Voor het eerst wordt er in Spanje meer gebruik gemaakt van de creditcard en minder van de pinautomaat

Voor het eerst wordt er in Spanje meer gebruik gemaakt van de creditcard en minder van de pinautomaat

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spanjaarden blijken hun manier van betalen te veranderen, zo blijkt wel uit de laatste gegevens van de Banco de España of Spaanse Bank. Hierbij valt op dat er meer betaald wordt met de creditcard in het land en minder met contant geld en dus wordt er ook minder geld gepind. Naast het feit dat het makkelijk is om met een creditcard te betalen, zijn de commissies voor het pinnen bij een pinautomaat die niet bij jouw bank hoort flink gestegen.

Gedurende 2016 werden er 124.406 miljoen transacties verricht met creditcards terwijl het gebruiken van een bankpas om te pinnen bij een pinautomaat gedaald is naar 118.275 miljoen transacties. Er zullen meerdere redenen hiervoor te bedenken zijn maar het feit dat men een commissie moet betalen bij het gebruik van sommige pinautomaten, de lichte verbetering van de economie, een verandering van gebruiken en meer technologische mogelijkheden hebben ertoe geleid dat men meer betaald met creditcards en minder met contant geld.

Voor velen is het een hele verbetering dat men met het zogenaamde “contactless” kan betalen tot 20 euro zonder een pin in te voeren en vanaf 20 euro door de kaart op een lezer te leggen en een pin in te voeren. Ook het betalen via de mobiele telefoon is aan het stijgen in Spanje maar staat in vergelijking tot de andere betaalmethoden nog erg in de kinderschoenen.

Steeds meer Spanjaarden maken gebruik van zogenaamd plastic geld door met een creditcard te betalen. In Spanje is het in de meeste gevallen zo dat er twee mogelijkheden zijn voor bankpassen: creditcard of debitcard waarbij men met een creditcard (Visa of Mastercard) op krediet kan kopen mocht je op je rekening geen geld meer hebben, iets wat bij de debitcard niet mogelijk is. In Spanje zijn er op dit moment 25,7 miljoen debitcards in omloop maar 48,8 miljoen creditcards, meer dus dan inwoners (46 miljoen).

Ondanks het feit dat we hier schrijven over het feit dat er meer betaald worden met creditcards dan met contant geld klopt dat volgens de Spaanse Bank niet helemaal. Immers, papieren geld circuleert en veranderd nadat dit gepind is regelmatig van eigenaar. Uit de gegevens is hoofdzakelijk op te merken dat er meer transacties met creditcards hebben plaatsgevonden dan transacties in de pinautomaten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.