Regioregering Andalusië wil erfbelasting met 99 procent verlagen

Oeps ... foto ontbreekt!

Regioregering Andalusië wil erfbelasting met 99 procent verlagen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – De regioregering van Andalusië die na de autonome verkiezingen in handen is van de Partido Popular en Ciudadanos met de noodzakelijke hulp van VOX, wil de erfbelasting in de autonome regio met maar liefst 99% verlagen naar slechts 1%. In feite gaat het om de erfenis- en schenkingsbelastingen (impuesto de Sucesiones y Donaciones)

De belastingen voor erfenissen (sucesiones) en donaties (donaciones) worden beheerd en de hoogtes worden bepaald door de regioregeringen van de autonome regio’s in Spanje. Op zich is dat niet verkeerd ware het niet dat er enorme verschillen zijn tussen de deelstaten wat betreft de hoogtes van de aan de regionale overheden te betalen belastingen. Hierdoor komt het vaak voor dat als men iets erft of geschonken krijgt men dat simpelweg niet accepteert omdat de belastingen veel te hoog zijn.

Dat is zeker het geval in Asturië waar de hoogste ‘impuesto de Sucesiones y Donaciones’ van Spanje te vinden is gevolgd door de autonome regio Andalusië. Daar wil de huidige regioregering in Andalusië iets aan doen door, midden in de verkiezingscampagne voor de parlementsverkiezingen op 28 april, in Andalusië deze belastingen met 99% te verlagen naar slechts 1%.

In feite gaat het om een maatregel die al door de vorige regioregering in Andalusië onder leiding van Susana Díaz (PSOE) was genomen na druk van de Ciudadanos partij, de toenmalige coalitiepartner van de PSOE. Maar de verlaging gold toen en geldt nu ook alleen voor die personen die een erfenis ontvangen die minder dan 1 miljoen euro waard is. Grote fortuinen zullen dus nog steeds proberen Andalusië te vermijden om ergens anders naartoe te gaan terwijl het goed nieuws is voor de erfgenamen onder de 1 miljoen euro (en dat zijn er meer).

De huidige regiopremier Juan Manuel Moreno (PP) wil de erfenis- en schenkingsbelastingen in Andalusië net zo laag hebben als in de Comunidad de Madrid waar dat al jaren slechts 1% is. Dat heeft voor Madrid geen windeieren gelegd aangezien de grote fortuinen naar deze regio zijn gertrokken om er zeker van te zijn dat er bij een erfenis niet teveel betaald wordt.

Om het enorme verschil duidelijk te maken van de verschillende hoogtes bij de “Impuesto de sucesiones y donaciones” in Spanje een voorbeeld: Bij een erfenis van 800.000 euro betaal je in Andalusië 164.049 aan belastingen en in Asturië 167.492 euro terwijl dat bedrag slechts 1.568 euro is in de Comunidad de Madrid en maar 163 euro op de Canarische Eilanden. De deelstaten Andalusië en Asturië zijn de regio’s waar de successierechten op dit moment het hoogst zijn van heel Spanje.

Ga naar de inhoud