Search
menu
Search

Geen winter op de Canarische Eilanden dit jaar maar koud en sneeuw in de rest van Spanje

Geen winter op de Canarische Eilanden dit jaar maar koud en sneeuw in de rest van Spanje
Beeld: via canva.com

Geen winter op de Canarische Eilanden dit jaar maar koud en sneeuw in de rest van Spanje

Terwijl grote delen van het Spaanse vasteland vanaf woensdag te maken krijgen met hevige sneeuwval wat voor problemen op de wegen kan zorgen, lijkt het erop dat de Canarische Eilanden voorlopig geen slecht weer krijgen. De Spaanse archipel zal dus de ideale plaats zijn om de koude wintermaanden door te brengen, iets wat duizenden overwinteraars natuurlijk allang weten.

De Canarische Eilanden lijken deze winter geen echte winter te krijgen. Volgens de laatste weersvoorspellingen van het Spaanse weerdienst Aemet zullen de temperaturen de komende dagen namelijk weer flink stijgen tot meer dan 28 graden. Dat is een groot verschil met de rest van Spanje en helemaal met de rest van de Europese Unie.

De afgelopen dagen is het al erg warm geweest op de Canarische Eilanden, maar deze week wordt het nog warmer. Aemet voorspelt dat de maximumtemperaturen de komende dagen met maar liefst 4 graden zullen stijgen vergeleken met maandag. Op donderdag en vrijdag zullen de thermometers op sommige plekken zelfs 26 graden en meer aangeven.

Vooral in La Orotava (Tenerife), Las Palmas (Gran Canaria) en Mogán (Gran Canaria) belooft het bloedheet te worden. In Mogán wordt zaterdag zelfs een temperatuur van 28 graden voorspeld. Ook de minimumtemperaturen gaan flink omhoog en blijven tot zeker zaterdag stijgen. Het lijkt er dus op dat de Canarische Eilanden deze winter geen echte kou meer zullen meemaken.

Door de extreem hoge temperaturen hebben de inwoners en toeristen van de Canarische Eilanden hun winterkleren voorlopig niet meer nodig. In plaats van truien en jassen zijn T-shirts, shorts en zwemkleding meer op zijn plaats.

De temperaturen zijn zo hoog voor de tijd van het jaar dat het gevoel ontstaat alsof de Canarische Eilanden helemaal geen winter krijgen dit jaar. Het lijkt wel zomer in januari. Dat is goed nieuws voor iedereen die van warm en zonnig weer houdt, maar slecht nieuws voor degenen die uitkijken naar een frisse winter.

Het is natuurlijk de vraag of de extreem hoge temperaturen op de Canarische Eilanden te maken hebben met klimaatverandering. Wetenschappers waarschuwen al jaren dat door de opwarming van de aarde het weer grilliger wordt, met meer hitterecords en extreem weer.

De afgelopen jaren is het vaker extreem warm geweest op de Canarische Eilanden, dus het zou zomaar kunnen dat dit het nieuwe normaal wordt. Of deze trend doorzet, is natuurlijk nog maar de vraag. De komende winters zullen het moeten uitwijzen.

Kou in Spanje

Terwijl het dus uitzonderlijk warm is op de Canarische Eilanden, is het in grote delen van Spanje juist bar koud. Volgens de weersvoorspellingen daalt de temperatuur in delen van Spanje zelfs tot onder de -10 graden.

Vooral in de regio’s Aragón, Castilië en León, Catalonië en Madrid worden zeer lage minimumtemperaturen voorspeld. In de gebieden Segovia, León en Huesca kan het zelfs vriezen tot -6 graden. Dat is een temperatuurverschil van maar liefst 34 graden met de Canarische Eilanden!

Door de vrieskou in grote delen van Spanje wordt op meerdere plekken sneeuw verwacht. Met name in de Pyreneeën en andere hogergelegen gebieden in het noordoosten van Spanje wordt flink wat sneeuw voorspeld, net zoals in het centrum van het Spaanse vasteland zoals om en nabij Madrid.

De vrieskou en sneeuw in Spanje zorgen ook voor de nodige overlast. Op sommige plekken geldt code oranje vanwege het winterweer. Er wordt gewaarschuwd voor gladheid en windstoten tot 80 km per uur.

Ook op de Balearen, waar het doorgaans juist erg zacht is in de winter, worden windstoten en hoge golven verwacht als gevolg van het slechte weer. Kortom, terwijl de Canarische Eilanden zich opmaken voor een ware hittegolf, bibberen grote delen van Spanje van de kou.

Ga naar de inhoud