Ook in 2023 staan nog steeds illegale vogeltjes op het menu in Spanje

Ook in 2023 staan nog steeds illegale vogeltjes op het menu in Spanje
Beeld: Guardia Civil / web

Ook in 2023 staan nog steeds illegale vogeltjes op het menu in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Illegaal, maar toch geliefd; dat zijn een paar vogelsoorten die traditioneel in Spanje gegeten werden, maar ondertussen bij wet beschermd zijn. Ondanks de hoge straffen wagen toch nog steeds veel mensen zich aan het vangen en opeten van die vogeltjes. Vooral in het zuiden van het land is dat nog steeds het geval.

Deze week hield de Guardia Civil in Prado del Rey (Cádiz) een 57-jarige jager aan die maar liefst 126 vogeltjes gevangen had. Het ging om insectenetende vogeltjes, het merendeel beschermde soorten. De jager stond al bekend bij de ordediensten. Hij gebruikte voor zijn vangsten 200 illegale vallen. Het is in de streek echter geen uitzonderlijke praktijk. De politie bindt al jaren de strijd aan met de illegale vogelvangers.

De consumptie van de vogeltjes wordt bestraft door de wet 8/2003 van 28 Oktober ter bescherming van wilde Fauna en Flora. Op de vangst of consumptie staan straffen tot 60.000 euro. De mensen die zich toch wagen de vogeltjes te eten, doen dat omwille van traditie of benieuwdheid naar wat verboden is.

Pepe Monforte is een expert van de Andalusische keuken. Een paar decennia geleden waren gefrituurde vogeltjes met gefrituurde paprika’s een van de meest gevraagde tapas in sommige landelijke gebieden. ‘Het was een tijd waar men alles wat er te vinden viel, opat’, vertelt Pepe. ‘Ik herinner me zelfs verhalen over soep van stenen uit de zee’. Of hoe de honger de grootste drijfveer is voor creativiteit in de keuken. Al heeft dat soms ernstige gevolgen.

Veel van de vogeltjes die gevangen worden, komen uit het noorden van het continent. Ze vliegen soms tot 3000 kilometer om te overwinteren, en velen blijven in het zuiden van Spanje in plaats van door te reizen naar Afrika. De vogeltjes zijn volgens milieuorganisatie Ecologistas en Acción erg belangrijke natuurlijke plaagbestrijders. Van sommige soorten vangt één vogeltje al snel 2,5 kilogram insecten per jaar. De strijd tegen de illegale vangst wordt dan ook ernstig verder gezet.

Ga naar de inhoud