Spanje wil strengere regels voor e-bikes

Spanje wil strengere regels voor e-bikes
Beeld: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Net zoals in andere landen is de zogenaamde e-bike ofwel de fiets met trapondersteuning in opkomst en is dit middel van transport steeds vaker te zien op straat, de stoep en op de fietspaden. Het probleem is echter dat de Spaanse verkeersdienst (DGT) de e-bikes in dezelfde groep plaatst als de segways, elektrische steps en andere persoonlijke elektrische vervoersmiddelen die in opkomst zijn in de Spaanse steden.

De DGT heeft plannen om de regels rondom het gebruik van e-bikes (bicicletas eléctricas) ofwel de fietsen met elektrische trapondersteuning aan te scherpen. Deze regels zouden dan moeten gelden voor iedereen in Spanje – inwoners en bezoekers/toeristen – die gebruik wil maken van een e-bike.

Op dit moment ziet de DGT de “fiets met trapondersteuning” (bicicleta con pedaleo asistido) als normale fiets mits:

  • Het motorvermogen niet meer is dan 500 Watt (voorheen 250 Watt)
  • De motor die trapondersteuning geeft bij 25 km/u afslaat
  • Het totale gewicht van de e-bike niet meer is dan 40 kilo
  • De elektrische motor alleen werkt als men trapt (de trapondersteuning dus)

In met name de grotere steden zijn er veel klachten van voetgangers die zeggen dat de hoge snelheid van de e-bikes voor gevaarlijke situaties zorgt. Daarom wil de DGT strengere regels hebben.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Elektrische fietsen in Spanje[/su_note]

Zo is de Spaanse verkeersdienst bezig met een “proyecto de modificación del Reglamento General de Circulación” ofwel wijziging in de verkeerswet. Daarin staat dat fietsers met een e-bike een speciale licentie moeten hebben om op die manier geïdentificeerd te kunnen worden indien noodzakelijk.

Volgens de Asociación de Marcas y Bicicletas de España is het probleem dat de DGT de e-bikes op dezelfde hoop gooit als de segways en elektrische steps die voor veel overlast zorgen in de Spaanse steden.

Strengere regels voor de e-bikes zou een grote achteruitgang betekenen in de opkomst van de fietsen met trapondersteuning in Spanje. De e-bike is in principe een milieuvriendelijk vervoermiddel dat in feite beloond moet worden en het gebruik ervan zeker niet bestraft, aldus de fietsvereniging.

Daarnaast zouden de strengere regels in Spanje inhouden dat inwoners van andere EU-landen niet meer zo makkelijk met hun e-bikes in Spanje zouden kunnen rondrijden.

Volgens de Asociación de Marcas y Bicicletas de España voldoen de e-bikes al aan de Europese verplichtingen zoals omschreven in het koninklijk besluit (Real Decreto) 339/2014. Daarin staat dat e-bikes verplicht een identificatie van de fabriek moeten hebben, een uniek identificatienummer, melding van het merk en model van de fiets.

Voor fietsen met een elektromotor die sneller kunnen dan 25 km/u en meer dan 500 Watt motorvermogen hebben of waarop gereden kan worden zonder te trappen gelden de regels voor bromfietsen. Dit houdt dus in dat men met deze fietsen in principe niet op het fietspad zou mogen rijden, men een helm dient te dragen en een speciaal rijbewijs nodig heeft. Ook dient men dan verzekerd te zijn, net zoals bij bromfietsen en scooters.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Scooters en motoren in Spanje[/su_note]
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.