Prinses Leonor is de ster van de Spaanse koninklijke familie volgens de buitenlandse pers

Prinses Leonor is de ster van de Spaanse koninklijke familie volgens de buitenlandse pers
Beeld: Casa de S.M. el Rey / web

Prinses Leonor is de ster van de Spaanse koninklijke familie volgens de buitenlandse pers

Prinses Leonor van Spanje is pas 18 jaar oud, maar trekt nu al veel aandacht van de internationale pers. De oudste dochter van koning Felipe en koningin Letizia wordt gezien als een belangrijk gezicht van de toekomst van de Spaanse monarchie. Haar recente publieke optredens, zoals tijdens de militaire ceremonie Pascua Militar begin januari, leveren haar lovende kritieken op in kranten en tijdschriften over de hele wereld.

De Britse krant Daily Mail noemde Leonor “Action Girl” vanwege haar zelfverzekerde optreden tijdens de militaire ceremonie. Ze demonstreerde een grote precisie in de militaire protocols en manoeuvres die ze sinds augustus heeft geleerd aan de militaire academie.

Andere media gebruiken soortgelijke lovende termen voor de Spaanse troonopvolger. Het Duitse tijdschrift Bunte noemde haar “onberispelijk”, het Amerikaanse Harper’s Bazaar “regal and honorable” en het Britse Tatler betitelde had ook lovende woorden voor haar optreden. Ook in de Nederlandse pers wordt de naam Leonor vaak genoemd en wordt ze zelfs als “vorstelijke vechtjas” omschreven.

De veel geschreven term “Action Girl” kwam voort uit foto’s en video’s van Leonor tijdens militaire training, waarop ze onder meer een wapen vasthoudt, door prikkeldraad kruipt en oefeningen in het water doet. Het Franse online medium Histoires Royales concludeerde zelfs dat Leonor het middelpunt was tijdens haar laatste publieke optreden.

De internationale belangstelling geeft aan dat Leonor gezien wordt als de toekomst van het Spaanse koningshuis. Al op jonge leeftijd vertegenwoordigt ze de monarchie bij belangrijke gelegenheden. De positieve reacties onderstrepen dat Leonor die rol naar behoren vervult. Haar optreden wordt nauwgezet gevolgd als voorbode voor haar latere koningschap.

Vergelijking met film en speelgoed

Het tijdschrift Tatler vergeleek Leonor met de filmfiguur GI Jane, de vrouwelijke versie van het populaire actiefiguurtje GI Joe. Dit onderstreept haar imago als een stoere en actieve prinses die haar mannetje staat. Tegelijkertijd benadrukken de vergelijkingen met speelgoed en films gericht op een jeugdig publiek ook Leonors jonge leeftijd. Ondanks haar verantwoordelijke posities en drukke agenda is ze nog een tiener.

Troonopvolging

Leonor is sinds haar geboorte in 2005 de troonopvolger van Spanje. Als oudste dochter van koning Felipe heeft ze sinds de wijziging van de troonopvolgingswet in 2015 voorrang op haar jongere zus Sofía. Dit onderstreept het belang van haar publieke optredens voor de Spaanse monarchie.

De populariteit en het respect dat Leonor internationaal geniet, komen ook het imago van het Spaanse koningshuis ten goede. Al op jonge leeftijd fungeert ze als boegbeeld en vertegenwoordiger van de monarchie. De positieve reacties dragen bij aan de legitimiteit van de monarchie in een tijd dat meer Europese landen kiezen voor een republiek.

Militaire opleiding

Sinds 2023 volgt Leonor een opleiding aan de militaire academie in Zaragoza. Dit past in de traditie dat leden van het Spaanse koningshuis een militaire training krijgen. Zo wordt Leonor voorbereid op haar toekomstige ceremoniële taken als opperbevelhebber van de strijdkrachten.

De foto’s en video’s van haar militaire activiteiten tonen een prinses die haar opleiding serieus neemt. Ze voert haar taken geconcentreerd en behendig uit. Dit draagt bij aan haar imago als een capabele troonopvolger die haar verantwoordelijkheden niet uit de weg gaat.

De positieve berichtgeving over haar persoon en optredens helpt het internationale profiel van de Spaanse monarchie versterken. Als toekomstig staatshoofd is Leonor een belangrijke ambassadeur voor haar land.

Ga naar de inhoud