Kort nieuws uit Spanje (21)

Oeps ... foto ontbreekt!

Kort nieuws uit Spanje (21)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Dialoog tussen Spaanse regering en Catalonië voorbij

MADRID – Tijdens een persconferentie vrijdagmiddag van de woordvoerster van de Spaanse regering werd bekend gemaakt dat het dialoog dat de PSOE-regering met de Catalaanse regioregering is aangegaan omdat ze dat als hun politieke plicht zien, voorbij is. Volgens Carmen Calvo wil de Catalaanse kant maar een ding en dat is een referendum over zelfbeschikking en dat kan en zal de Spaanse regering nooit accepteren.

Gebleken is dat ondanks alle pogingen van de socialistische regering om met de separatistische Catalaanse regering dialoog aan te gaan over onderwerpen die van belang zijn voor alle Catalanen en die binnen de grondwet vallen op niets uitlopen. Aangezien de Spaanse regering niet de bevoegdheid heeft om de politici uit de gevangenis te halen en een referendum over zelfbeschikking en afscheiding volgens de grondwet absoluut niet mogelijk is, lijkt het erop dat men van Catalaanse kant geen dialoog wil maar alleen maar eisen stelt.

Een dode en tientallen gewonden bij treinbotsing Catalonië

BARCELONA – Bij een frontale treinbotsing tussen twee treinen op het traject tussen Sant Vicenç Castellet en Manresa is een dode te betreuren en zijn acht passagiers zwaargewond geraakt. De vrouwelijke machinist van een van de treinen is om het leven gekomen terwijl er nog eens 16 personen lichtgewond raakten en er tientallen passagiers medische assistentie nodig hadden vanwege kleine verwondingen en paniekaanvallen.

Zoals het er nu naar uitziet stond een trein stil op het spoor en is een andere trein achterop gereden waarbij de vrouwelijke machinist om het leven kwam. Hoe dit ongeval plaats heeft kunnen vinden is nu nog een raadsel. Er waren in totaal ongeveer 300 passagiers bij het ongeval betrokken.

Mannen en vrouwen moeten hetzelfde gaan betalen in discotheken in Baskenland

BILBAO – De Baskische regering heeft het plan goedgekeurd waarin staat dat mannen en vrouwen dezelfde entreeprijzen moeten betalen in discotheken in het Baskenland. Vanaf april dit jaar moet iedereen die naar een discotheek of een festival gaat hetzelfde betalen waarbij er geen enkele vorm van discriminatie op grond van geslacht, godsdienst, afkomst of seksuele geaardheid meer mag zijn. Een van de belangrijkste beweegredenen van deze nieuwe wet is het feit dat vrouwen met gratis entree gebruikt worden om mannen aan te trekken.

Día supermarkt ontslaat maximaal 2.100 werknemers na miljoenen verliezen

MADRID – De Spaanse supermarktketen heeft in 2018 maar liefst 352,6 miljoen euro verlies geleden en dat heeft effect op het aantal werknemers. Día heeft vrijdag bekend gemaakt dat de supermarktketen in Spanje maximaal 2.100 personeelsleden gaat ontslaan. Día is een van de grote bedrijven die in dit nieuwe jaar massaontslagen heeft aangekondigd nadat Vodafon meer dan 2.000 werknemers ontslaat en ook Caixabank duizenden personeelsleden op straat zet.

De leugens en onwaarheden van PP-leider Pablo Casado

MADRID – Pablo Casado werd pas enkele maanden geleden gekozen tot de nieuwe partijleider van de Partido Popular (PP) en volgde daarmee de voormalige partijleider en premier van Spanje Mariano Rajoy op. Sinds dat Casado aan het roer staat is de PP rechtser en extremer geworden volgens veel critici waarbij Casado voornamelijk zijn pijlen richt op de premier van Spanje Pedro Sánchez van de PSOE die hij een verrader, misdadiger, onverantwoordelijk, onbekwaam, ontrouw, egoïstisch, een dwangmatige leugenaar, onwettig, catastrofaal, middelmatig en een bezetter noemt. Het enige wat nog ontbreekt is wellicht genocidal, terrorist, pedofiel en imbeciel.

Voor zover we hebben kunnen achterhalen heeft Pedro Sánchez de PP-partijleider nooit met zulke woorden beledigd en zwart gemaakt. Veel PP-leden zijn ook niet blij met deze harde en steeds rechtser wordende houding van de kersverse partijleider waarbij het er bijna op lijkt dat Casado meer de partijleider is van de extreemrechtse partij VOX dan van de centrum rechtse en conservatieve PP.

In een artikel van de krant El Diario (die niet rechts en niet linksgeoriënteerd is) worden tientallen opmerkingen van Pablo Casado omschreven en uitgelegd waaruit blijkt dat de PP-partijleider veel leugens, onwaarheden en fake opmerkingen lanceert die in het artikel ontrafeld worden. We hebben het artikel niet naar het Nederlands vertaald. KLIK HIER voor het artikel.

Ga naar de inhoud