35 Nederlandse motorrijders bekeurd na illegale rally in natuurgebied in Aragón

35 Nederlandse motorrijders bekeurd na illegale rally in natuurgebied in Aragón
Beeld: @guardiacivil / X

35 Nederlandse motorrijders bekeurd na illegale rally in natuurgebied in Aragón

Afgelopen 3 mei werd door agenten van de Spaanse Guardia Civil een illegale rally stilgelegd die werd gehouden door 35 Nederlandse motorrijders in het natuurgebied Alfajarín, in de regio Aragón. De rally werd georganiseerd door een Nederlands toeristenbureau en vond plaats op paden die niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer.

De rally had ernstige gevolgen voor het kwetsbare ecosysteem van het natuurgebied. De motorrijders reden over paden die speciaal zijn aangelegd voor wandelaars en fietsers, waardoor de vegetatie werd beschadigd en de dieren in het gebied werden verstoord. Bovendien is het gebied beschermd als speciale beschermingszone (ZEPA) en ligt het binnen het leefgebied van bedreigde diersoorten zoals de lammergier en de kleine torenvalk.

Toen agenten van de natuur- en milieuafdeling van de Guardia Civil de motorrijders op heterdaad betrapten, werden er 35 Nederlandse deelnemers geïdentificeerd. De motorrijders kregen een bekeuring voor het rijden off-road, wat verboden is volgens de Spaanse wetgeving voor de bescherming van natuurgebieden.

Bij het hotel in de buurt van waar de rally werd gereden, ontdekten de agenten een geïmproviseerde paddock voor onderhoud en reparaties van de deelnemende motoren. Deze paddock was door de organisatie opgezet.

Naast de boetes heeft de Guardia Civil ook een schadevergoeding geëist van de organisatoren van de rally voor de schade aan het natuurgebied. De hoogte van deze vergoeding is nog niet bekend, maar wordt naar verwachting aanzienlijk. Het lijkt erop dat de organisatoren niet goed op de hoogte waren van de Spaanse wetgeving, of dat ze dachten dat ze alles konden doen in Spanje zonder rekening te houden met wetten ter bescherming van natuur en fauna.

Ga naar de inhoud