skip to Main Content
Kort nieuws uit Spanje (21)
123rf

Kort nieuws uit Spanje (21)

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Dialoog tussen Spaanse regering en Catalonië voorbij

MADRID – Tijdens een persconferentie vrijdagmiddag van de woordvoerster van de Spaanse regering werd bekend gemaakt dat het dialoog dat de PSOE-regering met de Catalaanse regioregering is aangegaan omdat ze dat als hun politieke plicht zien, voorbij is. Volgens Carmen Calvo wil de Catalaanse kant maar een ding en dat is een referendum over zelfbeschikking en dat kan en zal de Spaanse regering nooit accepteren.

Gebleken is dat ondanks alle pogingen van de socialistische regering om met de separatistische Catalaanse regering dialoog aan te gaan over onderwerpen die van belang zijn voor alle Catalanen en die binnen de grondwet vallen op niets uitlopen. Aangezien de Spaanse regering niet de bevoegdheid heeft om de politici uit de gevangenis te halen en een referendum over zelfbeschikking en afscheiding volgens de grondwet absoluut niet mogelijk is, lijkt het erop dat men van Catalaanse kant geen dialoog wil maar alleen maar eisen stelt.

Een dode en tientallen gewonden bij treinbotsing Catalonië

BARCELONA – Bij een frontale treinbotsing tussen twee treinen op het traject tussen Sant Vicenç Castellet en Manresa is een dode te betreuren en zijn acht passagiers zwaargewond geraakt. De vrouwelijke machinist van een van de treinen is om het leven gekomen terwijl er nog eens 16 personen lichtgewond raakten en er tientallen passagiers medische assistentie nodig hadden vanwege kleine verwondingen en paniekaanvallen.

Zoals het er nu naar uitziet stond een trein stil op het spoor en is een andere trein achterop gereden waarbij de vrouwelijke machinist om het leven kwam. Hoe dit ongeval plaats heeft kunnen vinden is nu nog een raadsel. Er waren in totaal ongeveer 300 passagiers bij het ongeval betrokken.

Mannen en vrouwen moeten hetzelfde gaan betalen in discotheken in Baskenland

BILBAO – De Baskische regering heeft het plan goedgekeurd waarin staat dat mannen en vrouwen dezelfde entreeprijzen moeten betalen in discotheken in het Baskenland. Vanaf april dit jaar moet iedereen die naar een discotheek of een festival gaat hetzelfde betalen waarbij er geen enkele vorm van discriminatie op grond van geslacht, godsdienst, afkomst of seksuele geaardheid meer mag zijn. Een van de belangrijkste beweegredenen van deze nieuwe wet is het feit dat vrouwen met gratis entree gebruikt worden om mannen aan te trekken.

Día supermarkt ontslaat maximaal 2.100 werknemers na miljoenen verliezen

MADRID – De Spaanse supermarktketen heeft in 2018 maar liefst 352,6 miljoen euro verlies geleden en dat heeft effect op het aantal werknemers. Día heeft vrijdag bekend gemaakt dat de supermarktketen in Spanje maximaal 2.100 personeelsleden gaat ontslaan. Día is een van de grote bedrijven die in dit nieuwe jaar massaontslagen heeft aangekondigd nadat Vodafon meer dan 2.000 werknemers ontslaat en ook Caixabank duizenden personeelsleden op straat zet.

De leugens en onwaarheden van PP-leider Pablo Casado

MADRID – Pablo Casado werd pas enkele maanden geleden gekozen tot de nieuwe partijleider van de Partido Popular (PP) en volgde daarmee de voormalige partijleider en premier van Spanje Mariano Rajoy op. Sinds dat Casado aan het roer staat is de PP rechtser en extremer geworden volgens veel critici waarbij Casado voornamelijk zijn pijlen richt op de premier van Spanje Pedro Sánchez van de PSOE die hij een verrader, misdadiger, onverantwoordelijk, onbekwaam, ontrouw, egoïstisch, een dwangmatige leugenaar, onwettig, catastrofaal, middelmatig en een bezetter noemt. Het enige wat nog ontbreekt is wellicht genocidal, terrorist, pedofiel en imbeciel.

Voor zover we hebben kunnen achterhalen heeft Pedro Sánchez de PP-partijleider nooit met zulke woorden beledigd en zwart gemaakt. Veel PP-leden zijn ook niet blij met deze harde en steeds rechtser wordende houding van de kersverse partijleider waarbij het er bijna op lijkt dat Casado meer de partijleider is van de extreemrechtse partij VOX dan van de centrum rechtse en conservatieve PP.

In een artikel van de krant El Diario (die niet rechts en niet linksgeoriënteerd is) worden tientallen opmerkingen van Pablo Casado omschreven en uitgelegd waaruit blijkt dat de PP-partijleider veel leugens, onwaarheden en fake opmerkingen lanceert die in het artikel ontrafeld worden. We hebben het artikel niet naar het Nederlands vertaald. KLIK HIER voor het artikel.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Europese trend!!?!
  Leve het nationalisme……..het wordt ook wel langzamerhand tijd voor een “nieuwe zuivering” in Europa!!!
  De geschiedenis blijft kenmerkend voor de toekomst al blijft het zoogdier “mens” weinig leerzaam!!
  Geniet van uw laatste jaren!!

 2. CASADO
  Ik herhaal: “De PP was altijd al een wereldvreemde autoritaire partij, maar met Casado wordt het duidelijk nog een stuk erger dan in de tijd van Rajoy met zijn ‘Ley Mordaza’. Hopelijk komt die idioot nooit aan de macht.”

 3. MADRID
  “…lijkt het erop …” is toch hetzelfde als ” wordt het voorgesteld alsof …” ? Het is nu wel duidelijk dat Sanchez (naar eigen zeggen) grondwettelijk nooit in de mogelijkheid was om toegevingen te doen en dat de enige bedoeling was zijn begroting goedgekeurd te krijgen.
  De vraag naar en de zo gezegd grondwettelijke onmogelijkheid van een Catalaans referendum slepen nu al jaren aan met alle gevolgen van dien. Ik vraag me af of het grondwettelijk niet mogelijk is een referendum te organiseren over gans Spanje, en dus ook in Catalonië. Het globale resultaat is uiteraard op voorhand gekend maar de separatisten krijgen wel hun referendum en men zou dan tenminste weten of er in Catalonië zelf een meerderheid vóór of tégen is. Misschien is het juist dát wat de men Madrid liever niet weet !!

  1. Referenda zijn mogelijk maar NIET als het om afscheiding gaat, en dat is ook logisch anders zou het land uit elkaar vallen. Catalonië heeft gedurende jaren veel profijt gehad van de rest van Spanje en Spanjaarden en ja, de regio heeft geluk met een goed lopende haven en het toerisme in Barcelona en langs de costa’s waardoor er meer geld binnenkomt wat daarna verdeeld wordt onder alle Spaanse regio’s. De PSOE wil goedmaken met de staatsbegroting waar de PP tekort schoot door meer geld beschikbaar te stellen voor ALLE Catalanen en niet alleen voor het separatistische deel en het jammere is dus dat Torra en de zijnen alleen maar denken aan de 2 van de 7 miljoen Catalanen.

   1. Ben je zeker dat het ook met zoveel woorden in de grondwet staat of gaat het hier over een (door Rajoy gevraagde) ruime interpretatie van de grondwet ivm de eenheid en de soevereiniteit van Spanje? Een referendum is niet meer dan een raadpleging van de bevolking. Het resultaat zou kunnen aantonen dat de meeste mensen inderdaad een afscheiding willen, maar daarom hoeft dit nog niet noodzakelijk ook tot een afscheiding te leiden. Het zou ook een stimulans kunnen zijn om de grondwet en de statuten van de regio’s te herzien, zodat iedereen tevreden is. Een volksraadpleging zonder meer verbieden vind ik ondemocratisch. Dat was ten andere ook de mening van Rajoy in 2006 toen hij in verband met een referendum over een nieuw statuut voor Catalonië stelde dat hij zich niet kon inbeelden dat een dergelijke legitieme eis met een dergelijk draagvlak door een democratische regering zou worden verworpen. Hij zat toen wel in de oppositie.
    Wat betreft het profijt dat Catalonië heeft gehad van Spanje dacht ik echt dat het omgekeerd was en Catalonië al vele jaren de economische steunpilaar is van Spanje. Deze argumentatie lijkt heel sterk op de leugens die de Franstaligen in België altijd verkondigen.
    Begrijp ik het goed dat, als je schrijft dat de PSOE wil goedmaken wat de PP heeft fout gedaan, je eigenlijk bedoelt dat Catalonië eindelijk gaat krijgen waar het recht op heeft ? Volgens mij heeft PSOE alleen maar een poging gedaan om de separatisten om te kopen en is dat dus mislukt. De toekomst zal het uitwijzen maar ik vrees dat ALLE Catalanen op hun kin zullen kunnen kloppen.
    En tenslotte, waarop steunt de bewering dat Torra maar aan 2 van de 7 miljoen Catalanen denkt ? Kan dat worden aangetoond of is dat gewoon een persoonlijk aanvoelen ?
    Als vertaler hoeft het niet, maar als redactie zou je toch moeten zorgen dat wat je schrijft gefundeerd is, toch ?

    1. In de grondwet staat dat het Spaanse grondgebied ondeelbaar is. Een referendum over afscheiding is dus zinloos.

     1. “Op 16 januari 2013 nam het Britse Hogerhuis unaniem een wet aan die wettelijke bevoegdheden afstond aan het Schots Parlement om het referendum te kunnen houden. Dit was nodig omdat uittreding van een van de landen raakt aan het constitutionele wezen van het Verenigd Koninkrijk, waar normaal gesproken het Britse parlement zeggenschap over heeft. Met deze overdracht werd de weg vrijgemaakt voor de Scottish Independence Referendum (Franchise) Bill (Wet op het Schotse onafhankelijkheidsreferendum).”
      Zoals je ziet: waar een wil is ,is een weg ! Het resultaat van het Schotse referendum is gekend: GEEN afscheiding en einde verhaal. Zo zinloos was dat dus niet..

  2. Schreeuw nog even wat door hier Miel. Ik zeg: eindelijk vallen de oorschelpen af Sánchez. Catalanen zijn pas tevreden, als een minderheid de wil tot destructie kan opleggen aan de meerderheid. Meer zeg ik hier nu niet over. En over Sánchez: deze zeer ijdele man hunkert naar macht. Dat hij zover wilde gaan zegt alles. Nu komt eindelijk weer het woord aan de kiezer en zo hoort het ook.

   1. Dan is de PSOE niet goed en de PP een ramp, dan wordt het nu tijd voor Podemos. Stemt mijn vrouw straks voor de 3e keer op.

    1. Ah, Paul Kerk! Ja dan komt alles goed in Spanje. Gewoon het land opknippen, zodat je geen land meer hebt. En alles nationaliseren. En voor iedereen een hoge hypotheek, zodat we allemaal riant in de buurt van Madrid kunnen wonen. Iedereen blij!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken