Het oude badencomplex van Benasque dreigt ten onder te gaan aan plundering en vandalisme

Het oude badencomplex van Benasque dreigt ten onder te gaan aan plundering en vandalisme
Beeld: Basotxerri, CC BY-SA 4.0 / Wikimedia

Het oude badencomplex van Benasque dreigt ten onder te gaan aan plundering en vandalisme

HUESCA – In Benasque in de Pyreneeën van de provincie Huesca worstelt het gemeentebestuur met de leegstand van een bijzonder gebouw. Het oude balneario (badencomplex) is al jaren niet meer in gebruik. Door gebrek aan middelen kan de gemeente het gebouw echter niet beschermen, en valt het ten prooi aan vandalen en hangjongeren.

Deuren en vensters die uit hun voegen getrokken zijn, de muren van de baden volgeklad met graffiti, gebroken glas, afval over alle vloeren of vernielde meubels; het zijn slechts enkele voorbeelden van de chaos in het oude balneario van Benasque . Het staat in schril contrast met het gouden verleden van de plek. 

Het balneario ligt op een duizelingwekkende 1.720 meter hoog en werd gebouwd in 1801 in opdracht van de hertogin van Alba. Tijdens de burgeroorlog werd het gebouw in brand gestoken en vervolgens ook weer opgebouwd. De familie Valero Llanas hield de baden dankzij een 75 jaar lange concessie open tot 2019, waarna het zogezegd tijdelijk de deuren sloot.

De laatste tijd is het gebouw echter een mikpunt geworden van hangjongeren en vandalen. Manuel Mora, woordvoerder van de politieke partij PP van Benasque, diende afgelopen week een klacht in bij de Guardia Civil omwille van de tragische staat van het pand. De PP beschuldigt het gemeentebestuur geen maatregelen te hebben getroffen om het probleem tegen te gaan. “Iedereen kan er naar binnen omdat de toegangsdeuren kapot zijn”, verklaart Mora. “Als die in de winter niet dicht kunnen zullen alle waterleidingen springen door de kou.”

De gemeente zelf geeft de schuld aan het gebrek aan middelen. Ondertussen is er binnenin het balneario zoveel vernieuwd dat een heropening jammer genoeg steeds onwaarschijnlijker wordt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.