Search
menu
Search

Heeft het noorden van Spanje te maken met een seriemoordenaar die het op boeren gemunt heeft?

Heeft het noorden van Spanje te maken met een seriemoordenaar die het op boeren gemunt heeft?
Beeld: via canva.com

Heeft het noorden van Spanje te maken met een seriemoordenaar die het op boeren gemunt heeft?

Drie gewelddadige sterfgevallen in amper anderhalve maand met slachtoffers met hetzelfde profiel, boeren tussen de 68 en 84 jaar oud, hebben de alarmbellen doen afgaan in Navarra, Zaragoza, Huesca en Lleida. De onderzoekers van de Nationale Politie, de Guardia Civil en de Mossos d’Esquadra zijn samen aan het werk gegaan omdat alles erop wijst dat er een, wellicht buitenlandse, seriemoordenaar op vrije voeten kan zijn.

Op 23 november 2023 werd in een olijfgaard buiten Tudela, een stad in Navarra op slechts 30 km van Mallén (Zaragoza), de eerste moord gemeld. Het slachtoffer was de 68-jarige Pedro. Toen hij niet op kwam opdagen voor het avondeten, begon zijn vrouw zich zorgen te maken. Hij was naar het veld gegaan en was nog niet teruggekeerd. Ze besloot zijn verdwijning te melden bij de Nationale Politie, die hem uren later dood aantrof. Het lichaam van de man vertoonde een hoofdwond en verschillende steekwonden, waaronder een in de hals.

De tweede moord die aan de seriemoordenaar wordt toegeschreven is die van de 80-jarige José Luis. Hij werd op 21 december 2023 dood aangetroffen in Ribaforada, een stadje op slechts 15 km van de provinciegrens tussen Navarra en Zaragoza. De landbouwer was alleen aan het werk op zijn landgoed met een motorfrees. Het lichaam vertoonde verschillende snijwonden, waardoor in eerste instantie gedacht werd aan een ongeluk. Echter, er waren enkele ongerijmdheden: zijn auto, een rode Opel Astra, was verdwenen. De Guardia Civil nam het onderzoek op zich en vermoedt nu dat hij ook het slachtoffer is van de moordenaar die op vrije voeten is.

Slechts vijf dagen later werd een derde dode aangetroffen. Het ging om Ramón, een 84-jarige landbouwer die door zijn eigen vrouw levenloos werd aangetroffen in een fruitboomgaard in Vilanova de la Barca, Lleida. Deze plaats ligt op amper 20 km van waar de voortvluchtige zijn gestolen voertuig had achtergelaten na de tweede moord in Ribaforada. En net als toen, merkte de politie op dat de auto van het slachtoffer was verdwenen. In dit geval betrof het een grijze Opel Astra.

Enkele uren na de laatste moord negeerde de vermeende moordenaar een politiecontrole met de laatste gestolen auto. Dit gebeurde op de C-14, ter hoogte van de Catalaanse gemeente Ponts. Hierdoor kon zijn spoor worden gevolgd. Verkeerscamera’s registreerden hem om 12:59 uur die dag bij de douane van La Farga de Moles in Andorra. Kort daarna, rond 13:55 uur, stak hij de grensovergang Pas de la Casa over, op weg naar Frankrijk.

Opvallend is dat in de afgelopen maanden in het buurland ook enkele landbouwers onder verdachte omstandigheden zijn omgekomen. Dit maakt dat er een onderzoek gestart wordt naar een mogelijke connectie.

In Tauste werd op 3 februari nog een dode boer aangetroffen. De 68-jarige Jesús Miguel werd gevonden in de put van een irrigatiehut. De autopsie moet nog uitwijzen of er een misdrijf in het spel is, aangezien hij slechts een kleine hoofdwond had. Het is onduidelijk of hij mogelijk onwel is geworden en is gevallen. Mocht een gewelddadige dood bevestigd worden, dan kan dit wellicht het vierde Spaanse slachtoffer van de seriemoordenaar zijn.

Ga naar de inhoud