skip to Main Content
Gaan we in de toekomst meer tornado’s en orkanen krijgen in Spanje?

Gaan we in de toekomst meer tornado’s en orkanen krijgen in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Komen er meer orkanen en tornados in Spanje?

eltiempo.es

MADRID – Spanje heeft net zoals menig ander land wel eens te maken met tornado’s en orkanen en er hebben er al gedurende de laatste 20 jaar meer dan 1.000 plaatsgevonden op meerdere plaatsen in het land. Wanneer de wervelwind boven de zee plaatsvindt spreekt men van een orkaan. Gebeurt dat boven land dan noemt men dit een tornado. In Spanje vinden de orkanen boven zee meestal plaats in de namiddag tegen het einde van de zomer en soms in de herfst.

Volgens experts zou het kunnen dat Spanje in de toekomst meer te maken zal krijgen met orkanen boven zee en tornado’s boven land. Dat ligt dan vooral aan de stijgende temperaturen van de lucht en het zeewater en steeds zwaarder wordende stormen op veel plaatsen in het land. Als de storm maar hevig genoeg is kan een tornado plaatsvinden boven land waarbij veel schade kan voorkomen. Aangezien orkanen boven de zee plaatsvinden zijn deze weliswaar spectaculair om te zien maar is het gevaar op schade minder groot, tenzij de orkaan van het zeeoppervlak naar land verhuist.

1.000 maal

De afgelopen 20 jaar hebben er volgens een studie van Miquel Gayá van de AEMET meer dan 1000 tornado’s en orkanen plaatsgevonden in Spanje. De ergste orkaan ooit vond plaats in maart 1671 toen de stad Cádiz getroffen werd en er tientallen mensen overleden door de zware windhoos. In mei 1886 had de plaats Caranchel Alto nabij Madrid ook te maken met een tornado en werd er veel schade aangericht en overleden er enkele personen door rondvliegend puin.

Waar

In Spanje worden tegenwoordig regelmatig orkanen en tornado’s gesignaleerd en dankzij de nieuwe technologie met de mobiele telefoons ook vaak vastgelegd op foto en video. Deze orkanen kunnen voorkomen voor de kust van Andalusië, Murcia, Comunidad Valenciana en Catalonië. Ook rondom de Balearen eilanden zijn wel eens orkanen gesignaleerd. Gezien het feit dat deze windhozen boven de zee plaatsvinden veroorzaken zij geen schade. Dat is natuurlijk een ander verhaal in het geval van een tornado boven land waarvan er in Spanje minder plaatsvinden. Een tornado houdt niet van bergachtig gebied en zoekt vlakke delen op die mee te vinden zijn in het midden van Spanje.

Schaal van Beaufort

De kracht waarmee de wind waait wordt aangegeven met de schaal van Beaufort. Deze meneer Beaufort deelde de wind namelijk in 12 windkrachten in. Bij windkracht 0 is het windstil. Windkracht 3 is nog een fijn briesje en bij windkracht 9 spreken we van een storm en waaien de dakpannen van het dak af. De zwaarste windkracht is windkracht 12. Wind waait dan sneller dan 120 kilometer per uur, soms tot wel 250 kilometer per uur.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
  1. In dit artikel wordt een tornado boven water een orkaan genoemd, dit is onjuist. In dat geval is er sprake van een waterhoos, in het Engels ook wel waterspout of gewoon tornado genoemd. Een orkaan is een zeer zware tropische storm die zich boven warm oceaanwater ontwikkeld met een doorsnede bereik van wel 300 tot 800 kilometer. Ook kan een orkaan veel langer aanhouden met een levensduur van ongeveer een week en windsnelheden bereiken van 119-250 kilometer per uur. Een tornado ontstaat zowel boven land als boven zee en is daarentegen een kleinere wervelstorm en heeft een maximaal doorsnede bereik van zo’n 4 kilometer, een maximale levensduur van een uur en kan een windsnelheid bereiken van 500 kilometer per uur!

  2. Wat een dramatisch artikel. Als je niet beschikt over enige meteorologische kennis moet je je hier ook niet aan wagen. Inhoudelijk kan ik hier niet op reageren omdat het werkelijk aan alle kanten rammelt.

  3. Mooi al die voorspellingen en tegengeluiden. De realiteit bewijst dat eigenlijk niemand echt kan zeggen waar veranderingen doorzetten. De natuur geeft en neemt daar heeft de mens geen grip op . We zijn op deze planeet overgeleverd. Dat is een belangrijk punt tot nadenken. We hebben waar dan ook in de wereld te maken met rampen. De beelden spreken voor zich. Het zijn krachten die ontstaan door diverse invloeden. Een mix van uitstoot en lozingen hoort daar ook bij . Deze planeet aarde is een levend mechanisme. Reageert op veranderingen en laat dat ook merkbaar zien en voelen. Ik ben er van bewust dat ik en anderen ook de bijdrage leveren wat negatief uitpakt wat betreft veranderingen. Teveel afval en teveel toxische stoffen in water , lucht en in de grond. Spanje door eigen ervaring wat betreft temperaturen en weersveranderingen . Alles is mogelijk de vele bergen die er zijn aan de kust en in het binnenland. Dat voorspellingen er zijn met de huidige digitale mogelijkheden is welkom en handig . Respect voor deze uitvindingen. Waar en hoe weersveranderingen in extreme vormen gaan plaats vinden. Wordt Spanje te warm in de zomerperioden. Gaan andere landen dat ook merken . Wie ben ik om dat te beschrijven. De hitte in Spanje aan de Costa Blanca kan ook als teveel ervaren worden en ondragelijk. Dat zijn mijn ervaringen ook veel regen en stormen meegemaakt . Balans daar sta ik achter en wie niet . Positief blijven en pluk de dag. Dat de mens kundig is om gronden te bewerken t.b.v. de natuur in de positieve zin ter ondersteuning en aanvulling . Daar zal ik ja op antwoorden. Alleen volbouwen werkt niet dat is zeker.

  4. Het onderscheid tussen een tornado en een orkaan wordt niet duidelijk in het artikel. Het is te simpel om te zeggen dat een tornado op zee een orkaan is. Een tornado is een lokaal verschijnsel en duurt korte tijd en ontstaat meestal bij een heftige onweersbui. Een orkaan is een weersverschijnsel dat ontstaat boven heel warm zeewater . Een orkaan strekt zich uit over een veel groter oppervlakte dan een tornado en kan vele dagen duren.
    Overigens is het wel een feit dat bij opwarming van de aarde en het stijgen van de zeetemperatuur het aantal orkanen en de intensiteit zal toenemen.

  5. Die “experts” die een toename van tornados en orkanen voorspellen zijn uiteraard de usual suspects van het klimaatalarmisme. Ook voor andere gebieden van de wereld zijn dergelijke “voorspellingen” in de afgelopen decennia al meermaals gedaan. De werkelijkheid is, dat het aantal tornado´s en orkanen in de afgelopen 10 jaar wereldwijd duidelijk lager is geweest dan in de periode daarvoor, ondanks de zogenaamde sterke toename van AGW (Antropogenic Global Warming).
    Nu er steeds meer signalen komen dat de wereld in de overgang zit naar een koelere fase, dient het alarmistische verhaal echter flink opgeklopt te worden om het verdienmodel/belastingmodel te redden. Het hierboven beschreven verhaal past hier prima in, evenals de alarmistische verhalen die inmiddels vrijwel dagelijks bij de NPO te horen zijn.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken