skip to Main Content
Meer dan de helft van de sinaasappelen in de EU komt uit Spanje
123rf

Meer dan de helft van de sinaasappelen in de EU komt uit Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – Uit de cijfers van Eurostat over de sinaasappelteelt blijkt dat er in de EU 270.000 hectare bestemd is voor de sinaasappelteelt. Spanje is goed voor 150.000 hectare wat 52% van het totaal is. Italië staat als tweede op de lijst met 80.000 hectare (31%) sinaasappelteelt en Griekenland als derde met 30.000 hectare (11%).

De EU-lidstaten oogsten gezamenlijk 6,2 miljoen ton aan sinaasappelen in 2017 waarvan 54% ofwel 3,4 miljoen ton uit Spanje kwam. Italië leverde 1,5 miljoen ton (25%) en Griekenland 1 miljoen ton (16%).

Het merendeel van de sinaasappelen wordt verhandeld binnen de EU zelf. Zo werd er bijna 2,7 miljoen ton door de EU-lidstaten verhandeld waarvan 90% binnen de EU. Ook daar scoorde Spanje weer het beste met 1,6 miljoen ton aan export in 2017 wat 61% is van de totale EU-export.

Maar Spanje is uiteraard niet de enige leverancier van sinaasappelen binnen de EU. Volgens Eurostat komt meer dan 70% van buiten de EU geïmporteerde sinaasappelen uit Zuid Afrika met 451.000 ton en Egypte met 281.000 ton. Er kwamen echter ook sinaasappelen uit Marokko met 121.000 ton en Argentinië met 39.200 ton of Brazilië met 28.600 ton in 2017.

Spaanse regio’s

Binnen Spanje zijn de autonome deelstaten Comunidad Valenciana, Andalusië en Murcia de marktleiders wat betreft de sinaasappeloogst en citrusoogst in het algemeen. In de Valencia regio verwacht men tijdens het 2018/2019 seizoen bijna 3,9 miljoen ton, wat 23% meer is dan vorig jaar, te produceren. In Andalusië is dat 2,2 miljoen ton en in Murcia iets minder dan 1 miljoen ton aan citrusoogst.

Van de citrusoogst in deze drie autonome regio’s zal het grootste gedeelte bestaan uit sinaasappelen (83,4%) gevolgd door citroenen (15,2%), grapefruits (1,1%) en in mindere mate ander klein citrus (0,3%).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. Anne-Marie ,wat een onzin vertel je toch .Alle sinaasappels worden ingevoerd in Belgie en het grootste deel ervan is afkomstig uit Spanje .Waar is de logica Spaanse sinaasappels niet te eten ,nochtans heel vers .In Belgie ,de sinaasppals ,die uit Spanje worden ingevoerd ,weken onderweg ,zijn lekkerder?????

 2. Koos ,wat een onzin ¡¡¡¡¡ Ga terug naar jou apenland ,daar is alles natuurlijk beter voor jou .HEEEEEEEEERLIJK die Spaanse sinaasappels en het Spaanse leven ¡¡¡¡

  1. Waar komt Koos dan vandaan? Ik lees dat nergens.
   Maar je hebt het over een apenland, dus dan neem ik aan dat je de VS bedoelt?

 3. Ik heb geen klachten over de Spaanse sinaasappels. Vroeger kon je in NL ook Jaffa-sinaasappels krijgen die ik erg lekker vond. Helaas heb ik al jaren geen Jaffa-sinaasappels gegeten. Zal wel te maken hebben met het feit dat ze uit Israel komen en Israel staat in een slechte reuk in NL.

 4. Ik krijg regelmatig appelsienen van verschillende telers, vers geplukt en zeer lekker met veel sap, 3 appelsienen voor 2 glazen. Blijkbaar moet het steeds van zeer ver komen om lekker te zijn. Indien niet goed voor jullie ga dan terug naar jullie land. BASTA!!!

 5. Nou ken ik de sinaasappels in Belgie niet, maar de sinaasappels die ik op de markt koop zijn toch erg smakelijk. Ik koop alleen in het seizoen nov tot april.

 6. De narajas uit Spanje zijn prima en van zeer goede kwaliteit.Alleen zou er iets gedaan moeten worden aan een betere huisvesting voor de plukkers/pluksters zij wonen vaak onder erbarmelijke omstandigheden.Meestal mensen uit Afrika. Ik spreek hier over Andalusie /Huelva.

 7. De Spaanse sinaasappels zijn niet te vreten elke keer als ik ze kocht kon ik ze weggooien, allemaal verschillende markten geprobeerd en winkels tot ik er moe van werd. Koop nu enkel nog sinaasappelen als deze van een ander land komen.

  1. De sinaasappels uit onze regio (Alicante) zijn prima, is niks mis mee! Versgeplukt, gaat boven invoer uit Zuid Afika.

   1. Anne-Marie,
    Wat betekent vb..?
    Vraag 2: je vindt waarschijnlijk ook de Belgische wijn veel lekkerder?
    En de Paella in België?
    En de taal veel beter?

  2. Wel eens gehoord van Lane Late Navel sinaasappelen!? Bij mij in de tuin verscheidene bomen met deze heerlijke navel sinaasappel. Elke dag eentje en je bent nooit meer moe zeurpiet. Bovendien vind ik je woordkeuze beneden alle peil. Laat dit gezegd zijn!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken