Airbnb verplicht particuliere verhuurders in Andalusië tot registratie

Oeps ... foto ontbreekt!

Airbnb verplicht particuliere verhuurders in Andalusië tot registratie

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Woningeigenaren die in de deelstaat Andalusië via Airbnb een woning verhuren aan toeristen moeten er rekening mee houden dat ze zich verplicht moeten registreren in het register van particuliere woningverhuur van de Junta de Andalucía. Dat kan via de website van Airbnb online gebeuren waarmee de verhuurwebsite haar verplichtingen nakomt om alleen geregistreerde accommodaties aan te bieden.

Iedere particulier die via Airbnb een accommodatie in de verhuur aanbiedt zal dat vanaf mei alleen nog officieel kunnen doen aangezien de online verhuurder eigenaren van accommodaties verplicht om een registratienummer van het Registro de Turismo de Andalucía (RTA) te melden welke daarna ook op de website te zien zal zijn. Eigenaren die nog niet geregistreerd staan kunnen dat via Airbnb online meteen doen.

De verhuurders van accommodaties moeten voldoen aan de “leyes de alquiler turístico” ofwel de autonome wetten op de toeristische verhuur. Vanaf mei dit jaar dient elke verhuurder een registratienummer in te vullen als men dat al heeft en zoniet via Airbnb, via een nieuwe functie, meteen de accommodatie te registreren om daarna te voldoen aan de eisen die gesteld worden bij toeristische verhuur in Andalusië.

Voor Spanje is het de eerste keer dat dit systeem wat al gebruikt wordt op andere locaties zoals in Portugal, San Francisco of Chicago ingevoerd gaat worden. Bij succes zal Airbnb wellicht op meer plaatsen in Spanje een soortgelijk systeem gaan invoeren, denk aan Madrid, Barcelona en Mallorca om maar wat plaatsen te noemen.

Volgens eigen cijfers van Airbnb hebben er in 2017 één miljoen mensen gebruik gemaakt van Airbnb om te overnachten in Andalusië. 30.000 families verhuren hun accommodaties via Airbnb waarbij de gemiddelde verhuurder zo’n 2.700 euro op jaarbasis verdiende. Een gemiddelde accommodatie werd 34 keer per jaar verhuurd wat neerkomt op 3 dagen per maand.

Volgens de Junta de Andalucía hebben zich nu 28.872 eigenaren geregistreerd in het Registro de Turismo de Andalucía (RTA) en zullen de maatregelen van Airbnb alleen maar zorgen voor meer aanmeldingen.

Ga naar de inhoud