Ryanair sluit basissen op Canarische Eilanden

Ryanair sluit basissen op Canarische Eilanden
Beeld: Ryanair

Ryanair sluit basissen op Canarische Eilanden

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Ryanair heeft afgelopen dinsdag haar basissen op de Canarische Eilanden Gran Canaria, Tenerife-Zuid en Lanzarote gesloten. In principe zou de basis in Gerona aan de Costa Brava ook worden gesloten maar daar heeft de Ierse luchtvaartmaatschappij (dubieuze) afspraken kunnen maken met de werknemers waardoor deze niet overgeplaatst of ontslagen hoeven te worden. Dat is niet gebeurd op de Canarische Eilanden.

Afgelopen dinsdag 7 januari 2020 was de laatste dag dat de Ierse luchtvaartmaatschappij een basis had op het vliegveld van Gran Canaria, bij Tenerife-Zuid en op het eiland Lanzarote. Dat houdt in dat vanaf dit moment daar geen vliegtuigen meer gestald staan en dat de maatschappij daar geen personeel meer in dienst heeft. Ryanair zal wel nog blijven vliegen op deze bestemmingen maar de vliegtuigen komen dan vanaf andere bestemmingen en blijven niet op de Canarische Eilanden staan.

Dit heeft onder andere ervoor gezorgd dat er 70 piloten en 134 cabinepersoneel zijn ontslagen door Ryanair en/of de partners waarvoor zij werkten. Volgens de vakbonden klopt echter niets van de wijze waarop dit is gebeurd want de werknemers hebben geen ontslagbrieven ontvangen en weten niet waar ze aan toe zijn, aldus de vakbonden TCP (Cabinepersoneel) en Sepla (piloten).

Volgens beide vakbonden heeft Ryanair 20 piloten en cabinepersoneel aangehouden en worden zij overgeplaatst naar andere bestemmingen. De rest van het personeel, dat zijn 204 werknemers, zijn of worden ontslagen.

Ryanair heeft vorig jaar oktober in Spanje een ‘Expediente de Regulación de Empleo’ ofwel een ERE aangevraagd voor 432 cabine-personeelsleden en piloten vanwege de sluiting van diverse basissen. Dat aantal is inmiddels aangepast al zijn exacte cijfers niet bekend. Het doel van een ERE is het verkrijgen van toestemming van de bevoegde arbeidsautoriteiten om arbeidsrelaties te beëindigen binnen een kader waarin bepaalde rechten van werknemers zijn gewaarborgd.

Vanwege bedrijfseconomische redenen heeft Ryanair de basissen op de eilanden gesloten en zullen er geen vliegtuigen meer gestald worden. Dit wil niet zeggen dat Ryanair niet meer gaat vliegen op en vanaf deze vliegvelden maar dat gebeurt dan met begin- en eindbestemming op andere vliegvelden waar vliegtuigen wel gestald staan.

Ryanair vliegt hoofdzakelijk binnen Europa naar populaire bestemmingen waarbij de luchtvaartmaatschappij gebruik kan maken van 471 vliegtuigen die dagelijks 2.000 vluchten uitvoeren naar 225 bestemmingen in 35 landen. Ryanair heeft 85 basissen waar vliegtuigen gestald staan. Er werken op dit moment meer dan 13.000 mensen bij Ryanair. 

Ga naar de inhoud