Search
menu
Search

Merendeel inwoners Castilië en León heeft geen interesse in regionale verkiezingen op 13 februari

Merendeel inwoners Castilië en León heeft geen interesse in regionale verkiezingen op 13 februari
Beeld: Canva

Merendeel inwoners Castilië en León heeft geen interesse in regionale verkiezingen op 13 februari

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALLADOLID – Op zondag 13 februari vinden er regionale verkiezingen plaats in de grootste autonome regio van Spanje, Castilië en León. Deze Spaanse regio of deelstaat is wat betreft vierkante kilometers groter dan Nederland en België samen maar er wonen iets minder dan 2,4 miljoen inwoners. Uit de laatste barometer van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) blijkt dat 60% van de inwoners van Castilië en León totaal geen interesse heeft in deze regionale verkiezingen. We melden enkele weetjes over Castilië en León.

Terwijl de politieke partijen zoals de PP, PSOE, VOX, Ciudadanos en Unidas-Podemos en de kleinere regionale partijen verwikkeld zijn in een veldslag tijdens de verkiezingscampagne, blijkt dat de meeste inwoners van deze soms ‘vergeten’ autonome regio geen interesse hebben in deze vervroegde regionale verkiezingen. Het gevaar is dus ook dat er een lage opkomst zal zijn bij deze regionale verkiezingen op 13 februari. Tijdens de laatste verkiezingen in 2019 met een opkomst van 65% wist de PSOE wat betreft aantal stemmen te winnen maar was het de PP die dankzij de steun van Ciudadanos de regio regeerde, totdat deze twee partijen ruzie kregen en er vervroegde verkiezingen kwamen.

Geen interesse

De reden dat veel van de inwoners, die naast de grotere provinciale steden meestal in het ‘vergeten’ binnenland wonen, geen interesse hebben in deze verkiezingen is omdat men vindt dat de grote politieke partijen al tientallen jaren niets doen voor de inwoners in het vergeten Spanje. 77% van de ondervraagden geeft ook aan dat men het niet eens is met de landelijke problemen die door de grote politieke partijen gebruikt worden bij de verkiezingscampagne voor deze, volgens velen onterecht vervroegde, regionale verkiezingen in een regio die zelf al meer dan genoeg problemen heeft.

Van het totaal aantal deelnemers zegt volgens de barometer van het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) 38,5% interese te hebben in de regionale verkiezingen waarvan 12,7% zegt veel interesse te hebben en 25,8% zegt redelijk geïnteresseerd te zijn in deze regionale verkiezingen in Castilië en León. Maar meer dan 60% zegt geen interesse te hebben in deze regionale verkiezingen. 

De meeste interesse in deze regionale verkiezingen schijnt er te zijn onder de kiezers van de extreemrechtse partij VOX met 22,9% terwijl de kiezers van de PP met 16%, de PSOE met 14,8% en Ciudadanos met 15,3% minder geïnteresseerd zijn in deze regionale verkiezingen.

Gevoelens

Naast dat veel inwoners van de grootste autonome regio van Spanje vinden dat de regionale politiek zich veel te veel concentreert op de landelijke problemen in plaats van de regionale problemen, hebben veel inwoners van Castilië en León ook geen ‘sentimiento autonómico’ ofwel een regionaal gevoel/sentiment.

Castilië en León heeft negen provincies en de meeste inwoners voelen zich meer verbonden met hun provincie of eigen stad en dorp en zelfs met Spanje dan met de autonome regio. Verder zien veel inwoners zich als inwoners van deze wereld in plaats van inwoners van Castilië en León.

In percentages geeft 54% aan zich verbonden te voelen met Spanje als land, 42% zegt zich verbonden te voelen met het dorp of stad waar men woont, 46% noemt zichzelf inwoner van de wereld en slechts 29% voelt een verbintenis met Castilië en León als autonome regio.

Enkele weetjes

Wist je dat Castilië en León wat betreft oppervlakte de grootste autonome regio van Spanje is en met 96.224 vierkante kilometer 19% van het Spaanse grondgebied beslaat? Wist je dat Castilië en León net zo groot is als Nederland en België samen en wist je dat er slechts 2.383.139 mensen, 5% van alle meer dan 47 miljoen inwoners in Spanje, wonen in de 2.248 gemeenten, 28% van alle gemeenten in Spanje.

De grootste stad van Castilië en León is Valladolid met 297.775 inwoners terwijl de kleinste stad Soria is met minder dan 40.000 inwoners. 44% van alle inwoners in deze autonome regio woont in steden van meer dan 50.000 inwoners wat betekent dat 66% leeft in kleinere steden en dorpen. De afgelopen 10 jaar heeft de autonome regio 175.324 inwoners verloren, vaak jongeren die naar andere regio’s en grote steden zijn verhuisd vanwege hun werk of een betere toekomst. 

Wist je dat Castilië en León de enige autonome regio van Spanje is die geen regionale hoofdstad heeft? Veel mensen menen dat dit Valladolid is of León maar officieel is er sinds 1983 geen hoofdstad. Weliswaar heeft de regio Castilië en León een regionale vlag maar de regio heeft geen regionaal volkslied, iets wat alle andere 16 autonome regio’s in Spanje wel hebben. 

Een beetje geschiedenis

De ‘Reino de León’ heeft echter een lange geschiedenis en was vroeger een middeleeuws christelijk vorstendom. Het kwam voort uit het koninkrijk Asturië en was gedurende lange tijd verenigd met het koninkrijk Galicië. Later werd León bij het koninkrijk Castilië gevoegd en werd het definitief sinds 1301 Castilië en León, iets dat ook in 1978 in de Spaanse Constitutie zo werd vastgelegd als Castilla y León.

Castilië en León heeft officieel geen autonome hoofdstad maar Valladolid is de stad met de meeste inwoners. De autonome regio bestaat uit 9 provincies, te weten Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid en Zamora waarin 2.248 gemeenten zijn gevestigd.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?