Meer dan de helft van de sinaasappelen in de EU komt uit Spanje

Meer dan de helft van de sinaasappelen in de EU komt uit Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – Uit de cijfers van Eurostat over de sinaasappelteelt blijkt dat er in de EU 270.000 hectare bestemd is voor de sinaasappelteelt. Spanje is goed voor 150.000 hectare wat 52% van het totaal is. Italië staat als tweede op de lijst met 80.000 hectare (31%) sinaasappelteelt en Griekenland als derde met 30.000 hectare (11%).

De EU-lidstaten oogsten gezamenlijk 6,2 miljoen ton aan sinaasappelen in 2017 waarvan 54% ofwel 3,4 miljoen ton uit Spanje kwam. Italië leverde 1,5 miljoen ton (25%) en Griekenland 1 miljoen ton (16%).

Het merendeel van de sinaasappelen wordt verhandeld binnen de EU zelf. Zo werd er bijna 2,7 miljoen ton door de EU-lidstaten verhandeld waarvan 90% binnen de EU. Ook daar scoorde Spanje weer het beste met 1,6 miljoen ton aan export in 2017 wat 61% is van de totale EU-export.

Maar Spanje is uiteraard niet de enige leverancier van sinaasappelen binnen de EU. Volgens Eurostat komt meer dan 70% van buiten de EU geïmporteerde sinaasappelen uit Zuid Afrika met 451.000 ton en Egypte met 281.000 ton. Er kwamen echter ook sinaasappelen uit Marokko met 121.000 ton en Argentinië met 39.200 ton of Brazilië met 28.600 ton in 2017.

Spaanse regio’s

Binnen Spanje zijn de autonome deelstaten Comunidad Valenciana, Andalusië en Murcia de marktleiders wat betreft de sinaasappeloogst en citrusoogst in het algemeen. In de Valencia regio verwacht men tijdens het 2018/2019 seizoen bijna 3,9 miljoen ton, wat 23% meer is dan vorig jaar, te produceren. In Andalusië is dat 2,2 miljoen ton en in Murcia iets minder dan 1 miljoen ton aan citrusoogst.

Van de citrusoogst in deze drie autonome regio’s zal het grootste gedeelte bestaan uit sinaasappelen (83,4%) gevolgd door citroenen (15,2%), grapefruits (1,1%) en in mindere mate ander klein citrus (0,3%).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
18 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik woon in benidorm . Koopje sinaasappels bij Vera crus die verkoopt van de Campo. Altijd heerlijk.

Ja, zo hoort het. Directe en dus eerlijke handel.

Anne-Marie ,wat een onzin vertel je toch .Alle sinaasappels worden ingevoerd in Belgie en het grootste deel ervan is afkomstig uit Spanje .Waar is de logica Spaanse sinaasappels niet te eten ,nochtans heel vers .In Belgie ,de sinaasppals ,die uit Spanje worden ingevoerd ,weken onderweg ,zijn lekkerder?????

Femke
Juist daarom, ik denk dat men selectief te werk gaat.

Koos ,wat een onzin ¡¡¡¡¡ Ga terug naar jou apenland ,daar is alles natuurlijk beter voor jou .HEEEEEEEEERLIJK die Spaanse sinaasappels en het Spaanse leven ¡¡¡¡

Waar komt Koos dan vandaan? Ik lees dat nergens.
Maar je hebt het over een apenland, dus dan neem ik aan dat je de VS bedoelt?

Ik heb geen klachten over de Spaanse sinaasappels. Vroeger kon je in NL ook Jaffa-sinaasappels krijgen die ik erg lekker vond. Helaas heb ik al jaren geen Jaffa-sinaasappels gegeten. Zal wel te maken hebben met het feit dat ze uit Israel komen en Israel staat in een slechte reuk in NL.

Ik krijg regelmatig appelsienen van verschillende telers, vers geplukt en zeer lekker met veel sap, 3 appelsienen voor 2 glazen. Blijkbaar moet het steeds van zeer ver komen om lekker te zijn. Indien niet goed voor jullie ga dan terug naar jullie land. BASTA!!!

Nou ken ik de sinaasappels in Belgie niet, maar de sinaasappels die ik op de markt koop zijn toch erg smakelijk. Ik koop alleen in het seizoen nov tot april.

De narajas uit Spanje zijn prima en van zeer goede kwaliteit.Alleen zou er iets gedaan moeten worden aan een betere huisvesting voor de plukkers/pluksters zij wonen vaak onder erbarmelijke omstandigheden.Meestal mensen uit Afrika. Ik spreek hier over Andalusie /Huelva.

De Spaanse sinaasappels zijn niet te vreten elke keer als ik ze kocht kon ik ze weggooien, allemaal verschillende markten geprobeerd en winkels tot ik er moe van werd. Koop nu enkel nog sinaasappelen als deze van een ander land komen.

De sinaasappels uit onze regio (Alicante) zijn prima, is niks mis mee! Versgeplukt, gaat boven invoer uit Zuid Afika.

Dat vind ik ook, de
appelsienen die men Belgie koopt vb zijn veel lekkerder!

Dat vind ik ook, de appelsienen die men vb in Belgie koopt zijn veel lekkerder!

Anne-Marie,
Wat betekent vb..?
Vraag 2: je vindt waarschijnlijk ook de Belgische wijn veel lekkerder?
En de Paella in België?
En de taal veel beter?

Wel eens gehoord van Lane Late Navel sinaasappelen!? Bij mij in de tuin verscheidene bomen met deze heerlijke navel sinaasappel. Elke dag eentje en je bent nooit meer moe zeurpiet. Bovendien vind ik je woordkeuze beneden alle peil. Laat dit gezegd zijn!

Ik las dat er in Valencia sinaasappels uit Afrika in de winkel liggen! Niet fijn voor de boeren.

Mooie prestatie van Spanje.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.