Search
menu
Search

Waarom hebben twee minderjarige jongens hun moeder vermoord in Cantabrië? (UPDATE)

Waarom hebben twee minderjarige jongens hun moeder vermoord in Cantabrië?
Beeld: via facebook

Waarom hebben twee minderjarige jongens hun moeder vermoord in Cantabrië? (UPDATE)

Een schokkende moord op een 48-jarige vrouw heeft de inwoners van Castro Urdiales in Cantabrië diep geraakt. De vermoedelijke daders zijn haar 13- en 16-jarige adoptiezonen. Dit artikel vertelt het verhaal van wat er is gebeurd op basis van de beschikbare informatie.

UPDATE: Na dagen van verhoor door de politie en de openbaar aanklager, bekende de 16-jarige Jon uiteindelijk dat hij zijn eigen moeder had vermoord. Hij vertelde dat hij een woordenwisseling had met zijn moeder over zijn slechte schoolprestaties en dat dit escaleerde tot een verbale en fysieke confrontatie. In een vlaag van woede pakte hij een mes en stak zijn moeder meerdere keren in haar nek. Om het bloeden te stoppen deden de jongens een zak over het hoofd van hun moeder en deden ze haar en hun kleren uit omdat er overal bloed was. Daarna brachten ze het lichaam naar de auto in de garage en probeerden ze in de auto te vluchten, maar dat mislukte. In zijn verklaring onthulde de jongen dat hij en zijn broer al jarenlang werden blootgesteld aan fysiek en verbaal geweld door hun moeder. Ze werden regelmatig geslagen en vernederd, vooral als ze slechte cijfers haalden op school.

Het slachtoffer is de 48-jarige Silvia. Ze woonde samen met haar man in een halfvrijstaande woning in de wijk Monte Cerredo in Castro Urdiales. Haar man werkt in een metaalbedrijf in Baskenland. Silvia was technisch adviseur op het gebied van arbeidsrisico’s en werkte in het Cruces-ziekenhuis in Bilbao.

De 13-jarige Endika en de 16-jarige Jon zijn allebei geadopteerd uit Rusland. Volgens de burgemeester van Castro Urdiales waren de jongens niet opstandig en presteerden ze uitstekend op school. Toch melden bronnen rond het onderzoek dat de jongens de verkeerde kant opgingen en voor problemen hadden gezorgd in de gemeenschap.

Wanneer vond de moord plaats?

Silvia haalde woensdag haar zonen op van school. Volgens de eerste onderzoekstheorieën werd ze in de keuken van het huis neergestoken, waarschijnlijk door de oudste zoon. De jongste zoon hielp hem vervolgens om de misdaad te verhullen.

Het lichaam werd naar de garage in de kelder gedragen en in de achterbank van de auto gelegd. De onderzoekers denken dat de jongens probeerden te vluchten om het lijk ergens afgelegen achter te laten, maar tegen de muur botsten toen ze wegreden. Om 21.00 uur werd het lijk gevonden.

De politie begon direct een zoektocht naar de dader en de verdwenen jongens. Aanvankelijk was de vader verdacht, maar hij had een sluitend alibi omdat hij aan het werk was in een metaalfabriek.

Nadat ze de moord hadden gepleegd, deden de jongens een poging tot ontvoering in scène te zetten om de misdaad te verhullen. Ze belden hun oma, die in dezelfde wijk woont, en vertelden haar dat ze ontvoerd waren. De oma alarmeerde de politie om 21.00 uur. Agenten vonden al snel Silvia’s lichaam in de auto in de garage. Er werd meteen een zoekactie opgezet om de dader en de vermiste jongens op te sporen.

Toen de politie de oma ondervroeg over de vermeende ontvoering, veranderde het verhaal voortdurend. Dit wekte argwaan over de betrokkenheid van de jongens bij Silvia’s dood. Ook andere aanwijzingen, zoals vingerafdrukken en DNA-sporen in het huis en de auto, wezen al snel in de richting van de zonen als verdachten.

Waarom vermoordden ze haar?

Het motief voor de gruwelijke misdaad is nog niet helemaal duidelijk. Volgens sommige berichten hadden de jongens gedragsproblemen en was er spanning in het gezin. Mogelijk was er een discussie over het gebruik van internet of over slechte cijfers op school. Dit wordt nog onderzocht door de politie.

Hoewel de jongens goed presteerden op school, waren er volgens bronnen rond het onderzoek wel degelijk gedragsproblemen. Dit zou kunnen wijzen op onderliggende spanningen in het gezin.

Hoe verliep de arrestatie?

De jongens werden op donderdag gearresteerd nadat ze de nacht hadden doorgebracht in het huis van een oom in het nabijgelegen dorp Ontón. Volgens bronnen waren ze daar naartoe gevlucht nadat hun plan om met het lijk te vluchten mislukte.

Toen duidelijk werd dat Silvia was vermoord en de jongens verdwenen waren, werd contact opgenomen met familieleden in de omgeving. Zo kwam de politie erachter dat de jongens de nacht hadden doorgebracht bij een oom in Ontón.

Donderdagochtend gingen de jongens nog even naar school voordat ze werden opgepakt. Op het politiebureau werden ze verhoord over hun betrokkenheid bij de moord op hun adoptiemoeder.

Waar zijn de minderjarigen nu?

De jongens zitten op dit moment vast in afwachting van het onderzoek. Ze worden apart van andere gedetineerden vastgehouden in een jeugddetentiecentrum. Psychologen zullen hen onderzoeken en begeleiden.

Vanwege hun minderjarigheid worden Endika en Jon niet in een gewone gevangenis geplaatst, maar in speciale jeugddetentie. Hier krijgen ze ook therapie om het trauma te verwerken en de oorzaken van hun daden te onderzoeken.

Ga naar de inhoud