Een bacterie is de doodsoorzaak van bijna 100 herten in Granada

Een bacterie is de doodsoorzaak van bijna 100 herten in Granada
Beeld: Canva

Een bacterie is de doodsoorzaak van bijna 100 herten in Granada

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GRANADA – Afgelopen weken werden in Sierra de Baza in de provincie Granada de lichamen van bijna 100 herten gevonden. Men stond voor een raadsel wat betreft de doodsoorzaak want de overleden herten waren niet gewond of ziek en waren niet doodgeschoten.

Wat was de doodsoorzaak van de bijna 100 herten die in de Sierra de Baza werden gevonden? In totaal kon men de lichamen van 84 herten lokaliseren en er wordt nog gezocht naar meer dode herten. Na uitgebreid onderzoek en autopsie bleek dat de pasteurella-bacterie ervoor heeft gezorgd dat de herten overleden.

De herten (ciervos) stierven binnen anderhalve maand als gevolg van ernstige longcongestie veroorzaakt door deze pasteurella-bacterie. Deze bevindt zich normaal in de luchtwegen van deze dieren, maar door een verminderde afweer of zwakte heeft deze hun dood veroorzaakt.

Sinds de vondst van de overleden herten heeft men een verband gelegd met de plotselinge weersveranderingen in het gebied in de tweede helft van maart. Toen waren er perioden van hevige regen van 400 liter per vierkante meter en een drastische temperatuurdaling. Het was na deze weersverandering en een sneeuwval in het gebied dat de afdeling natuurpark beheer de eerste meldingen van lichamen van herten ontving en het gezondheidsprotocol werd geactiveerd.

De afgelopen twee weken heeft men geen nieuwe lichamen van overleden herten gevonden. Maar men blijft de situatie monitoren en controleren voor het geval men iets kan doen om het overlijden van de ‘ciervos’ te voorkomen.

Ga naar de inhoud