Spaanse regering zet druk op supermarkten om Franse model van kostenverlaging boodschappen toe te passen

Spaanse regering zet druk op supermarkten om Franse model van kostenverlaging boodschappen toe te passen
Beeld: Canva

Spaanse regering zet druk op supermarkten om Franse model van kostenverlaging boodschappen toe te passen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na een anti-inflatie akkoord in Frankrijk tussen het ministerie van Economische Zaken en grote distributeurs, kondigde de Franse supermarktketen Carrefour aan dat ze binnen twee weken beginnen met het aanbieden van 200 artikelen voor minder dan twee euro en dat ze de prijzen tot juni 2023 zullen handhaven. De keten Intermarché heeft het aantal artikelen dat wordt verlaagd verhoogd tot 500, voornamelijk met producten van hun eigen merk en verse voedingsmiddelen. De vraag is, gaat Carrefour iets soortgelijks doen in Spanje en volgen andere supermarktketens zoals de Mercadona? En wat doet de regering in Spanje?

Spaanse supermarkten nemen voorlopig afstand van het anti-inflatie akkoord tussen de Franse regering en de grote distributeurs om honderden producten tegen de laagst mogelijke prijzen aan te bieden. Maar ze beginnen wel vergelijkbare initiatieven voor consumenten op tafel te leggen. Eroski heeft al aangekondigd dat ze deze maand een commerciële campagne voor ‘prijsaanpassing’ (ajuste de precios) zullen lanceren om besparingen mogelijk te maken. Carrefour Spanje en andere ketens zoals de Mercadona hebben nog niets gezegd.

Deze anti-inflatie maatregelen zijn vrijwillig door de bedrijven genomen en het zijn zij die het ontwerp van de verlaagde prijspakketten voor het komende kwartaal kunnen bepalen, zowel wat betreft de opgenomen artikelen als de aangeboden prijzen. De Spaanse regering zet volgens diverse kranten ook druk op supermarkten in Spanje om het Franse model van het verlagen van de kosten van de boodschappen toe te passen, maar altijd vrijwillig.

Op dinsdag heeft de eerste vicepremier van de regering, Nadia Calviño (PSOE), tijdens een persconferentie verklaard dat ze hoopt dat supermarkten die in Frankrijk boodschappenmandjes aanbieden met een maximaal bedrag, hetzelfde zullen doen in Spanje. Te denken valt aan de Carrefour, maar ook Intermarché die vooral actief is in Noord-Spanje. Toch heeft Calviño verduidelijkt dat het om ‘vrijwillige maatregelen’ gaat en heeft zij beroep gedaan op het initiatief van de supermarktketens zelf, zonder op dit moment verdere maatregelen van de regering aan te kondigen.

Het oorspronkelijke plan van de Franse regering was vergelijkbaar met wat sinds september 2022 wordt verdedigd door de tweede vicepremier en minister van Werkgelegenheid, Yolanda Díaz (Unidas-Podemos). Zij stelde toen voor dat grote distributieketens ‘vrijwillig’ een pakket van 20 of 30 essentiële boodschappen zouden aanbieden tegen een maximale prijs. Hoewel Diaz heeft gesproken met vertegenwoordigers van Carrefour, heeft de maatregel geen succes gehad en is deze afgewezen door zowel de socialistische PSOE-partij als door haar eigen partij Unidas-Podemos.

Volgens de regeringswoordvoerder Patxi Lopez is het aanbieden van goedkopere producten haalbaar voor grote supermarktketens, maar is dat nadelig voor kleinere winkels die lagere winstmarges hanteren. De Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas, is echter weer een voorstander van het plan, op voorwaarde dat de wet op de voedselketen wordt gerespecteerd.

Ga naar de inhoud