Inés Arrimadas gekozen tot nieuwe partijleidster Ciudadanos

Inés Arrimadas gekozen tot nieuwe partijleidster Ciudadanos
Beeld: Europa Press

Inés Arrimadas gekozen tot nieuwe partijleidster Ciudadanos

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De leden van de Ciudadanos partij hebben gesproken en hebben zondag voor de 38-jarige Inés Arrimadas gekozen als nieuwe partijleidster en opvolgster van de opgestapte Albert Rivera. Er waren bij de interne partij stemming (primarias) twee kanshebbers, de bekende Inés Arrimadas en de minder bekende Francisco Igea.

Arrimadas en Igea kunnen niet samen door één deur en hadden met en zonder camera voor hun neus meerdere keren onderonsjes die verwezen naar een slechte tot niet bestaande relatie. Beiden wilden de oranje gekleurde liberale maar steeds meer rechtse politieke partij leiden maar dat moesten de leden beslissen tijdens de ‘elecciones primarias’.

Inés Arrimadas werd sinds het vertrek van Albert Rivera (na 13 jaar leiderschap) na een parlementaire verkiezingen met zeer slechte resultaten al de woordvoerdster van de Ciudadanos partij en zij was overal te zien en te horen. Veel mensen gingen er automatisch vanuit dat zij de nieuwe partijvoorzitster zou worden maar toen kwam Francisco Igea naar voren.

Igea is de huidige vicepremier van de autonome regio Castilië en León waar Ciudadanos samen met de Partido Popular de leiding heeft. Igea is het niet eens met het beleid van Arrimadas en dat heeft hij meerdere keren in de pers laten weten.

77% van de partijleden van Ciudadanos hebben zondag, op de Internationale dag van de vrouw, voor het eerst sinds het 14-jarig bestaan van de liberaal-rechtse partij een vrouwelijke partijvoorzitter gekozen. 

Igea kreeg 22% van de stemmen, we hebben het dan over 9.481 leden die op Arrimadas stemden en 2.752 leden die voor Igea kozen. Er was ook nog een derde kandidaat, te weten de uit Valencia komende Ximo Aparici die slechts 94 stemmen (0,74%) kreeg op zondag.

Ga naar de inhoud