Spanjaarden voelen zich meer pro-Europees en minder nationalistisch

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanjaarden voelen zich meer pro-Europees en minder nationalistisch

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de Eurobarometer die deze week werd gepubliceerd door de Europese Commissie voelt 66% van de Spaanse deelnemers zich verbonden met de Europese Unie in vergelijking met 56% wat het gemiddelde is van de 28 lidstaten. 68% van de Spanjaarden voelt zich verbonden met Europa terwijl dat percentage 86% is als gevraagd wordt naar de verbondenheid met Spanje en 92% als het gaat om de stad of dorp waar men woont.

Terwijl de Spanjaarden een hoge verbondenheid hebben met de EU en Europa voelen 8 van de 10 Spanjaarden ofwel 83% zich ook een inwoner van de Europese Unie terwijl 16% zegt dat ze dat niet voelt. Dat percentage is bij de Spanjaarden hoger dan bij de Belgen (79%) en de Nederlanders (75%) maar lager dan bij de Luxemburgers (89%), Duitsers (86%) en Ieren (85%). Het gemiddelde van alle 28 EU-landen is 71%.

Voordelen

Op de vragen wat de voordelen zijn van de EU voor de Spanjaarden zegt 46% dat de vrijheid van reizen, studeren en werken in elke andere EU-landen belangrijk is terwijl 37% zegt dat dit de Euromunt is, 26% de culturele diversiteit, 21% de democratie, 19% de vrede, 18% de economische voorspoed.

Nadelen

14% vindt echter dat de EU te veel geld kost, 11% dat er te weinig controle is bij de grenzen, 5% dat er een verlies is van culturele identiteit en 2% dat er meer criminaliteit is.

Euro

78% van de Spanjaarden zegt dat ze voor de Euro als enige muntsoort is binnen de Eurolanden en de Europese Unie terwijl 17% zegt dat men tegen is. Het EU gemiddelde is 62% voor en 32% tegen.

Migratie

Op de vraag over migratie en of er een gezamenlijke EU politiek moet komen zegt 86% van de Spanjaarden voor te zijn en 11% tegen. Gemiddeld binnen de EU is dat 69% voor en 24% tegen.

58% van de Spanjaarden zegt dat de immigranten veel bijdragen aan het land terwijl 34% zegt dat dit niet het geval is. Daarnaast zegt 79% van de Spanjaarden dat men vluchtelingen moet helpen maar meent 15% van niet. Het EU gemiddelde is 69% voor en 26% tegen.

Andere immigranten uit overige EU-lidstaten of landen worden door 69% van de Spanjaarden als positief gezien en door 24% als negatief. Het EU gemiddelde is 64% positief en 30% negatief.

Dat percentage is anders als gevraagd wordt naar immigranten van buiten de EU waarbij 54% dit als positief ziet en 37% als negatief. Het EU gemiddelde is 40% positief en 53% negatief.

Algemeen

  • Uit de Eurobarometer herfst 2018 is over het algemeen het volgende gebleken:
  • Spanjaarden maken zich nog steeds zorgen over de economische crisis en groei en de werkgelegenheid
  • Spanjaarden zijn over de toekomst nog steeds pessimistischer dan inwoners van andere EU-landen
  • Spanjaarden maken zich nu minder zorgen om terrorisme maar meer over de pensioenen en de migratie
  • Ondanks dat de Spanjaarden zich druk maken over veel aspecten is men toch tevreden met het leven in Spanje
  • Spanjaarden vertrouwen meer de Europese instanties dan de regering, overheid en politieke partijen in Spanje
  • 8 van de 10 ofwel 83% van de Spanjaarden voelt zich inwoner van de EU en 71% Europeaan
  • Het merendeel van de Spanjaarden steunt de Euro als enige muntsoort binnen de EU
  • 85% van de Spanjaarden zegt dat er een Europees beleid moet komen wat betreft hernieuwbare energie

Bekijk/download de barometer herfst 2018 over SPANJE hier (PDF)

Bekijk/download de barometer herfst 2018 over NEDERLAND hier (PDF)

Bekijk/download de barometer herfst 2018 over BELGIË hier (PDF)

Ga naar de inhoud