Search
menu
Search

Belangrijke gebeurtenissen in Barcelona in 2023

Belangrijke gebeurtenissen in Barcelona in 2023
Beeld: Canva

Belangrijke gebeurtenissen in Barcelona in 2023

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse stad Barcelona blijft bij veel Nederlanders en Belgen een van de favoriete citytrips bestemmingen. Maar naast het bezoeken van de Ramblas, winkelen aan de Passeig de Gracía, bezoeken van de stadsstranden en natuurlijk de monumenten van Gaudí, gebeurt er nog veel meer in Barcelona.

Barcelona-kenner Annebeth Vis van de Nederlandstalige website Barcelonatips heeft een overzicht gemaakt van de belangrijkste agendapunten in Barcelona. Van het Picassojaar, verhuizing van FC Barcelona tot de gemeenteraadsverkiezingen. Ze heeft dit ook gedeeld met het glossy Spanje magazine ESPANJE! 

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Picassojaar

Op 8 april 2023 is het 50 jaar geleden dat Pablo Picasso is overleden. Om het werk van het kubistische genie te herdenken organiseren Frankrijk en Spanje 2023 een Picassojaar. In totaal worden 42 tentoonstellingen en diverse evenementen georganiseerd in een dertigtal instellingen in Europa en de Verenigde Staten. Ook in Barcelona, ​​​​waar de schilder gewoond heeft, vinden activiteiten plaats. Zo is er tot 19 maart een expositie over Daniel-Henry Kahnweiler, de joodse kunsthandelaar die van levensbelang is geweest voor het kubisme.

Domènech i Montaner-jaar

Het is ook precies 100 jaar geleden dat de modernistische architect Lluís Domènech i Montaner (1850-1923) stierf. Domènech i Montaner was een tijdgenoot van Gaudí en onder meer verantwoordelijk voor de bouw van het Hospital de Sant Pau en het Palau de la Música, die beide op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Hij werd geboren in Barcelona. Het Jaar van Domènech i Montaner heeft zowel in Barcelona plaats als andere plaatsen waar hij werkzaam was, zoals Reus en Canet de Mar met verschillende activiteiten.

Verticale tuin

De voormalige muur van het Palau de la Metalurgia bij beursterrein de Fira de Barcelona – waar het iconische restaurant La Pergola was gevestigd – zal worden omgebouwd tot een verticaal bos door CaixaForum. Er wordt een tuin aangelegd van 500 m2 met hangende bomen die de berg Montjuïc gaat verbinden met Barcelona.

FC Barcelona verhuist tijdelijk

In het seizoen 2023-2024 speelt FC Barcelona niet in Camp Nou, maar in het Olympisch Stadion op de Montjuïc vanwege de renovatiewerkzaamheden aan het stadion. Het veel bezochte museum wordt vanwege de werkzaamheden aan Camp Nou opgenomen in het Palau de Gel (IJspaleis), op korte afstand van Camp Nou zelf.

Museum Martorell gaat weer open

Het Museu Martorell in het Ciutadella-park is al gesloten sinds 2010, maar in de maand mei van dit jaar opent het Museu de Ciències Naturals opnieuw zijn deuren met nieuwe tijdelijke tentoonstellingen. Zo komt er een expositie over de evolutie van natuurwetenschappelijke musea van rariteitenkabinetten tot moderne wetenschapsmusea.

Spaanse wielerronde terug in Barcelona

Na tien jaar gaat op 26 augustus 2023 La Vuelta van start in de straten van Barcelona. Tijdens de eerste drie dagen gaat de Spaanse wielerronde langs de meest bekende plekken in de stad.

Barcelona naar de stembus

Eind mei vinden in Barcelona de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Inwoners van de stad die bij de geregistreerde gemeente staan, hebben recht om deel te nemen aan de verkiezingen. Als je een NIE hebt, kun je stemmen. Heb je geen stembiljet ontvangen dan kan je je (online) registreren. Dit kan tot 30 januari.

Wil je weten wat er te doen is dit jaar in Barcelona? Dat zie je in deze agenda.

Annebeth woont sinds 2002 in hartje Barcelona. Als local, stadsgids, journalist en ondernemer is het haar passie en missie om jouw Barcelona-ervaring nog beter te maken. Dat doet ze via haar website Barcelonatips.nl  en op Instagram via @barcelonatips.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud