Het Labyrint van de Pyreneeën als spannende attractie in Huesca

Het Labyrint van de Pyreneeën als spannende attractie in Huesca
Beeld: Laberinto Pirineos / web

Het Labyrint van de Pyreneeën als spannende attractie in Huesca

De Pyreneeën bergketen staat bekend om zijn prachtige landschap en uitdagende wandelpaden. Maar er is nu een nieuwe attractie die bezoekers trekt naar deze adembenemende regio in de provincie Huesca: een indrukwekkend labyrint van cipressen dat zich uitstrekt over 3 kilometer.  Dit magische doolhof, genaamd ‘Het Labyrint van de Pyreneeën’, is een unieke toevoeging aan de bezoekerservaring van het gebied.

De Pyreneeën zijn altijd al een populaire bestemming geweest voor natuurliefhebbers, wandelaars en avonturiers. Met zijn majestueuze bergen, groene valleien en schilderachtige dorpjes, biedt het gebied een spectaculair uitzicht vanuit elke hoek. Maar de vraag blijft, waarom zou iemand een doolhof willen bezoeken in plaats van te genieten van de natuurlijke schoonheid van de regio?

Volgens Juan Fanlo, de bedenker en bouwer van het labyrint, was zijn belangrijkste motivatie om een stabiele baan te vinden in zijn geboorteplaats Panticosa, nadat hij jarenlang seizoensgebonden werk had gedaan als skileraar en gids in de bergen. Toen hij hoorde over het succes van het labyrint in Villapresente in Cantabrië, kreeg hij het idee om iets soortgelijks te creëren in de Pyreneeën. Na het bezoeken van het grootste labyrint van Spanje en wat advies van de eigenaren te hebben gekregen, begon Fanlo aan zijn ambitieuze project.

Het spannende doolhof is gelegen in Piedrafita de Jaca, op slechts 200 meter van het populaire Faunistic Park van Lacuniacha, wat tevens een bezoekje waard is. Het ligt ook aan de voet van Peña Telera, een beroemde berg in de regio en het logo van het labyrint is de silhouet van deze berg – waardoor het allemaal nog magischer wordt.

Fanlo heeft jarenlang gewerkt aan het ontwerpen en bouwen van het labyrint. Het oorspronkelijke plan was om het in 2018 te openen, maar door de uitbraak van de pandemie werd het project vertraagd. In plaats daarvan begon Fanlo in 2020 met het planten van de cipressen, één voor één. Hij koos voor deze boomsoort omdat ze niet invasief zijn, snel groeien en zich goed aanpassen aan verschillende weersomstandigheden.

In totaal zijn er 4000 cipressen geplant, die nu na bijna vier jaar eindelijk groot genoeg zijn (2,5 meter) om het doolhof te openen voor het publiek. Het labyrint beslaat een oppervlakte van 5000 vierkante meter en heeft meer dan 3 kilometer aan kronkelende paden. Het is een prachtige combinatie van natuur en kunst, met de cipressen die samenwerken om een unieke en betoverende ervaring te creëren.

Het doolhof is niet zomaar een wandeling in het park. Het is een uitdaging die je logisch denkvermogen, oriëntatievermogen en geduld op de proef zal stellen. Voorafgaand aan het binnengaan van het labyrint krijgen bezoekers een kaart mee waarop verschillende objecten staan gemarkeerd. Deze moeten vervolgens worden gevonden in het doolhof, wat nog niet zo eenvoudig is als het lijkt. Onderweg zijn er ook enkele verrassingen en puzzels verspreid, die zorgen voor nog meer plezier en uitdaging.

Een ander interessant aspect van het labyrint is dat het van vorm kan veranderen. De eigenaren kunnen elk jaar nieuwe paden en afslagen toevoegen of veranderen, waardoor het voor terugkerende bezoekers toch weer een nieuwe ervaring wordt.

Het doolhof is geschikt voor alle leeftijden en is een geweldige manier om een leuke en unieke activiteit toe te voegen aan je bezoek aan de Pyreneeën. Of je nu een gezin met kinderen bent, een groep vrienden of alleen reist, het labyrint zal zeker voor een onvergetelijke ervaring zorgen.

Het is ook een perfecte stop tijdens een roadtrip door de Pyreneeën. Het doolhof ligt op slechts 40 minuten rijden van de gezellige stad Jaca en ligt op weg naar andere populaire bestemmingen in de Pyreneeën, zoals de Panticosa Spa en het Formigal Ski Resort.

In de buurt zijn nog meer spannende activiteiten te doen zoals in hetzelfde dorp Piedrafita de Jaca een reis met het treintje dat je hoog in de bergen brengt of in het dorpje Hoz de Jaca de Columpio Extremo, de Tirolina en het spannende uitzichtpunt de Mirador bezoeken. In Panticosa kun je een spannende wandeling maken over de ijzeren stellages die hoog aan de bergwanden hangen, terwijl niet ver weg in het dorp Fiscal de snelste Tirolina van Europa te vinden is.

Ga naar de inhoud