De gezondheidszorg wordt steeds meer geprivatiseerd in Spanje

De gezondheidszorg wordt steeds meer geprivatiseerd in Spanje
Beeld: via canva.com

De gezondheidszorg wordt steeds meer geprivatiseerd in Spanje

De privatisering van de gezondheidszorg is een veelbesproken en controversieel onderwerp in Spanje. Terwijl sommigen het omarmen als een manier om de efficiëntie te verbeteren en de kosten te beheersen, zijn anderen bezorgd over de mogelijke gevolgen voor de toegankelijkheid en betaalbaarheid van gezondheidszorg. Ui de laatste cijfers blijkt dat ion alle autonome regio’s de privatisering van de gezondheidszorg is toegenomen, maar in sommige regio’s is dat meer of minder.

Madrid staat bekend als de regio met de hoogste graad van privatisering van de gezondheidszorg in Spanje. Volgens de gegevens van de Federación de Asociaciones para la Defensa de la Sanidad Pública (FADSP) behaalde Madrid een score van 28 punten op een schaal van 34, wat aangeeft dat de regio sterk leunt op particuliere zorgverzekeringen en particuliere voorzieningen.

Veel mensen in Madrid hebben een privéziektekostenverzekering en kunnen daardoor particuliere zorg krijgen. Dit heeft het aanbod van particuliere gezondheidszorg vergroot. Critici vrezen echter dat de hoge mate van privatisering de toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg kan schaden voor bepaalde groepen, zoals mensen met lagere inkomens of zonder privéverzekering. Zij kunnen te maken krijgen met hogere kosten en langere wachttijden bij openbare voorzieningen.

De Balearen staan op de tweede plaats wat betreft de graad van privatisering van de gezondheidszorg, met een score van 27 punten volgens de FADSP. Net als in Madrid is er een groeiende tendens om particuliere zorgverzekeringen te nemen, waardoor de vraag naar particuliere gezondheidszorgdiensten toeneemt.

Catalonië staat op de derde plaats wat betreft de graad van privatisering van de gezondheidszorg, met een score van 26 punten volgens de FADSP. Net als in Madrid en de Balearen is er een hoge mate van particuliere zorgverzekeringen onder de bevolking van Catalonië.

Andalusië staat op de vierde plaats wat betreft de graad van privatisering van de gezondheidszorg, met een score van 25 punten volgens de FADSP. Net als in andere regio’s is er een groeiende tendens onder de bevolking om particuliere zorgverzekeringen af te sluiten.

Aragon, de regio Valencia, Asturië, de Canarische Eilanden, Murcia, Castilla y León, Cantabrië, Galicië, Baskenland en La Rioja bevinden zich in de tussengroep (24% tot 19%). Terwijl de regio’s met de laagste graad zijn Castilla-La Mancha (18%), Extremadura (16%) en Navarra (16%).

Uitgaven

Het rapport toont aan wat elke Spanjaard gemiddeld heeft besteed aan het afsluiten van particuliere verzekeringen. Dit jaar is het gemiddelde bedrag gestegen naar 178,52 euro, maar er is een aanzienlijk verschil per regio. Inwoners van Madrid hebben bijvoorbeeld gemiddeld 362 euro uitgegeven, terwijl de Balearen en Catalanen respectievelijk 312 euro en 294 euro hebben besteed.

Aan de andere kant hebben inwoners van Navarra slechts 104 euro uitgegeven, terwijl Murcia en Cantabrië respectievelijk 108 euro en 109 euro hebben besteed. Daartussenin ligt het gemiddelde bedrag dat is uitgegeven in Baskenland en Aragon, namelijk 191 euro, en in Andalusië was dit gemiddeld 175 euro.

Het rapport toont ook de zogenaamde eigen bijdragen aan, die bedoeld zijn voor zaken die niet onder de volksgezondheid vallen, zoals tandheelkunde. Deze bijdragen bedragen gemiddeld 504,23 euro. La Rioja staat bovenaan met 594 euro, gevolgd door de regio Valencia met 575 euro en Catalonië met 560 euro. Aan de onderkant van de lijst staan de Canarische Eilanden met slechts 424 euro, gevolgd door Murcia met 426 euro en Castilla-La Mancha met 434 euro.

Ga naar de inhoud