menu

Houd rekening met deze regels voor het rijden met een aanhanger in Spanje

Houd rekening met deze regels voor het rijden met een aanhanger in Spanje
Beeld: via canva.com

Houd rekening met deze regels voor het rijden met een aanhanger in Spanje

Het rijden met een aanhanger of caravan in Spanje is niet veel anders dan in andere landen zoals Nederland en België. Er zijn echter enkele dingen die anders zijn waar iemand rekening mee moet houden als je naar of in Spanje rijdt met een aanhanger of caravan.

Je hebt (net zoals in Nederland en België) een rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger/caravan te mogen rijden achter je auto. Welk rijbewijs je moet hebben, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt. Het Nederlandse en Belgische rijbewijs is geldig in Spanje zolang je aan de eisen voldoet die we HIER al beschreven.

Rijbewijzen

Met een B-rijbewijs mag je een aanhanger trekken tot en met 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen). Als een aanhanger dus 150 kilo zwaar is (lege gewicht) mag daar maximaal 600 kilo lading (laadvermogen) bij. In Spanje heet dat ‘Masa Máxima Autorizada’ (MMA). Je mag daarnaast ook een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Met een B96-rijbewijs mag je iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen meer is dan de 3.500 kilo van een B-rijbewijs maar minder dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Met een B+E-rijbewijs mag je elke aanhanger trekken die zwaarder is dan 750 kilo en waarbij het gewicht samen met de auto zwaarder is dan 4.250 kilo (lege gewicht + laadvermogen). 

Kentekenplaten

Een aanhanger tot en met 750 kilo heeft geen eigen kentekenplaat nodig en mag gebruikt worden met dezelfde kentekenplaat als die van de auto. In Spanje geldt niet zoals in Nederland dat deze kentekenplaat een andere kleur moet hebben. Je moet wel altijd de technische gegevens van de aanhanger bij je hebben.

Voor een aanhanger van meer dan 750 kilo geldt dat deze een eigen kentekenplaat nodig heeft. De aanhanger moet daarvoor ook ingeschreven en gekeurd worden bij en door de Spaanse verkeersdienst (Jefatura de Tráfico). In Spanje moet je dan twee kentekenplaten plaatsen, die van het voertuig dat de aanhanger trekt (aan de rechterkant) en die van de aanhanger zelf (aan de linkerkant) die een rode kleur heeft en bestaat uit een letter gevolgd door een groep van 4 cijfers en 3 letters. LET OP: op diverse forums in Spanje wordt geschreven dat beide kentekenplaten verlicht moeten zijn.

De rode kentekenplaten zijn ook terug te vinden op de aanhangers van vrachtwagens die dus twee kentekenplaten, die van de trekkende vrachtwagen en die van de aanhanger, moeten hebben. Daardoor kan het voorkomen dat je een buitenlandse vrachtwagen kunt zien rijden met een Spaanse aanhanger met een rode kentekenplaat.

Verzekering

Voor een aanhanger tot en met 750 kilo heb je geen speciale verzekering nodig in Spanje. Je moet echter wel jouw verzekeringsmaatschappij verwittigen dat je een aanhanger rijdt want dat moet opgenomen worden in de polis, zowel de aanhanger als de trekhaak.

Voor een aanhanger zwaarder dan 750 kilo geldt dat je wel een eigen verzekering nodig hebt die samengaat met de eigen rode kentekenplaat.

Snelheid

Op de Spaanse wegen mag je met een aanhanger tot en met 750 kilo de normale snelheid rijden in Spanje. Als het gewicht samen van het voertuig, aanhanger en lading hoger is dan 3.500 kilo dan wordt de maximumsnelheid 80 km/uur op normale wegen en 90 km/uur op snelwegen en autowegen. Voor het rijden met een caravan geldt een maximumsnelheid op snelwegen en autowegen van 90 km/uur en op normale wegen 80 km/uur.

Trekhaak

Niet alle personenwagens zijn geschikt om een aanhanger of caravan te trekken. Om een ​​caravan of aanhanger te mogen trekken in Spanje moet de trekhaak geïnstalleerd worden in een werkplaats. Daarnaast moet deze gelegaliseerd worden via de Technische Voertuiginspectie (ITV) waarna de aanwezigheid van een trekhaak op de ITV-kaart van het voertuig genoteerd wordt.

Aantekening: De redactie heeft naar verschillende artikelen en websites gekeken om dit artikel zo goed mogelijk samen te stellen. Uiteraard kunnen wij ons ook vergissen. Mocht dat het geval zijn, stuur ons dan rustig een e-mail met de eventuele correctie (het liefst met juiste documentatie erbij). Op die manier krijgen we een perfect overzicht voor iedereen.