Search
menu
Search

De beste plaatsen om truffels te eten in Spanje en de perfecte route langs verschillende truffel-dorpen

De beste plaatsen om truffels te eten in Spanje en de perfecte route langs verschillende truffel-dorpen
Beeld: via canva.com

De beste plaatsen om truffels te eten in Spanje en de perfecte route langs verschillende truffel-dorpen

Spanje is wereldwijd bekend om zijn heerlijke truffels (Spaans: trufas). De geschiedenis van de truffel in Spanje gaat terug tot de 13e eeuw, toen truffels al werden gewaardeerd in al-Andalus. Sindsdien is de truffelteelt enorm gegroeid en is Spanje uitgegroeid tot de grootste producent van zwarte truffels ter wereld, met een productie van meer dan 100 ton per jaar. Dit is 60% van de wereldwijde productie. 

Volgens cijfers genereert de truffelteelt in Spanje meer dan € 25 miljoen per jaar. Dit succes kan grotendeels worden toegeschreven aan de meer dan 15.000 hectare truffelplantages in Spanje. Spanje heeft ideaal klimaat en bodem voor truffels, wat zorgt voor truffels van uitzonderlijke kwaliteit.

De zwarte truffel, bekend als tuber melanosporum, groeit in eiken-, eiken- en hazelaarsbossen op een hoogte tussen de 300 en 1500 meter. Met name in het noordoosten van Spanje bevinden zich de belangrijkste truffelproducerende provincies, die ook de beste truffels van Spanje voortbrengen.

Truffels gedijen in kalkhoudende bodems, op dieptes tussen 10 en 40 cm. Ze hebben een landklimaat nodig met erg koude winters, hete zomers en weinig regenval van juni tot september.

De beste plaatsen voor truffels in Spanje

Teruel (Aragón)

De streken Gúdar-Javalambre, Maestrazgo en de provincie Teruel zijn belangrijke truffelgebieden. Sarrión staat bekend als de “Wereldhoofdstad van de Truffel” en produceert een aanzienlijk deel van de wereldwijde productie.

Soria (Castilië en León)

Februari is het hoogtepunt van het truffelseizoen in Soria. Door de klimatologische omstandigheden en hoogte is de opbrengst hier uitzonderlijk goed. De zwarte truffel uit Soria staat internationaal hoog aangeschreven. Het belang ervan wordt gevierd op de Truffelbeurs van Abejar.

Lleida (Catalonië)

Lleida is goed voor 70% van de Catalaanse productie en is de op een na grootste exportprovincie van Spanje. De tuber melanosporum is de meest gewaardeerde truffel in Catalonië en komt vooral voor in de kalkrijke middelgebergten van de Pyreneeën.

Castellón (Valencia regio)

De noordelijke gebieden van de provincie Castellón bieden ideale omstandigheden voor de natuurlijke groei van truffels. Plaatsen als Els Ports en Alto Palancia zijn gastheer van belangrijke evenementen zoals de Mostra de la Trufa Negra dat het rijke truffelerfgoed van de regio belicht.

Guadalajara (Castilla-La Mancha)

Het gebied Molina de Aragón, met zijn truffelbeurs in februari, heeft een sterke band met de zwarte truffel. Ook La Alcarria in Guadalajara draagt bij aan de rijke truffeltraditie van de regio.

Barcelona (Catalonië)

Vic, de truffelhoofdstad van Catalonië, staat bekend om zijn lange traditie. De veiling van Vic bepaalt wekelijks de prijs van truffels tijdens het seizoen. Centelles organiseert dan weer de Tòfona-beurs in december.

Zaragoza (Aragón)

Het district Daroca is een van de meest productieve gebieden van Spanje, met enkele van de beste truffels. De Jornadas de la Trufa Negra en het nationale kampioenschap truffeljacht zijn de belangrijkste evenementen.

Huesca (Aragòn)

De regio Alto Aragón, met zijn onderzoeks- en proefcentrum voor truffelteelt in Graus, is een waar truffelparadijs. Het truffelseizoen van november tot maart wordt gevierd met evenementen als Trufa-te en de verse truffelmarkt van Graus.

Cuenca (Castilla-La Mancha)

De Serranía de Cuenca, met zijn eiken- en kurkeikenbossen, is een bevoorrechte plek voor truffels. Deze “zwarte goud” blijft een juweel in de rijke geschiedenis van Spanje.

truffels
Vijfduizend banen vanwege de zwarte truffel in de provincie Teruel
De zwarte truffel uit de provincie Teruel in Aragón is ‘wereldberoemd’ en daarom wil de sector dat deze truffel beschermd wordt met een kwaliteitszegel van Beschermde Geografische Aanduiding.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud