Gaat Spanje net zoals Duitsland het defensiebudget verhogen?

Gaat Spanje net zoals Duitsland het defensiebudget verhogen?
Beeld: Ministerio de Defensa / facebook

Gaat Spanje net zoals Duitsland het defensiebudget verhogen?

MADRID – Vanwege de ontwikkelingen in Oekraïne en de dreigementen van Putin heeft de Duitse regering besloten om het defensiebudget te verdubbelen naar 100 miljard euro. Daarnaast heeft Duitsland aangegeven meer geld te geven aan de NAVO, iets wat ook Denemarken inmiddels bevestigd heeft. En Spanje, gaat de Spaanse regering ook meer geld uitgeven aan defensie en uit hoeveel manschappen bestaat het Spaanse leger eigenlijk?

Spanje is op dit moment een van de 30 NAVO-landen die het laagste defensiebudget heeft en staat op de 27e plaats op deze lijst maar tegelijkertijd is Spanje het achtste land wat betreft het leveren van militairen voor NAVO-oefeningen en acties. Feit is dat Spanje op dit moment minder dan 1,16% van het Bruto Binnenlands Product besteed aan het defensiebudget. Maar volgens het verdrag van Cardiff moet dat in 2024 minstens 2% zijn.

Voor 2022 heeft de Spaanse regering in de staatsbegroting een defensiebudget opgenomen van 10,2 miljard euro. Om aan de eisen van de NAVO te voldoen zou Spanje daar nog eens 6,5 miljard bij moeten doen. Ter vergelijking, Nederland heeft voor 2022 een defensiebudget van 12,5 miljard euro en in België is dat 4,2 miljard euro (maar dat moet 6,9 miljard worden in 2030).

De defensie uitgaven zijn altijd een politiek debat in Spanje (en andere landen) maar nu de situatie in Oekraïne is geëscaleerd, is het debat enigszins veranderd. Dat wil niet zeggen dat Spanje per direct een groter defensiebudget zal hebben of krijgen maar men ziet wel in dat defensie niet onbelangrijk is, al is het maar om deel te nemen aan NAVO-acties.

Spanje is wat betreft deze NAVO-deelname het achtste land wat betreft militairen. Op dit moment zijn circa 1.000 militairen op NAVO-missie, waaronder Letland, Litouwen, Turkije en de Zwarte Zee. Dat zijn meer militairen dan Nederland en België.

Spanje heeft anno 2020 in totaal 52.102 militairen in dienst, 48.020 mannen en 4.082 vrouwen. Deze zijn onderverdeeld in landmacht (ejército de tierra) met 28.818 militairen (27.030 mannen en 1.788 vrouwen), marine (armada) met 9.346 militairen (4.737 mannen en 609 vrouwen), luchtmacht (ejército del aire) met 11.119 militairen (10.304 mannen en 815 vrouwen) en ander personeel zoals ondersteuningscommando’s en materieel organisatie met 2.819 militairen (1.949 mannen en 870 vrouwen). De gemiddelde leeftijd van de Spaanse militairen is ongeveer 43 jaar.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.