Protest tegen massatoerisme op Ibiza

Protest tegen massatoerisme op Ibiza
Beeld: DEBAT OBERT/PROU!!! / facebook

Protest tegen massatoerisme op Ibiza

Ibiza is een populair vakantie-eiland voor toeristen uit de hele wereld. De populariteit van Ibiza heeft echter ook geleid tot een aantal problemen, waaronder massatoerisme. Het platform Prou! heeft een protestbijeenkomst aangekondigd tegen massatoerisme op 24 mei bij het hoofdkantoor van de Consell de Ibiza, onder het motto ‘Eivissa ya no puede más’.

Het platform roept op tot acties om de toestroom van toeristen naar het eiland te reguleren en de negatieve gevolgen van massatoerisme aan te pakken. Prou! heeft een aantal eisen gesteld, waaronder de invoering van een wet om de toegang van voertuigen tot Ibiza te reguleren, vergelijkbaar met de wet die sinds 2019 in Formentera geldt.

Ook wil Prou! drie maatregelen om het aantal bezoekers te reguleren: een moratorium op de bouw van nieuwe toeristische accommodaties, fiscale prikkels voor bedrijven die hun aantal toeristenbedden verminderen en controle op en bestraffing van illegale vakantieverhuur, met name in woongebieden van bewoners.

De Consell de Ibiza heeft nog niet officieel gereageerd op de eisen van Prou!, maar heeft wel aangegeven dat ze zich bewust zijn van de problemen die massatoerisme kan veroorzaken. De burgemeester van Ibiza-stad heeft verklaard dat de overheid zich inzet om duurzaam toerisme te bevorderen en de negatieve gevolgen van massatoerisme te minimaliseren.

Op Ibiza wordt momenteel gedemonstreerd tegen massatoerisme, maar dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt op een eiland. Eerder vonden soortgelijke protesten plaats op Mallorca en binnenkort waarschijnlijk weer. Ook op de Canarische Eilanden hebben al meerdere keren grote demonstraties plaatsgevonden, inclusief een hongerstaking, tegen het massatoerisme op deze Spaanse archipel.

Het probleem van massatoerisme lijkt niet beperkt te zijn tot slechts één specifiek eiland, maar speelt op meerdere populaire vakantiebestemmingen in Spanje, inclusief het Spaanse vasteland. De protesten tegen massatoerisme moeten echter niet verward worden met toeristenfobie, aangezien deze protesten niet gaan over het weren van toeristen, maar over het vinden van een balans tussen het leven op een eiland en het toerisme dat vaak de belangrijkste bron van inkomsten is.

Het is belangrijk om deze kwestie serieus te nemen en te streven naar duurzaam toerisme dat zowel de lokale gemeenschap als de bezoekers ten goede komt. Het is ook belangrijk om te luisteren naar de zorgen en behoeften van de bewoners en samen te werken aan oplossingen die een positieve impact hebben op alle betrokken partijen.

Ga naar de inhoud