Binnenkort cursussen voor alle hondeneigenaars in Spanje?

Binnenkort cursussen voor alle hondeneigenaars in Spanje?
Beeld: Canva

Binnenkort cursussen voor alle hondeneigenaars in Spanje?

MADRID – De nieuwe Spaanse wet voor dierenbescherming moet alleen nog door het congres van afgevaardigden en de senaat vooraleer hij in werking treedt. Een van de bijzonderheden van die wet is de verplichting van een cursus voor iedereen die de ambitie heeft een hond te nemen als gezelschapsdier.

We hebben al een paar keer geschreven over de nieuwe Spaanse wet voor dierenwelzijn, die een einde wil maken aan het onnodige leed van huisdieren. Het gaat om een ambitieuze hervorming die uniformiteit wil brengen in alle autonome regio’s, en voor eens en altijd komaf moet maken met de straffeloosheid voor zij die nog dieren mishandelen of verwaarlozen. 

Daarvoor heeft de wet onder meer een boetesysteem klaar. Voor lichte overtredingen riskeert men tussen de 600 en 30.000 euro, voor zware overtredingen loopt dat bedrag op tot 100.000 euro, en voor heel zware overtredingen gaat het tot 600.000 euro.

Een van de meest opvallende nieuwe regels is de verplichting van een cursus voor iedereen die van plan is een hond te nemen. Met behulp van een dergelijke vorming hopen de autoriteiten een verantwoordelijke behandeling van de hond te verzekeren, iets wat vaak ontbreekt door een gebrek aan kennis vanwege de eigenaars zelf. 

De precieze inhoud van de cursus is nog niet bekend, maar zal binnenkort reglementair worden vastgelegd. Hij zal ook enkel nodig zijn voor honden die als gezelschapsdier worden gehouden, en dus niet voor jachthonden, herdershonden of honden die het vee beschermen.

Ook zal men werken met een duidelijke categorisering van verschillende honden. In het geval van honden die als gevaarlijk worden beschouwd, zullen mensen die hen toch houden zonder de juiste opleiding extra zwaar kunnen worden bestraft. Ook het laten loslopen van een mogelijk gevaarlijk dier zal worden bestraft.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.