Spanje heeft het hoogste aantal terrorisme slachtoffers binnen de EU

Spanje heeft het hoogste aantal terrorisme slachtoffers binnen de EU

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is het land binnen de Europese Unie waar de meeste dodelijke slachtoffers waren te betreuren tussen 2000 en 2018. Uit een deze week gepubliceerd boek van europarlementariër Maite Pagazaurtundúa blijkt dat er gedutende die jaren 268 personen om het leven zijn gekomen bij terroristische acties in Spanje.

Tussen 2000 en 2018 stierven 268 personen bij de laatste acties van de Baskische ETA, de bomaanslagen in Madrid Atocha ook wel bekend als 11M en de meeste recente aanslagen op de Ramblas in Barcelona (17A) en op de boulevard van Cambrils. 236 van de overledenen kwamen uit EU-landen.

11M Atocha Madrid

De meeste doden bij aanslagen vielen bij de 11M acties van de Al Qaeda in Madrid. Op 11 maart 2004 overleden 193 personen uit 17 verschillende landen waarbij het aantal Spaanse slachtoffers het hoogste was met 143 personen. Er vielen ook honderden gewonden bij de verschillende bomaanslagen op de treinen in en rond Atocha in Madrid.

17A Ramblas Barcelona

De meest recente terroristische acties waren de aanslagen op 17 augustus 2017 (17M) op de Ramblas in Barcelona waarbij 15 personen om het leven kwamen en 131 gewonden vielen. In de nacht van 17 op 18 augustus overleed een persoon op de boulevard van de kustplaats Cambrils waarbij er ook 6 gewonden vielen. Er werden in Cambrils ook 5 terroristen doodgeschoten. Enkele dagen na de aanslagen werd de hoofdverdachte van het bloedbad op de Ramblas in Subirats doodgeschoten door de Catalaanse politie.

ETA

Bij diverse aanslagen van de Baskische terroristen organisatie ETA in meerdere jaren vielen 58 doden zoals 23 in het jaar 2000, 15 in 2001, 5 in 2002, 3 in 2003, 2 in 2006, 2 in 2007, 4 in 2008, 3 in 2009 en 1 in 2010 waarna de ETA in 2011 een staakt het vuren aankondigde.

Frankrijk

Frankrijk staat als tweede op de lijst als het gaat om dodelijke slachtoffers bij terroristische aanslagen tussen 2000 en 2018. In totaal steeg het dodental naar 263 personen waarvan er 226 uit de EU kwamen. Aanslagen vonden plaats in o.a. Parijs, Nice en Straatsburg.

Groot Brittannië

Groot Brittannië staat wat betreft het aantal doden bij aanslagen op de derde plaats op de lijst met 121 doden. 101 van de slachtoffers kwamen uit de EU. Aanslagen vonden o.a. plaats in Londen en Manchester.

Totaal

Volgens het boek zijn er tussen 2000 en 2018 in totaal binnen en buiten de Europese Unie 1.868 personen uit de EU om het leven gekomen bij terroristische aanslagen. In 91,1% van de gevallen ging het om jihadistische aanslagen waarvan 19,6% zelfmoordaanslagen waren. In 5% van de gevallen ging het om nationalistische aanslagen (zoals van de ETA in Spanje).

74% van de overleden europeanen uit de EU-landen waren mannen terwijl er in 23% van de dodelijke slachtoffers sprake was van vrouwen en bij 4% zijn geen gegevens bekend.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.