Kan Mercadona nog wel verder groeien in Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

Kan Mercadona nog wel verder groeien in Spanje?

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De bekendste en grootste supermarktketen in Spanje is Mercadona en veel Nederlanders en Belgen komen er ook regelmatig als ze in Spanje verblijven. Mercadona is sinds het jaar 2009 explosief gegroeid waarbij de Valenciaanse supermarktketen alle andere ketens ver achter zich laat wat betreft aantallen, omzet etc. 2016 werd afgesloten met een 22,9% marktaandeel in Spanje wat een ongekend hoog percentage is. Met meer dan 1.600 supermarkten is de vraag nu, kan Mercadona nog wel verder groeien in eigen land?

Mercadona is aanwezig in 50 provincies in 17 Autonome Deelstaten waar 1.614 eigen supermarkten van minstens 1.500 vierkante meter groot te vinden zijn. Mercadona heeft inmiddels meer dan 76.000 mensen in dienst waarmee ze dagelijks aan de behoeften voorzien van meer dan 5 miljoen huishoudens. 2015 (de gegevens over 2016 zijn nog niet bekend gemaakt) werd afgesloten met een omzet van bijna 21 miljard euro, een 3% meer dan het jaar daarvoor en een winst van 611 miljoen euro, meer dan 12% in vergelijking met 2014. Dankzij deze hoge winst kan de Mercadona zonder problemen investeren in eigen supermarkten, verbouwingen en nieuwe distributiecentra.

Experts zeggen echter dat Mercadona iets moet gaan doen om de nummer één positie te blijven behouden want wellicht is het maximum al bereikt, ook al worden er nieuwe supermarkten geopend in Spanje. Misschien is het daarom dat Mercadona vier supermarkten gaat openen in buurland Portugal en wellicht zullen er nog andere landen gaan volgen. In 2013 waren er ook al plannen om uit te gaan breiden, in dat geval naar Italië maar dat avontuur ging toen niet door. Voorlopig zijn er (nog) geen plannen om naar andere landen uit te gaan breiden waardoor de hoop voor veel Nederlanders en Belgen dat er een supermarkt in hun land zou worden geopend voorbij is.

Internet

Een sector waar Mercadona nog flink moet gaan groeien is het online verkopen, het internet winkelen dus. Zonder dat Mercadona het wilde is deze supermarktketen al de grootste online verkoper en worden er dagelijks duizenden producten via de verouderde website verkocht en thuisbezorgd maar echt veel aandacht heeft Mercadona hier nooit aan besteed. Het aantal klanten wat bij Mercadona via internet iets koopt is slechts 0,3% van het totaal maar 3,7 miljoen klanten koopt wel eens of regelmatig online.

Nu Amazon begonnen is met het verkopen van supermarktproducten via internet en deze daarnaast ook nog eens binnen 1 of 2 uur thuisbezorgd, begint Mercadona ook de druk van het internetshoppen te voelen. Mercadona heeft voor de expansie in dit thema een van de vier dochters (Juana Roig) van de eigenaar en president van Mercadona Juan Roig aangenomen om het internetwinkelen te gaan verbeteren en eigenlijk opnieuw op te bouwen. Juana is gespecialiseerd in het online verkopen en heeft reeds gewerkt bij Inditex (Zara), Mango en diverse andere grote bedrijven. Wie weet wordt zij ooit wel de nieuwe presidente van Mercadona, maar dat kan ook een van de andere dochters zijn of iemand van de 76.000 werknemers die Mercadona heeft, zei Juan Roig ooit eens.

Mercadona wil van Amazon leren en is van plan om in 2017 een compleet nieuwe online winkel te presenteren waardoor het aantal klanten wellicht alleen maar kan toenemen. Het zou voor veel Nederlanders en Belgen leuk zijn als ze ook in Nederland of België zouden gaan leveren maar dat zal niet gaan gebeuren. De eerste stap hebben ze afgelopen zomer al genomen met een vernieuwde website die er nu stukken beter uitziet dan de jaren negentig website die het bedrijf tot dan toe had.

Ga naar de inhoud