Search
menu
Search

Benzine is in Spanje nu goedkoper dan een jaar geleden

Benzine is in Spanje nu goedkoper dan een jaar geleden
Beeld: Canva

Benzine is in Spanje nu goedkoper dan een jaar geleden

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het vullen van een benzinetank is op dit moment twee euro goedkoper dan vorig jaar, maar diesel is met 40 cent duurder geworden. Volgens de laatste cijfers van de Weekly Oil Bulletin zijn de benzineprijzen weer gedaald naar een ‘normale situatie’ van vóór de aanvang van de oorlog in Oekraïne. Diesel is echter nog steeds duurder dan een jaar geleden.

Deze week kost een liter benzine gemiddeld 1,632 euro in Spanje, terwijl diesel 1,589 euro per liter kost. Deze kosten laten twee trends zien. Allereerst is de gemiddelde prijs van fossiele brandstoffen stabiel gebleven gedurende de afgelopen week. Ten tweede is diesel eindelijk weer permanent goedkoper geworden dan benzine en heeft het zijn laagste prijs bereikt sinds 2022. Het vullen van een 55-liter tank benzine kost nu 89,76 euro terwijl het vullen van een 55-liter tank diesel nu 87,40 euro kost.

Diesel blijft nu al vier weken op rij gemiddeld goedkoper dan benzine in Spanje, zoals gebruikelijk is. Maar met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is diesel verrassend duurder geworden en is het de duurste fossiele brandstof geworden bij tankstations. Dit is een opmerkelijk feit dat te wijten is aan verschillende factoren en veranderingen op de markt.

Van augustus 2022 tot februari 2023 was diesel duurder dan benzine, maar toen keerde er enige normaliteit terug in de evolutie van de brandstofprijzen, die op verschillende momenten boven de twee euro per liter uitkwamen. De snelle daling van de dieselprijs is deels te wijten aan de opbouw van reserves die door verschillende staten zijn georganiseerd uit angst voor een mogelijk tekort aan brandstof in Europa als gevolg van de oorlog.

Hoewel de prijs van diesel snel is gedaald, blijft het nog steeds duurder dan vorig jaar, terwijl benzine erin geslaagd is zijn prijs nog verder te verlagen. Dit is opmerkelijk omdat benzine een gemiddelde prijsstijging van 3% heeft ondergaan sinds de regering de 20 cent korting per liter brandstof heeft geschrapt.

De gemiddelde prijs van benzine ligt 2,79% lager dan de gemiddelde prijs van 1,679 euro per liter die werd betaald in dezelfde week van het voorgaande jaar. Aan de andere kant is diesel in vergelijking met een jaar geleden 0,5% duurder. Toch liggen de prijzen ver weg van de historische pieken van afgelopen zomer, toen zowel benzine als diesel hun hoogste prijzen ooit bereikten in Spanje, met benzine 2,141 en diesel 2,1 euro.

Dit zijn gemiddelde prijzen die in de Spaanse regio’s, provincies en gemeenten anders kunnen zijn. Wil je de goedkoopste brandstofprijzen in jouw omgeving weten, kijk dan HIER  (op de computer) of HIER  (op de smartphone) op de website van het Ministerie van Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging voor de actuele brandstofprijzen bij jou in de buurt in Spanje.

In de Weekly Oil Bulletin van de Europese Unie wordt elke week het verloop van de (gemiddelde) brandstofprijzen binnen de Europese Unie bijgehouden. In Spanje wordt hiervoor gekeken naar 11.400 tankstations in het hele land. Deze gemiddelde prijzen komen meestal niet overeen met dat wat men bij de pomp betaalt voor een liter benzine of diesel.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?