skip to Main Content
Spanje wil strengere regels voor e-bikes
Pixabay

Spanje wil strengere regels voor e-bikes

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Net zoals in andere landen is de zogenaamde e-bike ofwel de fiets met trapondersteuning in opkomst en is dit middel van transport steeds vaker te zien op straat, de stoep en op de fietspaden. Het probleem is echter dat de Spaanse verkeersdienst (DGT) de e-bikes in dezelfde groep plaatst als de segways, elektrische steps en andere persoonlijke elektrische vervoersmiddelen die in opkomst zijn in de Spaanse steden.

De DGT heeft plannen om de regels rondom het gebruik van e-bikes (bicicletas eléctricas) ofwel de fietsen met elektrische trapondersteuning aan te scherpen. Deze regels zouden dan moeten gelden voor iedereen in Spanje – inwoners en bezoekers/toeristen – die gebruik wil maken van een e-bike.

Op dit moment ziet de DGT de “fiets met trapondersteuning” (bicicleta con pedaleo asistido) als normale fiets mits:

 • Het motorvermogen niet meer is dan 500 Watt (voorheen 250 Watt)
 • De motor die trapondersteuning geeft bij 25 km/u afslaat
 • Het totale gewicht van de e-bike niet meer is dan 40 kilo
 • De elektrische motor alleen werkt als men trapt (de trapondersteuning dus)

In met name de grotere steden zijn er veel klachten van voetgangers die zeggen dat de hoge snelheid van de e-bikes voor gevaarlijke situaties zorgt. Daarom wil de DGT strengere regels hebben.

Zo is de Spaanse verkeersdienst bezig met een “proyecto de modificación del Reglamento General de Circulación” ofwel wijziging in de verkeerswet. Daarin staat dat fietsers met een e-bike een speciale licentie moeten hebben om op die manier geïdentificeerd te kunnen worden indien noodzakelijk.

Volgens de Asociación de Marcas y Bicicletas de España is het probleem dat de DGT de e-bikes op dezelfde hoop gooit als de segways en elektrische steps die voor veel overlast zorgen in de Spaanse steden.

Strengere regels voor de e-bikes zou een grote achteruitgang betekenen in de opkomst van de fietsen met trapondersteuning in Spanje. De e-bike is in principe een milieuvriendelijk vervoermiddel dat in feite beloond moet worden en het gebruik ervan zeker niet bestraft, aldus de fietsvereniging.

Daarnaast zouden de strengere regels in Spanje inhouden dat inwoners van andere EU-landen niet meer zo makkelijk met hun e-bikes in Spanje zouden kunnen rondrijden.

Volgens de Asociación de Marcas y Bicicletas de España voldoen de e-bikes al aan de Europese verplichtingen zoals omschreven in het koninklijk besluit (Real Decreto) 339/2014. Daarin staat dat e-bikes verplicht een identificatie van de fabriek moeten hebben, een uniek identificatienummer, melding van het merk en model van de fiets.

Voor fietsen met een elektromotor die sneller kunnen dan 25 km/u en meer dan 500 Watt motorvermogen hebben of waarop gereden kan worden zonder te trappen gelden de regels voor bromfietsen. Dit houdt dus in dat men met deze fietsen in principe niet op het fietspad zou mogen rijden, men een helm dient te dragen en een speciaal rijbewijs nodig heeft. Ook dient men dan verzekerd te zijn, net zoals bij bromfietsen en scooters.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Is deze regel, al een feit ? Ik hoorde dat iemand een ongeluk had gehad, met zijn e-bike, zijn kosten van de arts in ziekenhuis niet vergoed kreeg??

 2. Het ging toch over fietsen…….en maar afvragen waarom de intolerantie zo toeneemt!!!
  Er komen waarschijnlijk wereldwijd teveel hanen en kippen op de weg!!!
  Geniet van het mooie weer!!

 3. Ik zie wel veel fietspaden, maar fietsers met renfietsen nemen die niet, voetgangers lopen maar steeds op de fietspaden, dat zie ik in Salou, en als je hen erop wijst krijg je een reeks verwensingen.

 4. In Spanje is weinig of geen rekening gehouden met fietsers. Op de secundaire wegen vindt men zelden een fietspad en ook in de steden is het eerder een zeldzaamheid. Op zich niet erg want voor Spanjaarden is de fiets eerder uitzondering dan regel. Problematisch wordt het echter wanneer massa’s eeuwig jonge Hollanders en Belgen hier hun dagelijks fietswandelingetje komen maken, gezellig keuvelend, twee aan twee, zonder rekening te houden met het achteropkomend verkeer. Als daar nu ook nog oma’s en opa’s op een e-bike bijkomen is het hek helemaal van de dam. Hopelijk komen er inderdaad snel strenge regels om dit pestgedrag aan banden te leggen.

  1. Miel woont “ergens” waar hij geen rekening hoeft/wil houden met medeweggebruikers. Hij heeft waarschijnlijk zijn stempel al geïnkt: “fout/goed/verboden” ; Opa’s en Oma’s mogen niet meer, “hek van de dam”; eeuwig jonge Hollanders/Belgen”???? Inderdaad, pestgedrag dient te worden voorkomen, het was al vroeg op de avond, met een borrel, Miel?

 5. In een land als Spanje waar je constant bergop, bergaf moet rijden is een gewone e-bike niet weg te denken. Als men hier extra regels gaat opleggen gaat men terug de auto gebruiken in plaats van de fiets!

  1. Helemaal mee eens Hugo. Met een gewone fiets red ik het hier niet, terwijl ik nochtans in België mijn fiets dagelijks gebruikte ?

   1. Volledig mee eens. Vorig jaar reed ik hier nog rond met een gewone fiets, puffen en zweten. Nu doe ik de boodschappen met mijn e-zine, al fluitend, en de auto dient alleen voor zware boodschappen. Net zoals in België. Het koste wel een gek gaan en fietsendrager om du0ie e-zine mee te brengen maar dat was het wel waard hoor.

 6. Ik wil strengere regels voor al die wielrenners. Die gedragen zich als totale hooligans op de weg. Waar is de politie om dit tuig een keer keihard aan te pakken ? Massaal door rood rijden, driedik rijden en alles en iedereen blokkeren. Waar gaat dit over?

  1. Milieuvriendelijkere vervoermiddelen moeten beloond worden maar dan wel met de nodige verkeersregels inzake veiligheid, net zoals dat nodig is voor alle andere vervoersmiddelen. Het kan toch niet zijn dat men telkens riskeert om aangereden te worden als men uit de voordeur stapt

  2. Ja Rob ik duvel regelmatig op deze baanterroristen. Denken allen dat ze professionele wielrenners zijn en dat de baan van hun is met gevaar voor de andere weggebruikers. Veel strenger aanpakken. En ook als je ziet hoe het aantal ongevallen met lichamelijke schade is toegenomen bij 60+ door e-bikes, dan valt daar ook toch wel eens over na te denken hoe dat beter kan. In jaren niet gefietst en nu met 25 km/h over de baan scheuren het resultaat is ongeveer hetzelfde als die met een midlife crisis die een moto kopen, die hun namen vindt ge ook vaak in de krant op de pagina van de zware gehandicapten na ongeval of bij de overlijdens. Ik rij meer dan 50 jaar veelvuldig met de wagen en zonder ongevallen maar heb nu 1000 ogen nodig om op al die “nieuwe” weggebruikers te anticiperen. Het wordt steeds gevaarlijker, kijk uit !!!

  3. hallo hersenloze rob ik denk dat je lid ben een nsb achtige club
   om jong en oudere fietsers als tuig te bestempelen ik ben 82jaar
   en met mij nog vele andere oudere die ons netjes gedragen
   en zeker niet door zulke klootzakken als een n.n maar alles kunnen
   schrijven waarschijnlijk weeg jij meer dan 100kg zuip als een dragonder
   en vreet je als een varken en je hersens zitten in de punt van je kleine teen
   de groeten van een eerzaam burger waar jij nog veel van kunt leren

   1. Nou nou Cor, als eerzame burger laat jouw taalgebruik veel te wensen over. Rob heeft het over wielrenners, niet over de oudere fietsers met e-Bike. Beter lezen Cor.
    Wielrenners denken vaak dat ze ‘heer en meester’ zijn op de weg. Iedereen moet wijken voor ze, en als je niet snel genoeg aan de kant gaat, in hun ogen dan, vloeken ze je wel stijf. En ze racen vaak met een idiote snelheid over de weg dat je ze niet aan ziet komen, ze zijn er ineens. Natuurlijk zijn er ook wielrenners die normaal doen, maar hun racende soortgenoten verpesten het voor de rest. Zo ook e-bikers die de snelheid van hun eigen “fiets” niet kennen. Dus nieuwe verkeersregels voor deze “nieuwe” weggebruikers zijn zeker welkom.

    1. Mooie reactie Annelies. En verder ben ik nergens lid van, weeg ik 74 en ben geheelonthouder . En van Cor kan ik weinig leren, gezien zijn taalgebruik.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken