Aantal buitenlanders dat wil huren in Spanje gestegen

Aantal buitenlanders die willen huren in Spanje gestegen
Beeld: 123rf

Aantal buitenlanders dat wil huren in Spanje gestegen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de gegevens van het Spaanse woningportaal idealista, is het aantal zoekopdrachten op hun platform vanuit het buitenland voor huurwoningen flink gestegen in 2022. Misschien heeft dat te maken met de tendens van ‘energietoeristen’ of omdat men liever eerst huurt dan koopt in Spanje. Het aantal zoekopdrachten uit Duitsland en Frankrijk was het grootst, maar Nederland staat op de vijfde en België op de zevende plaats wat betreft zoekopdrachten voor huurwoningen in Spanje.

Volgens idealista is het aantal zoekopdrachten op hun platform voor huurwoningen met 14,9% gestegen in december 2022. Dan hebben we het over zoekopdrachten uit het buitenland, dus niet binnen Spanje. In februari datzelfde jaar was dat percentage nog 6,2%, maar gedurende het jaar zijn de zoekopdrachten naar huurwoningen blijven stijgen naar 10,9% in mei, 14,5% in augustus waarna het daalde naar 12,5% in september en weer steeg naar 14,9% in december 2022.

Ter vergelijking, het gemiddelde van de afgelopen vier jaar was volgens idealista 11,2%. Terwijl de zoekopdrachten voor huurwoningen in december met 14,9% stegen, was dat percentage 14,5% bij de zoekopdrachten naar koopwoningen in Spanje. Vergeleken met de data van 2019 is de nationaliteit van de meeste huurwoningzoekers ook veranderd.

In 2019 stonden de zoekopdrachten uit het Verenigd Koninkrijk bovenaan gevolgd door Duitsland, Frankrijk en Italië met Nederland op de zevende en België op de dertiende plaats. In 2022 staan de zoekopdrachten uit Duitsland bovenaan gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met Nederland op de vijfde en België op de zevende plaats.

Conclusie is dus dat naast Duitsers en Fransen ook de Nederlanders en Belgen vaker hebben gezocht naar huurwoningen in Spanje. Daarbij hebben we het alleen over het grootste woningportaal van Spanje idealista en dus niet andere platforms. 

Provincies

Het zal niet als een verrassing komen dat de meeste huurwoningen waarna gezocht wordt te vinden zijn langs de toeristische Middellandse Zeekust, op de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) en de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, El Hierro, La Gomera en La Graciosa). De provincie Alicante staat met 30,3% bovenaan de lijst gevolgd door de provincies Santa Cruz de Tenerife met 29,6%, de Balearen met 27,8%, Málaga met 26,9% en Las Palmas met 24%.

Daarna volgen de provincies Barcelona met 19,5%, Valencia met 19,3%, Almería met 19%, Girona met 17,1%, Huelva met 14,7%, Granada met 14,5%, Cádiz met 14,3%, Castellón met 14%, Tarragona met 13,8% en Murcia met 12,5%.

Alicante is de provincie waar de Nederlanders en Belgen het meest naar huurwoningen hebben gezocht. In het geval van de provincie Málaga is de grootste groep huurwoningzoekers de Britten terwijl de Duitsers het meeste hebben gezocht op de Balearen, in Murcia, Almería, Cádiz, las Palmas en Santa Cruz de Tenerife en de Franse het meeste zoeken in Girona, Tarragona en Castellón.

SpanjeVandaag heeft geen commerciële relatie met Idealista, maar plaatst regelmatig artikelen die door deze Spaanse website en woningportaal gepubliceerd worden, omdat we vinden dat deze voor onze lezers interessant genoeg zijn om te vertalen.

Ga naar de inhoud