Meer dan de helft van de sinaasappelen in de EU komt uit Spanje

Meer dan de helft van de sinaasappelen in de EU komt uit Spanje
Beeld: 123rf

Meer dan de helft van de sinaasappelen in de EU komt uit Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Uit de cijfers van Eurostat over de sinaasappelteelt blijkt dat er in de EU 270.000 hectare bestemd is voor de sinaasappelteelt. Spanje is goed voor 150.000 hectare wat 52% van het totaal is. Italië staat als tweede op de lijst met 80.000 hectare (31%) sinaasappelteelt en Griekenland als derde met 30.000 hectare (11%).

De EU-lidstaten oogsten gezamenlijk 6,2 miljoen ton aan sinaasappelen in 2017 waarvan 54% ofwel 3,4 miljoen ton uit Spanje kwam. Italië leverde 1,5 miljoen ton (25%) en Griekenland 1 miljoen ton (16%).

Het merendeel van de sinaasappelen wordt verhandeld binnen de EU zelf. Zo werd er bijna 2,7 miljoen ton door de EU-lidstaten verhandeld waarvan 90% binnen de EU. Ook daar scoorde Spanje weer het beste met 1,6 miljoen ton aan export in 2017 wat 61% is van de totale EU-export.

Maar Spanje is uiteraard niet de enige leverancier van sinaasappelen binnen de EU. Volgens Eurostat komt meer dan 70% van buiten de EU geïmporteerde sinaasappelen uit Zuid Afrika met 451.000 ton en Egypte met 281.000 ton. Er kwamen echter ook sinaasappelen uit Marokko met 121.000 ton en Argentinië met 39.200 ton of Brazilië met 28.600 ton in 2017.

Spaanse regio’s

Binnen Spanje zijn de autonome deelstaten Comunidad Valenciana, Andalusië en Murcia de marktleiders wat betreft de sinaasappeloogst en citrusoogst in het algemeen. In de Valencia regio verwacht men tijdens het 2018/2019 seizoen bijna 3,9 miljoen ton, wat 23% meer is dan vorig jaar, te produceren. In Andalusië is dat 2,2 miljoen ton en in Murcia iets minder dan 1 miljoen ton aan citrusoogst.

Van de citrusoogst in deze drie autonome regio’s zal het grootste gedeelte bestaan uit sinaasappelen (83,4%) gevolgd door citroenen (15,2%), grapefruits (1,1%) en in mindere mate ander klein citrus (0,3%).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.