Sneeuw zorgt voor enorme chaos op veel plaatsen in Spanje

Sneeuw zorgt voor enorme chaos op veel plaatsen in Spanje
Beeld: Europa Press

Sneeuw zorgt voor enorme chaos op veel plaatsen in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sneeuw is altijd mooi om te zien maar het kan ook heel lastig en gevaarlijk zijn. Dat ondervinden duizenden inwoners van Spanje nu storm Filomena ervoor zorgt dat de Spaanse weerdienst Aemet 47 (van de 52) provincies een weeralarm moet geven waarvan 10 provincies met een rood weeralarm vanwege de hevige sneeuwval en extreem lage temperaturen.

Laatste aanpassing: zaterdag 9 januari om 13.00 uur

Beste lezer: Ben je op dit moment in Spanje in een gebied waar veel sneeuw ligt, stuur ons foto’s op dan zullen we deze plaatsen op onze website SpanjeVandaag. Je kunt daarvoor gebruik maken van ons e mailadres info@spanjevandaag.com of WhatsApp +34 660 455 942. Gracias!

Madrid

De Spaanse hoofdstad Madrid is een van de meest getroffen gebieden van Spanje en in en rondom Madrid is een grote chaos. Op de M-30 en M-40 autowegen staan duizenden mensen al sinds vrijdagavond vast in hun voertuigen en kunnen ze geen kant op omdat er op sommige plaatsen tot 60 cm sneeuw ligt. 

De sneeuwschuivers kunnen niet werken omdat de auto’s overal stilstaan terwijl het leger erbij is gehaald om orde op zaken te stellen daar waar nodig en om gestrande automobilisten te helpen. Maar omdat het nog steeds sneeuwt is dat bijna onbegonnen werk.

In het centrum van Madrid is het compleet wit gekleurd en ligt er ook tot 60 cm sneeuw. De straten zoals de Gran Via zijn voetgangerszones geworden omdat rijden onmogelijk is en daar waar het wel mogelijk is moet dat met sneeuwkettingen gebeuren.

Bussen, metro’s treinen en taxi’s kunnen en mogen niet rijden terwijl het vliegveld van Madrid-barajas gesloten is en waarschijnlijk pas op zondag of maandag weer open kan. Alle vluchten worden omgeleid naar andere vliegvelden.

Op straat is het ook gevaarlijk, ten eerste vanwege de sneeuw en het gebrek aan sneeuwruimen in het centrum en ten tweede vanwege de bomen die onder druk van zoveel sneeuw bezwijken of waarvan de takken afbreken. De stadsparken zijn dan ook gesloten. 

Castilla-La Mancha

In de autonome regio Castilla-La Mancha is men wel wat gewend met sneeuw maar dit jaar is historisch omdat er nog nooit of in ieder geval heel lang geleden zoveel sneeuw viel.

In de stad Toledo kunnen de inwoners geen kant op omdat er zoveel sneeuw ligt dat alles is geblokkeerd. Ook in Cuenca ligt enorm veel sneeuw en lijkt het erop dat het nog wel even zal blijven sneeuwen.

Valencia regio

Ook in het binnenland van de Valencia regio is veel sneeuw gevallen, tot wel 20 cm op sommige plaatsen in het binnenland van de provincies Alicante, Valencia en Castellón. Er zijn meer dan 30 wegen afgesloten vanwege de sneeuwval en op veel plaatsen moet men verplicht met sneeuwkettingen rijden.

Catalonië

In Catalonië heeft men tot nu toe alleen te maken met de sneeuwval in het binnenland waar veel dorpen en steden wit bedekt zijn met 10 tot 15 cm sneeuw. Er ligt onder andere sneeuw in het binnenland van de Costa DOrada (Tarragona), Costa Brava (Gerona) en de provincie Barcelona.

Ga naar de inhoud