De beste Spaanse bestemmingen voor een vakantie buiten het hoogseizoen

De beste Spaanse bestemmingen voor een vakantie buiten het hoogseizoen
Beeld: via canva.com

De beste Spaanse bestemmingen voor een vakantie buiten het hoogseizoen

Heet heter heetst! De hittegolven van de afgelopen jaren in Zuid-Europa hebben ervoor gezorgd dat sommige reizigers in de zomer liever koelere bestemmingen opzoeken. Terwijl Spanje jarenlang dé zomerbestemming bij uitstek was, lijkt het erop dat de recordhoge temperaturen reizigers afschrikken in plaats van aantrekken. Als je tegenwoordig naar Spanje reist, doe je dat best tijdens het schouder- of tussenseizoen.

Daarom heeft VakantiehuizenSpanje onderzocht welke Spaanse bestemmingen het beste zijn om te bezoeken tijdens het koelere tussenseizoen. Daarvoor werden de gemiddelde dagtemperaturen, het UV-gehalte en het ongemak dat je kunt ondervinden van de vochtigheid geanalyseerd. Lees verder en kom te weten welke Spaanse steden de beste bestemmingen zijn voor het tussenseizoen!

Het schouderseizoen is de reisperiode tussen het hoogseizoen en het laagseizoen, wanneer de temperaturen nog steeds aantrekkelijk zijn, maar toeristen nog niet massaal zijn aangekomen. Over het algemeen zijn er twee schouderseizoenen: van maart tot juni en van september tot oktober.

Valencia, Castellón & Huelva

Valencia is de beste bestemming als het gaat om reizen in het begin van het schouderseizoen. De stad ligt op het Spaanse vasteland en heeft een lang stuk strand om vakantiegangers te verleiden, samen met een mooi cultureel aanbod, een lekkere gastronomie en een bruisend nachtleven. Aan het begin van het schouderseizoen kun je warme temperaturen verwachten van tussen de 19 en 26 graden. Het UV-gehalte is echter vrij hoog, wat betekent dat het belangrijk is om zonnebrandcrème te gebruiken, met een piek van ‘zeer hoog’ in juni.

Iets verderop aan de kust, en op de tweede plaats voor reizen in het schouderseizoen, vind je Castellón de la Plana. De middeleeuwse stad heeft prachtige kerken, sierlijke huizen, aangelegde tuinen en vele pleinen om te verkennen. Het heeft een breder temperatuurbereik in het voor- en naseizoen, van ongeveer 18 graden in april tot een aangename 27 graden in juni, hoewel je een licht ongemak kunt gaan voelen door de vochtigheid naarmate de zomer dichterbij komt.

De top drie wordt afgesloten door de Andalusische havenstad Huelva, die dicht bij de Portugese grens ligt. Hier geniet je van mooie natuurgebieden zoals de Sierra Morena en het Parque Doñana, en de stad zit ook vol geschiedenis en charme. Huelva biedt de schoonheid van Spanje zonder de hordes toeristen. En wat betreft de temperaturen aan het begin van het schouderseizoen: die variëren van 21 graden in april tot 28 graden in juni.

Castellón & Can Picafort op Mallorca

Zin om na te zomeren in Spanje? Dan is Castellón de la Plana de beste bestemming! Het is ook de enige bestemming die in de top drie staat voor beide schouderseizoenen. In september en oktober kunnen reizigers nog steeds rekenen op aangename temperaturen van 28 graden overdag. De UV-waarde schommelt tussen 'hoog' aan het begin en 'matig' aan het einde van het seizoen en de luchtvochtigheid is nooit meer dan een licht ongemak.

Can Picafort, een vakantieoord aan de noordkust van Mallorca, staat op de tweede plaats. De stad ligt aan de baai van Alcudia en biedt zon, plezier en een zomerse sfeer, zelfs in het tussenseizoen. De temperaturen liggen in september rond de 27 graden, hoewel het in oktober daalt tot 22 graden.

Op de derde plaats staan negen bestemmingen op een gedeelde positie: Alcudia, Cala d'Or, Cambrils, Magaluf, Palma de Mallorca, Pollença, Salou, Santa Ponça en Tarragona. Alle bestemmingen liggen op de Balearen (Mallorca) en in Catalonië. De temperaturen zullen overdag niet lager zijn dan 22 graden en de luchtvochtigheid zal niet of nauwelijks merkbaar zijn.

Onderzoeksmethode: Om erachter te komen wat de beste bestemmingen in Spanje zijn om te bezoeken tijdens het hoogseizoen en elke maand van het jaar, hebben we een lijst gemaakt van meer dan 100 van de meest geliefde en meest bezochte bestemmingen van het land. We hebben ze allemaal geanalyseerd op hun gemiddelde dagtemperatuur, gemiddelde UV index en gemiddelde vochtigheidsgraad.

Gemiddelde dagtemperatuur: De steden werden gesorteerd op basis van hoe dicht de gemiddelde dagtemperatuur ligt bij 27 graden, wat volgens onderzoeken de optimale vakantie temperatuur is.

UV Index: Hoe lager de UV index score, hoe beter een stad scoort.

Ongemak van vochtigheid: 0/(Geen), Laag, Matig, Hoog, Zeer hoog en Extreem heeft betrekking op hoe de vochtigheid aanvoelt.

Bestemmingen waar geen volledige dataset beschikbaar was, werden uit het onderzoek weggelaten. De gegevens werden verzameld in maart 2024.

Ga naar de inhoud