Spanje heeft het hoogste aantal terrorisme slachtoffers binnen de EU

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje is het land binnen de Europese Unie waar de meeste dodelijke slachtoffers waren te betreuren tussen 2000 en 2018. Uit een deze week gepubliceerd boek van europarlementariër Maite Pagazaurtundúa blijkt dat er gedutende die jaren 268 personen om het leven zijn gekomen bij terroristische acties in Spanje.

Tussen 2000 en 2018 stierven 268 personen bij de laatste acties van de Baskische ETA, de bomaanslagen in Madrid Atocha ook wel bekend als 11M en de meeste recente aanslagen op de Ramblas in Barcelona (17A) en op de boulevard van Cambrils. 236 van de overledenen kwamen uit EU-landen.

11M Atocha Madrid

De meeste doden bij aanslagen vielen bij de 11M acties van de Al Qaeda in Madrid. Op 11 maart 2004 overleden 193 personen uit 17 verschillende landen waarbij het aantal Spaanse slachtoffers het hoogste was met 143 personen. Er vielen ook honderden gewonden bij de verschillende bomaanslagen op de treinen in en rond Atocha in Madrid.

17A Ramblas Barcelona

De meest recente terroristische acties waren de aanslagen op 17 augustus 2017 (17M) op de Ramblas in Barcelona waarbij 15 personen om het leven kwamen en 131 gewonden vielen. In de nacht van 17 op 18 augustus overleed een persoon op de boulevard van de kustplaats Cambrils waarbij er ook 6 gewonden vielen. Er werden in Cambrils ook 5 terroristen doodgeschoten. Enkele dagen na de aanslagen werd de hoofdverdachte van het bloedbad op de Ramblas in Subirats doodgeschoten door de Catalaanse politie.

ETA

Bij diverse aanslagen van de Baskische terroristen organisatie ETA in meerdere jaren vielen 58 doden zoals 23 in het jaar 2000, 15 in 2001, 5 in 2002, 3 in 2003, 2 in 2006, 2 in 2007, 4 in 2008, 3 in 2009 en 1 in 2010 waarna de ETA in 2011 een staakt het vuren aankondigde.

Frankrijk

Frankrijk staat als tweede op de lijst als het gaat om dodelijke slachtoffers bij terroristische aanslagen tussen 2000 en 2018. In totaal steeg het dodental naar 263 personen waarvan er 226 uit de EU kwamen. Aanslagen vonden plaats in o.a. Parijs, Nice en Straatsburg.

Groot Brittannië

Groot Brittannië staat wat betreft het aantal doden bij aanslagen op de derde plaats op de lijst met 121 doden. 101 van de slachtoffers kwamen uit de EU. Aanslagen vonden o.a. plaats in Londen en Manchester.

Totaal

Volgens het boek zijn er tussen 2000 en 2018 in totaal binnen en buiten de Europese Unie 1.868 personen uit de EU om het leven gekomen bij terroristische aanslagen. In 91,1% van de gevallen ging het om jihadistische aanslagen waarvan 19,6% zelfmoordaanslagen waren. In 5% van de gevallen ging het om nationalistische aanslagen (zoals van de ETA in Spanje).

74% van de overleden europeanen uit de EU-landen waren mannen terwijl er in 23% van de dodelijke slachtoffers sprake was van vrouwen en bij 4% zijn geen gegevens bekend.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De bal verkeerd inkoppen andere landen hadden geen ETA, en de ETA en wat uit het oosten komt is toch wel behoorlijk verschillend. Andere EU landen hadden ook geen dictator die veel mensen om zeep hielp op misschien Duitsland na want Franco en Hitler waren maatjes. Ze gebruikten zelfs de zelfde groet en hadden dezelfde snor.

Wordt het dan door het 3x hogere aantal “gesneuvelde” mannen dan niet eens tijd om dan ook 3x zo vaak jaarlijks een internationale mannendag te houden??

Je haalt een aantal zaken behoorlijk door elkaar!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.