Zieke dennenbomen zorgen voor sluiting Bosque de Oma in Baskenland

Oeps ... foto ontbreekt!

Zieke dennenbomen zorgen voor sluiting Bosque de Oma in Baskenland

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – Het bos van Oma ofwel Bosque de Oma is ziek en dus is het dennenbos in het Baskenland gesloten tijdens de Semana Santa vakantieperiode. Het Bosque de Oma is een deel van het natuurgebied Reserva de la Biosfera de Urdaibai waar kunstenaar Agustín Ibarolla tussen 1982 en 1985 honderden bomen in het bos beschilderde en zo een kunstwerk maakte.

Maar de dennenbomen zijn ziek in een groot deel van Baskenland en ook de bomen die beschilderd zijn door de kunstenaar hebben te maken met de rodebandjesziekte (banda marrón) waardoor de bomen een roodbruine kleur krijgen en hun naalden verliezen. Dennenbossen in Guipúzcoa, Biskaje en in mindere mate Alava hebben last van twee schimmels: Mycosphaerella dearnessii en Mycosphaerella pini.

Deze schimmels ontstaan veelal in de lente en vroege zomer en worden bruine of rode band genoemd omdat de naalden en bladeren roodbruine vlekken of uiteinden krijgen. Meerdere infecties achter elkaar zorgen ervoor dat takken dood gaan waarna geleidelijk de kroon sterft.

De schimmel komt het meeste voor in de zogenaamde Pinus Radiata ofwel montereyden die in Baskenland het meeste te vinden is. Ook het Bosque de Oma bestaat uit deze boomsoort en diverse bomen in het kunst-bos zijn aangetast. De autoriteiten hebben daarop besloten voorlopig het Bos van Oma te sluiten waardoor men dus tijdens de drukke Semana Santa niet kan genieten van de geschilderde bomen.

Het Bosque de Oma kan gezien worden als een kunstwerk in de stijl van Land Art. Het kunst-bos bestaat uit een groep van bomen die zijn geschilderd en een assemblage van meerdere stammen vormen waarbij er op bepaalde posities verschillende geometrische menselijke en dierlijke vormen ontstaan. Het werk bevindt zich op een van de hellingen van de Oma-vallei, nabij de stad Kortezubi.

Hieronder een indruk van het bos:

Ga naar de inhoud