Spanje loopt miljard euro mis vanwege belastingparadijs Nederland

Spanje loopt miljard euro mis vanwege belastingparadijs Nederland
Beeld: 123rf

Spanje loopt miljard euro mis vanwege belastingparadijs Nederland

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De normale inwoner van Nederland zal er niet veel van merken maar de grote buitenlandse multinationals weten Nederland te vinden als het gaat om een manier om belasting betalen te ontduiken. De Nederlandse regering heeft zich in Zuid Europese landen (inclusief Frankrijk) niet populair gemaakt vanwege het blokkeren van Europese financiële hulp voor de door COVID-19 zwaar getroffen landen als Spanje en Italië. Maar het zijn juist die landen die landen die jaarlijks vanwege het Nederlandse beleid miljarden euro’s mislopen aan belastinginkomsten.

Volgens een gepubliceerd rapport (PDF) dat omschreven wordt door Tax Justice Network is Nederland op de Britse Maagdeneilanden, Bermuda en de Kaaimaneilanden na voor internationale bedrijven het populairste land om zo min mogelijk belasting af te dragen. 

Dankzij het gunstige Nederlandse belastingklimaat lopen Europese overheden miljarden euro’s aan inkomsten mis. Dat geld zouden deze bedrijven tijdens de corona-crisis bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor de bestrijding tegen het virus, al staan deze feiten in principe los van elkaar.

Binnen de Europese Unie zijn er vier grote verliezende landen, te weten Frankrijk dat dankzij het gunstige belastingklimaat in Nederland jaarlijks 2,7 miljard euro vennootschapsbelasting misloopt, Italië dat 1,5 miljard euro moet missen, Duitsland dat tevens 1,5 miljard euro misloopt en Spanje dat ongeveer 1 miljard euro kwijt is aan het Nederlandse belastingparadijs. De grootste verliezer is echter de Verenigde Staten dat 44 miljard euro minder ontvangt aan vennootschapsbelasting, aldus het rapport.

Maar uit het rapport (PDF) blijkt tevens dat het Nederlandse belastingparadijs ook inefficiënt is want ondanks dat er een gunstig belastingklimaat wordt gecreëerd in Nederland waardoor de Europese landen zo’n 10 miljard euro mislopen aan vennootschapsbelasting, ontvangt Nederland slechts 2,2 miljard euro per jaar. Simpel gezegd, voor elke euro dat Nederland inzamelde in 2019 aan belasting verloren de Europese landen 4 euro aan vennootschapsbelasting van de bedrijven.

Het vreemde is echter dat de EU er niets tegen doet. De reden daarvoor is volgens het rapport (PDF) omdat er een krachtige lobby is waardoor zelfs landen die miljarden euro’s aan belastinginkomsten mislopen door de houding van Nederland niet klagen.

Download het rapport (PDF)

Ga naar de inhoud