skip to Main Content
Spanjaarden voelen zich meer pro-Europees en minder nationalistisch
123rf

Spanjaarden voelen zich meer pro-Europees en minder nationalistisch

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de Eurobarometer die deze week werd gepubliceerd door de Europese Commissie voelt 66% van de Spaanse deelnemers zich verbonden met de Europese Unie in vergelijking met 56% wat het gemiddelde is van de 28 lidstaten. 68% van de Spanjaarden voelt zich verbonden met Europa terwijl dat percentage 86% is als gevraagd wordt naar de verbondenheid met Spanje en 92% als het gaat om de stad of dorp waar men woont.

Terwijl de Spanjaarden een hoge verbondenheid hebben met de EU en Europa voelen 8 van de 10 Spanjaarden ofwel 83% zich ook een inwoner van de Europese Unie terwijl 16% zegt dat ze dat niet voelt. Dat percentage is bij de Spanjaarden hoger dan bij de Belgen (79%) en de Nederlanders (75%) maar lager dan bij de Luxemburgers (89%), Duitsers (86%) en Ieren (85%). Het gemiddelde van alle 28 EU-landen is 71%.

Voordelen

Op de vragen wat de voordelen zijn van de EU voor de Spanjaarden zegt 46% dat de vrijheid van reizen, studeren en werken in elke andere EU-landen belangrijk is terwijl 37% zegt dat dit de Euromunt is, 26% de culturele diversiteit, 21% de democratie, 19% de vrede, 18% de economische voorspoed.

Nadelen

14% vindt echter dat de EU te veel geld kost, 11% dat er te weinig controle is bij de grenzen, 5% dat er een verlies is van culturele identiteit en 2% dat er meer criminaliteit is.

Euro

78% van de Spanjaarden zegt dat ze voor de Euro als enige muntsoort is binnen de Eurolanden en de Europese Unie terwijl 17% zegt dat men tegen is. Het EU gemiddelde is 62% voor en 32% tegen.

Migratie

Op de vraag over migratie en of er een gezamenlijke EU politiek moet komen zegt 86% van de Spanjaarden voor te zijn en 11% tegen. Gemiddeld binnen de EU is dat 69% voor en 24% tegen.

58% van de Spanjaarden zegt dat de immigranten veel bijdragen aan het land terwijl 34% zegt dat dit niet het geval is. Daarnaast zegt 79% van de Spanjaarden dat men vluchtelingen moet helpen maar meent 15% van niet. Het EU gemiddelde is 69% voor en 26% tegen.

Andere immigranten uit overige EU-lidstaten of landen worden door 69% van de Spanjaarden als positief gezien en door 24% als negatief. Het EU gemiddelde is 64% positief en 30% negatief.

Dat percentage is anders als gevraagd wordt naar immigranten van buiten de EU waarbij 54% dit als positief ziet en 37% als negatief. Het EU gemiddelde is 40% positief en 53% negatief.

Algemeen

 • Uit de Eurobarometer herfst 2018 is over het algemeen het volgende gebleken:
 • Spanjaarden maken zich nog steeds zorgen over de economische crisis en groei en de werkgelegenheid
 • Spanjaarden zijn over de toekomst nog steeds pessimistischer dan inwoners van andere EU-landen
 • Spanjaarden maken zich nu minder zorgen om terrorisme maar meer over de pensioenen en de migratie
 • Ondanks dat de Spanjaarden zich druk maken over veel aspecten is men toch tevreden met het leven in Spanje
 • Spanjaarden vertrouwen meer de Europese instanties dan de regering, overheid en politieke partijen in Spanje
 • 8 van de 10 ofwel 83% van de Spanjaarden voelt zich inwoner van de EU en 71% Europeaan
 • Het merendeel van de Spanjaarden steunt de Euro als enige muntsoort binnen de EU
 • 85% van de Spanjaarden zegt dat er een Europees beleid moet komen wat betreft hernieuwbare energie

Bekijk/download de barometer herfst 2018 over SPANJE hier (PDF)

Bekijk/download de barometer herfst 2018 over NEDERLAND hier (PDF)

Bekijk/download de barometer herfst 2018 over BELGIË hier (PDF)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. In Andalucia is Europa een goede vriend wat betreft Europese financiële steun, maar een héél verre vriend wat betreft Europese wetten en regels naleven. Dit werd mij al persoonlijk meegedeeld door verschillende officiële instanties:

 2. Dit is nu het fake nieuws waar we tegenwoordig allemaal mee te maken hebben. Elke Europiaan wil zijn eigen land terug maar de elite onder ons zijn maar wat blij met een verenigd Europa. Elke week vergaderen met een kostelijke maaltijd. Elke maand verhuizen naar Straatsburg voor 1 week en maar declareren. Onze Junker constant met een stuk in zijn ballen rondlopen. Jawel, leve de EU

  1. JUNKER Die meer dronken publiek verschijnt dan nuchter, de hele EU is een farce en enkel maar gemaakt om de rijken rijker te maken en meer macht te vergaren. Er wordt gegeten, gefeest en ze gaan met bosjes naar de hoeren van ja onze belasting centen. Maarja wat kun je er nu nog tegen doen nu veel tokkies gehersenspoeld zijn en continu op de rijke zuigende elite stemmen.

 3. Met verbazing heb ik het artikel gelezen. Zijn zoveel Spanjaarden blij met de euro? De economie hier heeft er een enorme klap mee gehad. Laatst kon je nog lezen dat de Noordelijke landen er rijker door zijn geworden, maar de Zuidelijke juist armer.

  Verder: voelen zoveel Spanjaarden zich Europeaan? Dat is dan niet te merken, want ze zijn enorm nationalistisch!

  Wat een flauwekul allemaal.

 4. En ik zoek een Europese vlag die ik wil uithangen. Nergens te vinden, de Vlaamse Leeuw vlag heb ik verwijdert, want als ze je vragen of te weten komen dat je een Belg ben dan zeggen ze “ha Puigdemont” al 3 x ben ik er voor aan gesproken, dan ze ik neen ben een Europeaan ! En dit in Cataluña.

  1. Heb ik ook ondervonden Ad, ik zing al vijf jaar in een plaatselijk koor en wordt daar ook voortdurend over ‘Puigdemont’ aangesproken, hoewel ik al 8 jaar in Spanje woon en eigenlijk niets meer met Vlaanderen heb te maken.

 5. gepubliceerd door de Europese Commissie
  Hebben ze ook zelf het onderzoek gedaan of iemand de opdracht gegeven die een uitkomst had die de Europese Commissie wilde . Ben ik nu de enige die in buurten woont en komt waar deze percentage lang niet gehaald worden.

 6. Als ik het goed begrijp betekent de titel dat de mensen in Spanje zich meer Europeaan en minder Spanjaard voelen in vergelijking met 6 maand geleden.
  Verder zijn er ook een paar, misschien minder belangrijke puntjes, die blijkbaar aan de aandacht van de redactie zijn ontsnapt:
  – 83% van de Spanjaarden vindt dat fake news een bedreiging vormt voor de democratie;
  – het (staats)nationalisme wordt beschouwd als een van de ergste kwalen in Europa;
  – slechts 53% van onze medeburgers vindt dat meer aandacht moet worden besteed aan de ontwikkeling van groene energie.
  – Het feit dat de inwoners zich nauwer verbonden voelen met de stad of gemeente (dus de regio) waar ze leven dan met de nationale staat is vooral in Spanje van groot belang gezien de autonome deelstaten
  – de Spanjaard verliest zijn vertrouwen in de instellingen, vooral in justitie, maar NIET in de politieke partijen (!).

  Zoals gewoonlijk heb ik ook nogal wat bedenkingen bij de weergave van de resultaten in het oorspronkelijk artikel en bij de vraagstelling van de studie.
  Voor de mensen die nu een onbedwingbare drang voelen opkomen: probeer het aub redelijk te houden, uitgescholden worden is niet leuk !

  1. Zeer grappig, jij hebt commentaar op vrijwel alle onderzoeken en haalt dan wat dingen aan die jij vind dat er niet uitgehaald zijn. Dan maak je deze opmerking:

   ¨Het feit dat de inwoners zich nauwer verbonden voelen met de stad of gemeente (dus de regio) waar ze leven dan met de nationale staat is vooral in Spanje van groot belang gezien de autonome deelstaten¨

   Maar uit het onderzoek blijkt dit:
   ¨percentage 86% is als gevraagd wordt naar de verbondenheid met Spanje en 92% als het gaat om de stad of dorp waar men woont.¨

   De stad of dorp staat er dus NIET de regio en dus ook NIET de autonome deelstaat. Dus jij trekt een conclusie en doet een aanname, die niet correct is, terwijl je zelf anderen die dit soort onderzoeken doen, een beschuldiging aan de broek geeft, dat de onderzoeken niet de juiste vraagstelling etc. hebben.
   Beetje de pot en de ketel lijkt me.

   En ik denk dat als je in welk land dan ook, de vraag gaat stellen, waar voelt u zich meer mee verbonden, met uw stad of gemeente of met het land in zijn geheel, dat de uitslagen dan hetzelfde zijn. Het is vrij logisch en normaal dat mensen zich meer verbonden voelen met de stad waarin ze wonen dan met het hele land waar ze in wonen. Dus jouw conclusie dat dit vooral voor Spanje van groot belang is omdat ze autonome regio´s hebben lijkt me echt volslagen onzin.
   Als je aan een Hollander vraagt die in Amsterdam woont heeft die ook meer met Amsterdam dan met Rotterdam of Utrecht en ook meer met zijn stad dan met heel Nederland. En dan is Spanje nog al iets groter, die 86% vind ik zelf een heel hoog percentage.

   Kort gezegd, jij roept iets over onderzoekers en onderzoeken, maar je doet zelf exact hetzelfde.
   Netjes genoeg voor je? Ik heb je niet uitgescholden.

   1. Ik vind jouw reactie prima. Hopelijk volgen anderen vanaf nu dit stichtend voorbeeld.
    Mijn Spaans is niet denderend en ik kan me dus vergissen, maar hoe versta jij: “La relevancia puede ser alta para España, puesto que cuenta con un Estado autonómico. ” ?
    Het gebeurt inderdaad vrij regelmatig dat ik kritiek heb op de inhoud van artikels over peilingen en studies. Niet zozeer op die onderzoeken zelf (alleen wanneer ik de vraagstelling dubieus vind) maar meestal op de interpretatie van de resultaten. Alles slikken als zoete koek ligt nu eenmaal niet in mijn aard. De redactie vraagt mijn mening over haar artikels en ik geef ze ! Is daar iets mis mee ? Ik heb er ook helemaal geen probleem mee als iemand, op een niet agressieve manier, tegen mijn mening ingaat. In tegendeel ! Ik hou niet van slijmballen die je altijd gelijk geven !

    1. Ik geloof in algemene zin, Miel, dat als je wie dan ook op straat vraagt, waar hij meer binding mee heeft, zijn stad, gemeente, provincie, of regio (al dan niet autonoom) dat vrijwel alle mensen die je die vraag stelt zullen zeggen dat ze meer binding hebben met de dingen die dicht bij huis zijn. Dus stad, gemeente en dan oplopend naar groter.
     Dat mensen nu hier allemaal spreken over fake news en kul onderzoeken etc. dat mogen ze van mij allemaal roepen en vinden. Dat is een enorm mode verschijnsel sinds Donald T. dit roept, roept iedereen dat ineens ook.
     Als we het dan toch hebben over mensen blind volgen, maar dat is een andere discussie.

     Je kan van de EU vinden wat je wilt, maar ik zie het niet zo snel weer terug gaan naar ieder zijn eigen land of zelfs eigen regio, dat is immers al eeuwen niet meer zo, dat we kleinere regio´s hebben gehad. Kijk even naar de Brexit en de puinhoop die het ze in de UK kost omdat voor elkaar te krijgen. Men roept tijdens een referendum iets, krijgt het voor elkaar met zeer dubieuze argumenten en nu het zo ver is, krijgen ze het alsnog niet voor elkaar om op een normale manier de EU te verlaten. Kennelijk is de wil onder het volk en in de politiek daar toch niet zo sterk als mensen als een Boris Johnson ons wilden doen geloven.

     Wat mij opviel in dit onderzoek hierboven, al dan niet terecht, is dat kennelijk 86% van de ondervraagden zich verbonden voelt met Spanje.
     Dat in het licht van een hoop andere berichtgeving over de autonome regio´s is op zijn minst opvallend te noemen. Zonder dat ik daarmee een waarde oordeel kan of wil geven aan het onderzoek.

     1. Aangezien je blijkbaar geen betere vertaling kan verzinnen en je geen verdere bemerkingen had op mijn eerste reactie zijn we het dus eens. Voor de rest denk ik dat Trump en Johnson hier weinig mee te maken hebben. Tot de volgende.

     2. Sorry Miel, we zijn het niet eens.
      Jij kijkt naar de vertaling, of vraagt daarnaar, maar ik kijk naar het artikel zoals het hier staat.
      En dat gaat toch over iets anders dan dat jij zegt.
      Trump heeft hier zeker wel iets mee te maken omdat bijna alle reacties iets zeggen over ¨fake news¨ en Trump heeft die bedacht omdat het hem goed uitkwam

      Daarnaast heeft Johnson er ook mee te maken, omdat jij vind dat onderzoeken met een verkeerd gestelde vraag, geen echt onderzoek is, dat slaat dus direct op de Brexit, omdat daar de mensen ook naar de stembus gingen op basis van verkeerde vragen en informatie die misleidend was/is.

      Dus je ziet het, jij roept telkens van alles, waar elders in Europa toch al echt over nagedacht is.

  1. Het is dan ook geen onderzoek maar gewoon weer een bericht om domme mensen op het verkeerde been te zetten, helaas werkt dit al jaren heel erg goed want er zijn schijnbaar meer domme dan slimme mensen op deze aardkloot.

   1. Wel knap, dat je net je eigen stelling hebt bewezen met je reactie(s)
    Persoonlijk heb ik altijd al geweten dat ik bij de minderheid hoor, fijn dat dit nu door mensen als Fred ook onderkent wordt.

  2. Tja, kwestie van interpretatie, WC-Eend vond dat ze het beste product hadden of hebben, geen idee of het nog bestaat in Nederland.
   Als je dat vind, mag je het roepen toch?
   Alle reclame´s van wasmiddelen doen hetzelfde, ze vergelijken een middel-X met hun eigen middel en drie keer raden wie er schoner wast en toch verkopen die middelen enorm goed, dus ze doen kennelijk toch iets goed met die reclames.
   Of ze nu echt de beste zijn om mee te wassen….wie zal het zeggen, vaak zijn het A-merken en dus duurder dan andere merken die net zo goed wassen.
   En volgens dit onderzoek doet de EU dus kennelijk toch ook iets goed, gezien het feit dat in de meeste landen de percentages die pro-EU zijn toch aardig hoog zijn.
   Dus moeten we dit als onderzoek zien of als een stukje reclame, wie het weet mag het zeggen. Maar gelijk roepen ¨fake nieuws¨ en meer van dat soort kreten….
   Fake is als het niet echt is, nep is. Als dit zo is, dan kunnen we dus ook 90% van alle reclames gaan bestempelen als fake en kan die hele tak van sport worden opgedoekt.
   Beetje nuanceren en lezen wat er nu echt gezegd wordt in die onderzoeken, is wellicht ook wel eens wijsheid, maar ja, volgens Fred zijn er meer domme mensen dan slimme, dus misschien vraag ik wel iets onmogelijks.
   Wie van de mensen vind zich hier nu dom en wie slim?
   Dat zou pas een aardig onderzoek zijn, misschien leuk om eens te doen redactie??

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken