Search
menu
Search

Komt er ook in Spanje een einde aan de vloeistofbeperking in de handbagage in vliegtuigen?

Komt er ook in Spanje een einde aan de vloeistofbeperking in de handbagage in vliegtuigen?
Beeld: Canva

Komt er ook in Spanje een einde aan de vloeistofbeperking in de handbagage in vliegtuigen?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Momenteel is het Verenigd Koninkrijk bij de vliegvelden van Gatwick, Heathrow en Stansted bezig met een proefperiode om de vloeistofbeperking in de handbagage te beëindigen. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten en een poging in het Verenigd Koninkrijk om een fles met explosieve waterstofperoxide met een oranje kleurstof aan boord mee te nemen, kwam er een vloeistofbeperking van 100 milliliter. Maar komt daar nu een einde aan in Europa en dus ook Spanje?

Iedereen weet inmiddels wel dat vloeistoffen zoals water en andere dranken, tandpasta, cosmetische crèmes, parfums, oliën en lotions, gels, deodorants, schuimen en spuitbussen alleen met de handbagage mee mogen in een doorzichtige plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De individuele verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml. Grotere verpakkingen moeten met de ingecheckte bagage in het laadruim mee. Deze beperkingen gelden niet voor medicijnen en babyvoeding.

Belastingvrije vloeistoffen die een reiziger op luchthavens of van vliegmaatschappijen koopt, mogen wel als handbagage mee worden genomen, zolang als je deze samen met het bonnetje verzegeld in de bij aankoop verstrekte veiligheidsverpakking (met rode rand) laat zitten. Je mag de veiligheidsverpakking niet openen voordat je de eindbestemming hebt bereikt.

Het lijkt er echter op dat het verbod op vloeistoffen in de handbagage binnen Europa aan een einde kan komen, als de proefperiode in het Verenigd Koninkrijk goed verloopt. Met de innovatieve CT bagagescanners die handbagage tot op de millimeter nauwkeurig kunnen analyseren, hoeft deze niet meer geopend te worden en kunnen eventueel gevaarlijke stoffen in vloeistoffen en/of gevaarlijke elektronische apparaten gemakkelijk gedetecteerd worden door het veiligheidspersoneel.

AANVULLING: Lezers hebben ons laten weten dat sinds de komst van de nieuwe CT-scanners op Schiphol en Eindhoven Airport, het meenemen van vloeistoffen in verpakkingen groter dan 100 ml is toegestaan. De vloeistoffen hoeven niet meer uit je bagage te worden gehaald, maar mogen hierin blijven zitten. Dit geldt weliswaar voor deze en wellicht andere vliegvelden, maar dit geldt nog nietin Spanje. Let daar dus op tijdens de terugreis. We weten niet hoe dit bij de Belgische luchthavens is.

Terwijl de proefperiode bij de vliegvelden van Gatwick, Heathrow en Stansted nog doorgaat, heeft de Britse regering een wetsvoorstel ingediend om een nieuwe beperkte limiet voor te stellen voor vloeistoffen in handbagage. Daarbij zou het gaan om flessen van maximaal twee liter waardoor het gebruik van de kleine flesjes en potjes niet meer nodig is. Het einde kan echter nog wel even op zich laten wachten want er wordt in het Verenigd Koninkrijk gesproken over een mogelijke invoering eind 2024.

En hoe is dat in Spanje, wordt daar ook over een einde van de vloeistofbeperking gediscussieerd? Helaas hebben de autoriteiten zoals het ministerie van Transport of Toerisme en de Spaanse vliegveldbeheerder AENA nog niets over een eventueel einde gezegd. Er is ook niets bekend of deze nieuwe nauwkeurige scanners bij de Spaanse vliegvelden gebruikt gaan worden. Voorlopig zal iedereen dus nog steeds met de vloeistofbeperking moeten reizen.

Ga naar de inhoud