Málaga krijgt de eerste openbare dierenbegraafplaats in Spanje

Málaga krijgt de eerste openbare dierenbegraafplaats in Spanje
Beeld: AI-beeld / redactie

Málaga krijgt de eerste openbare dierenbegraafplaats in Spanje

Málaga zal binnenkort bekend zijn als de thuisbasis van de eerste openbare dierenbegraafplaats in Spanje. Het Cementerio de Animales de Málaga, gelegen op het terrein van Parcemasa, zal naar verwachting in januari 2024 worden ingehuldigd. Dit initiatief van de gemeente Málaga is een belangrijke stap voorwaarts in het bieden van waardige afscheidsopties voor onze geliefde huisdieren.

Het Parque Cementerio de Málaga, dat al diensten aanbiedt voor menselijke overledenen, heeft onlangs een contract uitgeschreven voor de levering, montage en installatie van meubilair voor de nieuwe dierenbegraafplaats. Met een budget van € 72.600, inclusief belastingen, hebben geïnteresseerde bedrijven slechts tot 13 december 2023 de tijd om hun offertes in te dienen. De haast bij deze aanbesteding is te wijten aan de geplande inauguratie van de dierenbegraafplaats in januari 2024.

Het project van de dierenbegraafplaats stelt unieke en specifieke eisen aan het meubilair dat nodig is voor de faciliteit. Dit vereist een snelle en efficiënte actie om te voldoen aan de verwachtingen op het gebied van kwaliteit en esthetiek. Het meubilair moet niet alleen functioneel zijn, maar ook passen bij de sfeer en het doel van de begraafplaats. Daarom heeft Parcemasa gekozen voor een urgente aanbesteding om ervoor te zorgen dat het meubilair op tijd wordt geleverd en geïnstalleerd.

Dierenbegraafplaats voor huisdieren

De dierenbegraafplaats in Málaga zal dienen als een laatste rustplaats voor onze geliefde huisdieren. Het biedt een waardige en respectvolle manier om afscheid te nemen van onze trouwe metgezellen. De begraafplaats zal verschillende opties bieden, zoals individuele graven, collectieve graven en urnen voor crematie. Er zal ook een gedenkmuur zijn waar eigenaren een plaquette kunnen plaatsen ter nagedachtenis aan hun huisdier.

Met de opening van de dierenbegraafplaats in Málaga, markeert dit een nieuw tijdperk voor dierenwelzijn in Spanje. Het is een erkenning van de belangrijke rol die huisdieren spelen in ons leven en de behoefte aan passende afscheidsopties. Het Cementerio de Animales de Málaga zal niet alleen dienen als een laatste rustplaats, maar ook als een plek voor rouwverwerking en herinnering.

De tarieven voor dierenbegrafenissen

De goedkoopste optie voor een dierenbegrafenis is een collectieve crematie. Deze kost € 40 voor dieren tot 30 kilo en € 60 voor dieren die zwaarder zijn. Eigenaren die een individuele crematie willen, betalen tussen de € 170 en € 210, afhankelijk van het gewicht van het dier en het type urn.

Familieleden kunnen ook een plek reserveren voor hun huisdier in het “Park van Herinnering”. De prijs hiervoor varieert van € 250 tot € 975, afhankelijk van het gewicht van de hond en de duur van de grafrust. Het onderhoud van deze plek kost € 25 per jaar.

Dierenartsen betalen iets lagere tarieven voor dierenbegrafenissen. Zij betalen bijvoorbeeld € 20 of € 40 voor een collectieve crematie, afhankelijk van het gewicht van het dier,

Toekomst dierenbegraafplaatsen

De opening van de dierenbegraafplaats in Málaga markeert een belangrijke mijlpaal voor Spanje. Het is het eerste openbare centrum in het land dat deze diensten aanbiedt en zal hopelijk dienen als een voorbeeld voor andere steden en gemeenten. Het is een stap in de goede richting voor het erkennen van de emotionele band tussen mensen en hun huisdieren en het bieden van passende afscheidsopties.

Met meer dan 13 miljoen huisdieren in Spanje, is er een groeiende behoefte aan dierenbegraafplaatsen. Veel eigenaren willen hun huisdier een waardig afscheid geven en hebben behoefte aan een plek om te rouwen en te herinneren. Tot nu toe waren er slechts enkele privé-dierenbegraafplaatsen in Spanje, maar met de opening van het Cementerio de Animales de Málaga zal deze dienst toegankelijker worden voor alle inwoners.

Ga naar de inhoud