Leerlingen mogen in Andalusië om 12 uur naar huis als het erg warm is

Leerlingen mogen in Andalusië om 12 uur naar huis als het erg warm is
Beeld: via canva.com

Leerlingen mogen in Andalusië om 12 uur naar huis als het erg warm is

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Vanwege de verwachte hoge temperaturen die naar verwachting gedurende de maand mei aanhouden, heeft de regionale overheid ‘Junta de Andalucía’ het algemene protocol voor optreden tegen de hitte op scholen bijgewerkt. Het protocol bevat maatregelen zoals het uitzonderlijk verkorten van de schooldagen en het naar huis laten gaan van leerlingen om 12 uur ’s middags. Ook kan er vanaf half mei worden overgegaan op een intensief dagrooster in plaats van te wachten tot juni, zoals in voorgaande jaren werd gedaan.

Deze maatregel is opgenomen in de instructies die afgelopen vrijdag naar scholen in Andalusië zijn gestuurd en omvatten de bijwerking van het Algemene Protocol voor optreden in het onderwijs bij hittegolven of uitzonderlijk hoge temperaturen. Het document bepaalt ook dat scholen het protocol al op 15 mei kunnen activeren, terwijl het tot nu toe algemeen werd geactiveerd tussen 1 juni en 30 september. Scholen kunnen het protocol ook op andere data activeren als de weersomstandigheden om hoge temperaturen vragen.

Scholen kunnen de lestijden van studenten flexibel maken om zich aan te passen aan de omstandigheden van uitzonderlijk hoge temperaturen wanneer de Spaanse weerdienst ‘Agencia Estatal de Meteorología’ (AEMET) een oranje of rode waarschuwing afgeeft. Als scholen besluiten om flexibiliteit toe te passen, moeten ze dit vooraf en op een geschikte manier aan de families communiceren.

Het vroegtijdig vertrek van minderjarige leerlingen moet altijd worden goedgekeurd door hun wettelijke vertegenwoordigers en er moet een wettelijke vertegenwoordiger van de leerling of een uitdrukkelijk gemachtigde persoon op de school verschijnen, waarbij de exacte vertrektijd schriftelijk wordt geregistreerd en het verplichte document van de school wordt ondertekend. Vertrek vóór 12 uur ’s middags is niet toegestaan, hoewel de schoolleiding in uitzonderlijke en gemotiveerde gevallen kan overwegen om het tijdstip te vervroegen.

Ga naar de inhoud