De mooiste straat van Europa is in Zuid-Spanje te vinden

De mooiste straat van Europa is in Zuid-Spanje te vinden
Beeld: via canva.com & turismo sevilla

De mooiste straat van Europa is in Zuid-Spanje te vinden

Van de charmante steden in Italië tot de middeleeuwse stadjes in Duitsland, elke hoek van Europa ademt geschiedenis en elegantie. Echter, volgens de UNESCO is er één straat die ver boven de rest uitstijgt: de pittoreske Calle San Pedro in het Andalusische stadje Osuna. Deze smalle, adembenemende straat is door de UNESCO uitgeroepen tot de mooiste straat van heel Europa, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom.

Osuna, een schilderachtig stadje gelegen op ongeveer 87 kilometer van Sevilla, is een echte parel in de kroon van Andalusië. Het is een stad die zich onderscheidt door zijn waardevolle architectonische erfgoed, bestaande uit talrijke paleizen en herenhuizen. De historische binnenstad van Osuna is zo goed bewaard gebleven dat ze sinds 1967 is uitgeroepen tot “Conjunto Histórico Artístico” (Historisch-Artistiek Ensemble).

Één van de meest opvallende gebouwen in Osuna is het Palacio de los Marqueses de la Gomera, een barok paleis uit de 18e eeuw dat tegenwoordig dienst doet als een hotel. De gevel van dit paleis is een meesterwerk op zich, met twee verdiepingen hoog en bekroond door een dynamische kroonlijst met golvende lijnen en voluten, versierd met kanonvormige waterspuwers.

Midden in het historische hart van Osuna ligt de Calle San Pedro, een straat die de bezoekers meteen in haar betovering meesleept. De smalle straat is omzoomd door prachtige huizen en paleizen, elk met hun eigen unieke architectonische stijl en details. De straten zijn geplaveid met klinkers, die een nostalgische sfeer creëren en de bezoekers terugvoeren naar een tijd van elegantie en grandeur.

Eén van de meest opvallende kenmerken van de Calle San Pedro is de harmonie tussen de verschillende bouwstijlen. Terwijl sommige gebouwen zijn opgetrokken in de barokstijl, vertonen andere invloeden van de Moorse architectuur of de Renaissancestijl. Deze mix van stijlen geeft de straat een unieke en eclectische uitstraling, die bezoekers blijft fascineren.

Een ander opvallend aspect van de Calle San Pedro zijn de prachtige binnenplaatsen en patios die verscholen liggen achter de huizen. Deze intieme ruimtes, vaak versierd met fonteinen, beelden en kleurrijke tegels, bieden een oase van rust en schoonheid te midden van de levendige straat.

Hoewel de Calle San Pedro een indrukwekkende architectonische schoonheid heeft, is het ook een levendige en bruisende straat. Kleine winkeltjes, bars en restaurants versieren de straat, waardoor bezoekers kunnen genieten van de lokale cultuur en gastronomie.

Tijdens de zomermaanden wordt de straat omgetoverd tot een openluchttheater, waar lokale muzikanten en artiesten hun talenten ten toon spreiden. De gezellige terrassen en pleintjes vullen zich met mensen die genieten van de avondkoelte en de ongedwongen sfeer.

Ga naar de inhoud