Eerste drijvende windturbine voor de Baskische kust geeft stroom aan 2.000 huishoudens

Eerste drijvende windturbine voor de Baskische kust geeft stroom aan 2.000 huishoudens
beeld: Saitec / web
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – De eerste op het Spaanse elektriciteitsnet aangesloten offshore windturbine drijft sinds juli 2022 aan de kade van Punta Sollana in de haven van Bilbao. Deze windturbine heeft het potentieel om energie te leveren aan bijna 2.000 huishoudens en komt op 2 zeemijl van de Baskische kust te liggen. Deze ‘aerogenerador eólico marino’ met de naam ‘DemoSATH’ is geproduceerd door Saitec Offshore Technologies en zal nog deze zomer (2023) met het elektriciteitsnet worden verbonden.

‘DemoSATH’ is 30 meter breed en 64 meter lang en wordt geïnstalleerd op het BIMEP-testplatform, twee zeemijl van de Baskische kust, op een locatie waar de oceaan 85 meter diep is. Voor de verankering worden zogenaamde hybride lijnen, bestaande uit kettingen en vezels, gebruikt. Speciaal is ook een enkel aanlegpunt (single point mooring) waardoor de windturbine kan worden uitgelijnd met de richting van de wind om het meeste uit de windbron te halen. Eenmaal aangesloten op het elektriciteitsnet, heeft deze windturbine de potentie om bijna 2.000 huishoudens van stroom te voorzien met een turbine van 2 MW.

Toekomst windenergie

Windenergie is tegenwoordig een van de belangrijkste voorstellen voor duurzame bronnen binnen de EU en Spanje wil daar een voorloper in zijn. Ondanks dat de Spaanse technologie op dit gebied een van de belangrijkste is op Europees niveau, heeft het land nog een lange weg te gaan. Toch wil Spanje voor het einde van dit decennium (dus voor 2030) 15 tot 17 drijvende windparken met een capaciteit van 3 gigawatt aan offshore windenergie installeren voor de kust. 

Wat is een drijvende windturbine?

Een drijvende windturbine is een windturbine die gemonteerd is op een drijvende constructie. Dit maakt het mogelijk de turbine te plaatsen waar het water te diep is voor funderingen, maar waar de wind harder waait en constanter aanwezig is. Drijvende windturbines maken gebruik van de ervaring van de olie- en gasindustrie met drijvende olieplatforms.

Momenteel is Spanje de eerste prototype-ontwikkelaar ter wereld en van de 13 drijvende testfaciliteiten die nu bestaan, zijn er 11 vervaardigd door Spaanse bedrijven. Momenteel worden verschillende oplossingen getest om de windmolens stabiel te laten drijven zoals met een zogenaamde ‘spar’, een 60 meter lange stalen zwaard dat de windturbine stabiliseert en een andere oplossing die een telescopische betonnen toren vormt.

Diepzee oplossing

De oplossing van drijvende windturbines wordt vooral toegepast op die plaatsen waar de zee te diep is en het verankeren aan de zeebodem geen oplossing is. Het verankeren wordt toegepast in onder andere de Noord- en Oostzee, maar in de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee zou dat niet haalbaar zijn omdat deze te diep zijn.

Voor Spanje als pionier in de sector van de drijvende windturbines kan dit een goede toekomst betekenen. Weliswaar is het een technologie die nog in ontwikkeling is, het heeft veel voordelen. De windturbines worden in een haven of nabij gebouwd en naar de plaats van bestemming gesleept waardoor de constructie ervan veel minder complex en tijdrovend is.

Windenergie 2022

Op dit moment heeft Spanje alleen windturbines op land met een totale capaciteit  van 28.138 megawatt. In 2021 is daar 842,6 MW bijgekomen (cijfers 2022 nog niet bekend) waardoor Spanje na Duitsland het EU-land is met de hoogste capaciteit windenergie. De windturbines produceren op dit moment 23% van de energiebehoefte in het land met uitschieters van 50% of zelfs bijna 100%. Er zijn 1.298 windparken in meer dan 1.000 gemeenten met 21.574 geïnstalleerde windturbines in Spanje wat werk levert aan 27.690 personen.