Barcelona krijgt nieuw museum waarin niets is wat het lijkt

Barcelona krijgt nieuw museum waarin niets is wat het lijkt
Beeld: Paradox Museum Stockholm / web

Barcelona krijgt nieuw museum waarin niets is wat het lijkt

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse hoofdstad Barcelona krijgt binnenkort een museum waarin alles is gebaseerd op de kunst van de paradox. Het ‘Paradox Museum’ zal geopend worden op 16 maart en het bevindt zich op nummer 3 van de plaza Urquinaona in Barcelona. 

Het idee voor het museum is trouwens niet nieuw, maar werd voor het eerst uitgevoerd in Zagreb (Kroatië). Er werden al snel meerdere ‘Paradox Museums’ gebouwd in Miami (Verenigde Staten), Oslo (Noorwegen) en Stockholm (Zweden). Nadat de variant in Barcelona geopend is, zullen ook nieuwe vestigingen komen in Parijs (Frankrijk) en Limasol (Cyprus). 

In de nieuwe tentoonstellingsruimte zullen meer dan 70 tentoonstellingen te zien zijn die allemaal geïnspireerd zijn op het thema ‘de paradox’. Dit thema wordt gecombineerd met de menselijke waarneming en de combinatie daarvan met de wetenschap en de kunst. Deze dingen zijn verwerkt in visuele, zintuiglijk waarneembare en leerzame ervaringen die geschikt zijn voor alle leeftijden. Het geheim van het succes: ‘Niets lijkt te kloppen en toch is alles echt’. 

Alle exposities zijn gemaakt om de bezoeker ook te laten reflecteren. Het is niet alleen de bedoeling dat je het leuk hebt. De ervaring gaat vooral om een interactieve waarneming om zelf te ontdekken hoe het brein en de zintuigen voor de gek gehouden kunnen worden door een combinatie van visuele en tactiele stimuli. 

Het museum zal vanaf 16 maart 2023 geopend zijn en is dan te bezoeken van maandag tot en met donderdag van tien uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds, op vrijdag van tien uur ’s ochtends tot tien uur ‘s avonds en op zaterdag en zondag van half tien ‘s ochtends tot tien uur ‘s avonds. Het adres is Plaza Urquinaona 3 en de website is paradoxmuseumbarcelona.com.

Ga naar de inhoud