De hele wereld schrijft over het Spaanse Atlantis of het herrezen dorp in een stuwmeer in Galicië

De hele wereld schrijft over het Spaanse Atlantis of het herrezen dorp in een stuwmeer in Galicië
Beeld: Estevoaei / wikimedia

De hele wereld schrijft over het Spaanse Atlantis of het herrezen dorp in een stuwmeer in Galicië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

OURENSE – Het is of er een wereldontdekking is gedaan want de wereldpers heeft plotseling de autonome regio Galicië en dan met name de provincie Ourense en nog dichterbij het Embalse de Lindoso stwmeer op de kaart gezet. Niet omdat het een mooie omgeving is maar omdat vanwege de droogte en lage waterstand het ‘verdwenen’ dorp Aceredo boven water is gekomen.

Hoe vreemd het ook klinkt, de straten van Aceredo bruisen weer van het leven, niet van de vroegere bewoners van het dorp maar van de toeristen, influencers en selfies makende dagjesmensen die alleen het Spaanse Atlantis willen fotograferen en niet stilstaan bij de tragedie die erachter schuilt. Uiteraard is het bijzonder dat dit dorp plotseling weer te zien is maar dat gebeurde in oktober/november 2021 en daarvoor tien jaar geleden ook al. Maar dit is ook iets wat op meerdere plaatsen in Spanje gebeurt.

Recent schreven we nog over het dorp Janovas in de provincie Huesca. Dit dorp werd ontruimt en alle mensen moesten het dorp verlaten want er zou een stuwmeer komen. Dat is toen niet doorgegaan en Janovas is de bodem van een stuwmeer gespaard gebleven. Maar niet ver daarvan ligt het Embalse de Mediano waar de kerktoren van het dorp Mediano nog boven het water uitsteekt maar waar het dorp Samitier compleet verzwolgen werd door het water. En zo zijn er honderden voorbeelden te noemen in Spanje, het zogenaamde ‘España sumergido bajo el agua’.

Maar we keren terug naar Galicië. Het dorp Aceredo kwam op 8 januari 1992, dus bijna precies 30 jaar geleden, compleet onder water te staan toen de Portugese elektriciteitsmaatschappij EDP het stuwmeer vulde met water uit de rivier Limia. het bijzondere van dit dorp is dat de vroegere inwoners met spoed vertrokken en veel spullen zoals auto’s, meubels, kleiding etc achter lieten. Ook deze zijn nu weer te zien. Daarbij moet ook gezegd worden dat Aceredo niet het oudste en mooiste dorp is dat onder water te vinden is in Spanje maar het blijft bijzonder … en tragisch.

Maar er is ook gevaar, zo geeft EDP aan. Veel van de woningen en gebouwen zijn ernstig aangetast door het water en er is veel instortingsgevaar. Maar dat weerhoudt de duizenden dagjesmensen er niet van om een dagje ‘Atlantis’ te komen kijken. EDP vraagt aan de gemeenten Lobios en Entrimo om te controleren en ervoor te zorgen dat er niet teveel mensen naar het onderwaterdorp komen kijken. Het is plots een hot-spot voor influencers en selfies geworden, kijk maar eens op Instagram en #aceredo via DEZE LINK.

Ga naar de inhoud