aangevraagd wordt. Ook moet worden aangetoond dat de functie 100% van op afstand kan worden uitgevoerd. Bovendien is het een vereiste dat de buitenlandse werkgever al langer dan 1 jaar effectief werkzaam is. 

Wie daarentegen een marktgerelateerde functie vervult, zal eveneens moeten aantonen dat het contract met een of meerdere buitenlandse bedrijven al bestond voor de aanvraag, en dat het werk 100% van op afstand kan worden uitgevoerd. Net zoals bij de arbeidsfunctie moet de digitale nomade met een marktgerelateerde functie aantonen dat het bedrijf waarmee hij of zij rechtstreeks werkt al langer dan 1 jaar actief is. Tot slot mag men maximaal 20% van het totale loon factureren bij Spaanse bedrijven.

Visum of residentie?

Wie minder dan 1 jaar in Spanje wil blijven kan bij de consulaten een visum voor telewerk (teletrabajo) aanvragen zonder enig andere procedure. Wie langer dan een jaar wil blijven moet de residentie aanvragen. Die is maximaal 3 jaar geldig en kan voor nog eens 2 jaar worden verlengd. De directe familieleden kunnen zowel het visum als de residentie aanvragen via de hoofdaanvrager. Zij zullen dan ook allemaal een werkvergunning krijgen.

Digitale nomaden kunnen via deze weg voortaan ook rekenen op een bijzonder fiscaal statuut. Die staat bekend als de wet Beckham, en kan gedurende vijf jaar worden aangewend, enkel en alleen als de aanvrager voordien nog geen resident in Spanje geweest is.

Ga naar de inhoud