Populaire kustplaats Benidorm viert 697e verjaardag

Populaire kustplaats Benidorm viert 697e verjaardag
Beeld: Ayuntamiento de Benidorm

Populaire kustplaats Benidorm viert 697e verjaardag

ALICANTE – Zondag 8 Mei is een belangrijke dag in de populaire kustplaats Benidorm. Slechts de allergrootste liefhebbers weten dat het de dag is waarop volgens de geschiedenisboeken het dorp Benidorm gesticht werd via een Carta Pobla en de bouw van een kasteel en het oude stadscentrum.

Een dag zoals vandaag maar dan 697 jaar geleden kende de Spaanse admiraal Bernat de Sarria de zogezegde Carta Pobla toe aan een groepje pioniers. Dankzij die brief werd officieel het kersverse dorp Benidorm in het leven geroepen en afgebakend waar het land van de nieuwe gemeente precies lag. Men bouwde het kasteel en het stadscentrum. Admiraal Bernat de Sarria hoopte met zijn verklaring voornamelijk gegoede Christelijke families aan te trekken. 

De eerste jaren zou Benidorm het trouwens zo nu en dan zwaar te verduren krijgen. Zowel in 1410 als in 1448 werd de stad overvallen en geplunderd door piraten. Stilaan groeide Benidorm echter uit tot een echte Spaanse referentie. Vooral in de tweede helft van de 20e eeuw ontpopte de stad zich tot een van de voornaamste toeristische Mediterrane kuststeden. 

Elke 8 Mei wordt de stichting van de stad herdacht . Dit keer was het dus de 697e keer. 697 jaar na de Carta Pobla van admiraal Bernat de Sarria is Benidorm uitgegroeid tot de stad met het hoogste aantal wolkenkrabbers per inwoner van de hele wereld, en na New York het tweede grootste aantal wolkenkrabbers per vierkante kilometer. Terwijl de stad doorheen het jaar slechts zo een 70.000 inwoners heeft, loopt de bevolking tijdens de zomer op tot 400.000 mensen. Bijna een verzesvoudiging is dat.

Tijdens de viering van de 697e verjaardag op zondag was zowel burgemeester Toni Perez als de wethouders van Cultuur en Feesten aanwezig. In 2025 viert Benidorm zijn 700e verjaardag, een rond cijfer dat volgens de burgemeester met grote feestelijkheden gepaard zal gaan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.