Maart afgesloten met overvloedige regenval en hoge temperaturen in Spanje

Maart afgesloten met overvloedige regenval en hoge temperaturen in Spanje
Beeld: via canva.com

Maart afgesloten met overvloedige regenval en hoge temperaturen in Spanje

Maart 2024 was een bijzondere maand in Spanje, gekenmerkt door aanzienlijke regenval en afwijkende temperaturen in vergelijking met de gemiddelden voor deze tijd van het jaar. Volgens gegevens van het Ministerie voor Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging (MITECO) en de Spaanse Weerdienst (Aemet), was maart de vierde natste en zesde warmste maartmaand van de 21e eeuw.

In de voorbije maand werd over het Spaanse vasteland gemiddeld 120 liter per vierkante meter neerslag geregistreerd, een verdubbeling van de normale hoeveelheid voor deze periode. Op de Canarische Eilanden viel 37 liter per vierkante meter (115% van de norm), terwijl op de Balearen 39 liter per vierkante meter neerslag werd opgetekend (109% van de norm).

Naast de overvloedige regenval kende maart ook opvallende temperaturen. In negen hoofdstations werd de hoogste dagelijkse maximumtemperatuur voor een maartmaand ooit geregistreerd, terwijl in tien andere hoofdstations de hoogste minimumtemperatuur (warmste nacht) voor maart werd opgetekend sinds de aanvang van de metingen.

De hoogste maximumtemperaturen werden gemeten in Murcia (31,9°C op 18 maart), Alcantarilla/luchtmachtbasis (31,7°C op 18 maart), Ourense (30,4°C op 22 maart) en Almería/luchthaven (30,0°C op 22 maart).

Aan de andere kant werden de laagste minimumtemperaturen geregistreerd in Puerto de Navacerrada (-6,7°C op 3 maart), Molina de Aragón (-5,4°C op 6 maart), Burgos/luchthaven (-4,4°C op 3 maart) en Soria (-3,9°C op 6 maart).

Hoewel de maximumtemperaturen in lijn lagen met de normale waarden, lagen de minimumtemperaturen gemiddeld 1,1°C hoger dan normaal. Er waren twee koude periodes (1-11 maart en 26-31 maart) met temperaturen onder het gemiddelde, afgewisseld met een langdurige warme periode van 13 tot 24 maart met zeer hoge maximum- en minimumtemperaturen.

Over het algemeen lag de gemiddelde temperatuur op het Spaanse vasteland 0,6°C boven de normale waarde voor maart. De Middellandse Zeekust, het oostelijke deel van de Cantabrische kust en de Balearen kenden een zeer warme maand, terwijl Galicië koud tot zeer koud was. In de rest van Spanje was het een normale of warme maartmaand. Op de Canarische Eilanden werden normale tot warme temperaturen opgetekend in de meeste gebieden.

Ga naar de inhoud