Drie doden bij instorten zoutmijn nabij Barcelona

Drie doden bij instorten zoutmijn nabij Barcelona
Beeld: RTVE / web

Drie doden bij instorten zoutmijn nabij Barcelona

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Donderdagochtend zijn drie werknemers omgekomen bij een ongeval in een kalimijn in Súria (Barcelona), doordat ze vast kwamen te zitten na een instorting. Bronnen hebben bevestigd dat alle drie geologen waren, waarvan één nog in een stagecontract zat. Om 8.53 uur ontvingen de Catalaanse hulpdiensten een melding en werden acht eenheden en een helikopter geactiveerd om de betrokken arbeiders te redden.

Op donderdag zijn drie werknemers omgekomen nadat ze vast kwamen te zitten in een zoutmijn van het bedrijf Iberpotash in Súria, nabij Barcelona, nadat er een instorting in een galerij plaatsvond op een diepte van ongeveer 900 meter. Het schokkendste is dat het ongeval plaatsvond in een nieuwe galerij, terwijl het bedrijf destijds verklaarde dat het voldeed aan alle veiligheidsvereisten. 

Nadat bevestigd was dat de drie werknemers om het leven waren gekomen, begonnen de werkzaamheden om de lichamen te bergen. Op het moment van schrijven zijn twee lichamen gelokaliseerd en wordt nog gezocht naar het derde lichaam. Reddingswerkers schatten dat het tussen twee en zes uur kan duren om de lichamen te bergen.

De activiteit in de mijn is volledig stopgezet, zoals gebruikelijk is bij ernstige ongevallen volgens de vastgestelde protocollen. Mijnwerkers die niet nodig zijn voor reddingsoperaties hebben de installaties verlaten. In de Iberpotash-mijn in Súria werken tussen de 800 en 900 mensen. Op het moment van het ongeval bestond de dienst uit ongeveer 200 tot 300 werknemers.

Het is niet de eerste keer dat er een dodelijk ongeval heeft plaatsgevonden in de mijnen die door Iberpotash SA worden geëxploiteerd. In 2020 kwamen twee werknemers om bij verschillende ongevallen die één maand uit elkaar plaatsvonden. Een jonge werknemer overleed in 2015 en in 2013 vond de grootste tragedie tot nu toe plaats toen het dak van een galerij instortte en twee mijnwerkers verpletterde.

Een kalimijn is een mijn waarin kaliumzouten worden gewonnen. Deze zouten worden vaak gebruikt als meststof voor landbouwgewassen en zijn ook nuttig in de productie van chemicaliën, bijvoorbeeld in de productie van glas, papier en zeep. Kalimijnen zijn meestal ondergrondse mijnen en worden gevonden in verschillende delen van de wereld, waaronder Duitsland, Rusland, Canada, de Verenigde Staten en dus ook Spanje.

Ga naar de inhoud