Search
menu
Search

Vijf boeddhistische tempels in Spanje en het Tibetaanse Nieuwjaar op 10 februari

5x boeddhistische tempels in Spanje en het Tibetaanse Nieuwjaar op 21 februari
Beeld: Dag Shang Kagyü (Panillo, Huesca) / Fradive / wikimedia

Vijf boeddhistische tempels in Spanje en het Tibetaanse Nieuwjaar op 10 februari

Dit jaar viert men op 10 februari ‘Losar’ ofwel het Tibetaans Nieuwjaar, een van de belangrijkste feestdagen in Tibet en het begin van het 2151e jaar. Overigens valt het Chinese jaar soms samen met het Tibetaanse jaar, zoals in 2024 (10 februari). Maar hoeveel boeddhistische tempels zijn er in Spanje? Dit is onze top 5!

Het boeddhisme in Spanje begon eind jaren zeventig een aanwezigheid te krijgen, afkomstig uit andere delen van Europa, vooral Frankrijk. Ondanks zijn korte geschiedenis in het land, werd het boeddhisme in 2007 erkend als een gevestigde religieuze denominatie en kreeg het een officiële status. Ondertussen zijn er een twaalftal boeddhistische tempels te vinden in Spanje. Er wordt geschat dat in Spanje ongeveer 40.000 boeddhisten geregistreerd staan, maar dat er 65.000 praktiserende boeddhisten zijn. Als we daar degenen toevoegen die sympathiseren met het boeddhisme, kan dat aantal oplopen tot 300.000 personen.

Een boeddhistische tempel is een plaats van aanbidding die is ontworpen om innerlijke en uiterlijke vrede te inspireren. Hun architectuur van buiten en binnen kan variëren, maar de meeste bevinden zich meestal in omgevingen waar de natuur in overvloed aanwezig is. Een van de meest symbolische en representatieve elementen van deze plaatsen is de stoepa of stupa, een boeddhistisch bouwwerk dat de relieken van een boeddhistische heilige bevat. Een stoepa is van oorsprong een massief rond gebouw op een vierkante verhoging.

Wat veel mensen niet weten is dat er in Spanje enkele boeddhistische tempels te vinden zijn die bezocht kunnen worden voor retraites, meditatie of cursussen met als doel innerlijke rust en een positieve gemoedstoestand te bereiken. Dit zijn de 5x beste en bekendste van Spanje.

Sakya Tashi Ling

1. Sakya Tashi Ling / Garraf (Barcelona)

Deze tempel bevindt zich in Garraf, op slechts 30 km van Barcelona. Het werd in 1996 als klooster gesticht en er worden spirituele retraites en bezoeken gehouden om meer te weten te komen over de boeddhistische geschiedenis en filosofie. Sakya Tashi Ling bestaat uit Ngagpas (monniken in de samenleving). In de tuinen van dit klooster staat de Stupa of Health, die tijdens kantooruren voor iedereen toegankelijk is. Het is aan te raden om er minimaal één volledige ronde op te maken, maar als het mogelijk is en je tijd hebt, kunnen er drie volledige ronden worden afgelegd. Na deze tempel werd een andere Sakya Tashi Ling opgericht in Castellón waar de Stupa van Wijsheid te vinden is, de eerste in de Valencia regio. WEBSITE.

Entrada DSK

2. Dag Shang Kagyu / Panillo (Huesca)

Deze tempel ligt in het noorden van de provincie Huesca en behoort tot de tak van het Tibetaans boeddhisme. Het werd opgericht in 1984 en een jaar later werd het opgericht als een centrum dat zich toelegde op zijn studie en praktijk. Er is sindsdien een prachtige tempel gebouwd in traditionele stijl, er kwam een Stupa van 17 meter hoog, 108 kleine stoepa’s, een hostel, een grote gebedsmolen en een Shedra (school). Het is een van de mooiste boeddhistische tempels in Spanje waar je je kunt verbinden met de natuur en je kunt verbinden met de energie van de Boeddha. WEBSITE.

3. Tushita meditatiecentrum / Girona

Deze tempel is opgericht in 1995 en ligt op anderhalf uur van Barcelona, ​​afgelegen midden in de natuur en biedt rust. Het biedt cursussen en retraites die gebaseerd zijn op de Gelug-traditie van het Tibetaans boeddhisme. De architectuur is waarschijnlijk de minst opvallende van al deze centra maar het is nog steeds een ideale plek voor spirituele retraites. WEBSITE.

Estupa

4. O Sel Ling / Orgiva (Granada)

Deze retraite- en meditatietempel ligt in het Alpujarra-gebergte van Granada, op een hoogte van 1.600 m in de Sierra Nevada, ver van steden, dorpen en beschaving. Het doel van dit centrum is om een ​​ruimte te bieden waar de bezoekers en gasten de werking van de geest en zijn aard kunnen ontdekken. Het werd in 1980 opgericht door twee Tibetaanse lama’s en twee jaar later werd het gedoopt als O Sel Ling, wat “Plaats van het heldere licht” betekent. WEBSITE.

iluminación - enlightenment

5. Verlichtingsstoepa / Benalmádena (Málaga)

De Stupa of Illumination werd ingehuldigd in 2003 en ligt aan de Costa del Sol met een fantastisch uitzicht over zee. Het wordt gekenmerkt door zijn witte kleur, al is het niet het enige wat het bijzonder maakt omdat het met 33 meter hoogte de grootste tempel van de westerse wereld is. Daarnaast heeft het binnen een meditatieruimte. De circulatie rond deze centra zou met de klok mee moeten gebeuren terwijl we nadenken over onze verlangens, zodat ze kunnen worden vervuld. Durf jij het aan? WEBSITE.

Ga naar de inhoud