Waarde van alle woningen in Spanje geschat op 4,1 biljoen euro

Waarde van alle woningen in Spanje geschat op 4,1 biljoen euro
Beeld: Barcelona Eixample / 123rf

Waarde van alle woningen in Spanje geschat op 4,1 biljoen euro

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Uit een studie van de woning website Idealista (2021) is gebleken dat de waarde van alle woningen in Spanje samen een waarde heeft van 4.100.000.000.000. In een hypothetisch geval dat alle woningen samen in de verkoop zouden gaan dient men dus 4,1 biljoen euro te betalen wat meer is dan het PIB of bruto binnenlands product van heel Spanje wat 1,2 biljoen euro is, aldus de studie van Idealista.

In het onderzoek is gekeken naar de autonome regio’s en naar provincies waardoor er een geschatte waarde is van alle woningen in deze regio’s en provincies. Daarbij heeft Idealista gebruik gemaakt van de gegevens van alle woningen die geregistreerd staan bij het Kadaster.

Idealista is nog een stapje verder gegaan door niet alleen te kijken naar een hypothetische verkoop van alle woningen maar ook naar een hypothetische huur van alle woningen. Daarbij heeft men uitgerekend dat er per maand een huur betaald zou moeten worden van 18,7 miljard euro.

In Catalonië zou dat 3,5 miljard euro per maand zijn, in de Madrid regio 3 miljard, Andalusië 2,9 miljard euro en Valencia regio 2 miljard euro per maand aan huur.

Regio’s

Per autonome regio gezien is de waarde van alle woningen samen in Catalonië het hoogst met 791 miljard euro gevolgd door de Madrid regio met bijna 719 miljard euro en Andalusië met 619 miljard euro.

Alle woningen samen in de Valencia regio hebben een waarde van 419 miljard euro gevolgd door Baskenland met 258 miljard euro, Galicië met 208 miljard euro, Balearen 173 miljard euro en Canarische Eilanden met 160 miljard euro.

De laagste waarden zijn te vinden in Ceuta met 5 miljard, Melilla met 5,1 miljard en La Rioja met 24 miljard euro. Daarna staan Navarra met 53 miljard, Cantabrië met 55,5 miljard, Extremadura met 55,6 miljard, Asturië met 73 miljard, Murcia met 91 miljard en Aragón met 94 miljard euro op de lijst.

Provincies

Bij Idealista heeft men ook gekeken naar de waarden van alle woningen per provincie. Daaruit blijkt dat die waarde in de provincie (tevens regio) Madrid het hoogste is met bijna 719 miljard euro gevolgd door de provincie Barcelona met 595 miljard euro en de provincie Málaga met 199 miljard euro.

Als volgende staan op de lijst de provincie Alicante met een waarde van 189 miljard euro gevolgd door de provincie Valencia met 185 miljard euro, de Balearen (teven een regio) met 173 miljard euro, Vizcaya met 127 miljard euro en Sevilla met 120 miljard euro.

Gemeenten

En als we nog een stapje verder gaan en kijken naar de gemeenten dan is Madrid opnieuw de plaats met de hoogste waarden van 430 miljard euro gevolgd door de gemeente Barcelona met 250 miljard en de gemeente Valencia met 72 miljard euro.

Daarna staan de gemeenten Sevilla met 58 miljard, Málaga met 51,3 miljard, Palma (Mallorca) met 51,1 miljard, Zaragoza met 51 miljard, Bilbao met 43 miljard, Vitoria met 42 miljard en San Sebastian met 33 miljard euro op de lijst.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.